In Afghanistan zijn 31 doden gevallen door zware overstromingen. In de provincies Maidan Wardak en Kaboel, traden rivieren vrijdag buiten hun oevers na plotselinge, zware moessonregen. Lokale autoriteiten hebben zondag het dodental bekend gemaakt, melden internationale media.
Het water heeft honderden huizen weggespoeld. Tientallen mensen raakten gewonden. Hulpdiensten zoeken nog naar vele vermisten mensen onder het puin. De talibanregering vraagt hulporganisaties om noodhulp te bieden in de getroffen regio’s.
Ook zijn hectares landbouwgrond ondergelopen door de overstromingen. Afghanistan kampt al langer met voedseltekort en hongersnood. De Verenigde Naties schatten vorig jaar dat 95 procent van de Afghanen niet genoeg te eten heeft.
Bij een brand op een kraamafdeling in de stad Jhansi, in het noorden van India, zijn vrijdagnacht zeker tien pasgeboren kinderen omgekomen. Dat meldt de Hindustan Times. Nog zeventien kinderen raakten gewond.
De brand ontstond volgens lokale media rond 22.30 uur lokale tijd (18.00 Nederlandse tijd) op de intensive care van de kraamafdeling van het Maharani Laxmibai Medical College. Op de afdeling, die slechts 18 bedden heeft, verbleven volgens plaatsvervangend minister Brijesh Pathak in totaal 49 kinderen.
Volgens lokale autoriteiten zou de brand zijn veroorzaakt door kortsluiting en zich vervolgens snel over de zuurstofrijke afdeling hebben verspreid. Volgens CNN waren op de kraamafdeling rookmelders aanwezig, maar ging het alarm niet af. Hulp zou daardoor pas op gang zijn gekomen nadat ziekenhuismedewerkers zagen dat er brand was.
Hartverscheurend
Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat in India brand uitbreekt op een kraamafdeling. Bij een vergelijkbaar incident in een privéziekenhuis in Delhi kwamen in mei zes baby’s om. En in 2021 stierven tien baby’s door brand in een kraamafdeling in de westelijke provincie Maharashtra. Ook die brand was veroorzaakt door kortsluiting.
Minister-president Narendra Modi spreekt in een bericht op X van een „hartverscheurend” ongeluk en spreekt zijn condoleances uit voor de nabestaanden. De lokale overheid heeft aangekondigd dat de families van de omgekomen kinderen ieder een schadevergoeding van 500.000 roepies (zo’n 5.600 euro) zullen ontvangen.
De 27-jarige Youtube-bekendheid en profbokser Jake Paul heeft zijn langverwachte wedstrijd tegen de 58-jarige legende Mike Tyson op punten gewonnen. Na acht ronden besliste een jury zaterdagochtend in het voordeel van Paul.
Ondanks het leeftijdsverschil van ruim dertig jaar ging het gevecht in de eerste paar ronden gelijk op. Tyson wist de eerste twee ronden zelfs te winnen, maar vanaf de derde ronde speelde vermoeidheid hem parten. Toch lukte het de oud-wereldkampioen om de hele wedstrijd overeind te blijven. Uiteindelijk riep de driekoppige jury Paul unaniem uit tot winnaar.
De wedstrijd vond plaats in een uitverkocht AT&T Stadium (capaciteit: ongeveer 80.000 toeschouwers) in de stad Arlington in Texas. Onder het publiek bevond zich ook de vriendin van Paul, de Nederlandse langebaanschaatsster Jutta Leerdam.
Storing bij Netflix
Het gevecht was daarnaast live te zien op streamingdienst Netflix, dat wereldwijd ruim 282 miljoen abonnees heeft. Hoeveel mensen naar het evenement hebben gekeken, is nog niet bekend. Het platform verwachtte een publiek van honderden miljoenen.
Mensen die de wedstrijd live probeerden te kijken, kampten zaterdagochtend echter veelvuldig met haperend beeld, crashes en slechte videokwaliteit. Op sociale media regende het wereldwijd klachten. En op de website Downdetector, die online storingen bijhoudt, kwamen gedurende het evenement alleen al vanuit Nederland bijna 70.000 klachten binnen over de streamingdienst. „We hebben de site laten crashen”, zei Paul naderhand.
Lees ook
Pikant gevecht tussen youtuber Jake Paul (27) en bokslegende Mike Tyson (58) is in potentie een kijkcijferkanon voor Netflix
Het AD vraagt zich af hoe lang dit kabinet nog kan aanblijven nadat het aangekondigde vertrek van staatssecretaris Nora Achahbar het complete kabinet aan het wankelen bracht. „De coalitie lijkt ten dode opgeschreven, ook nu een kabinetsval even afgewend is”, schrijft de krant. „Sinds dag één domineert wantrouwen en kift de samenwerking tussen PVV, VVD, NSC en BBB.”
„Het integratiedebat was van begin af aan de open zenuw in de regeringscoalitie”, schrijft de Volkskrant. Hoewel de opgestapte staatssecretaris Achahbar zelf het woord racisme niet in de mond nam, zeiden ingewijden vrijdag tegen de krant dat er volgens haar wel degelijk „kwetsende, radicale en mogelijk racistische uitspraken” zijn gedaan „door meerdere bewindspersonen”. Zij en andere NSC-bewindslieden zouden zich sowieso uitermate hebben gestoord aan de in het openbaar gedane uitspraak van VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie dat „islamitische jongeren voor een heel groot deel niet onze normen en waarden onderschrijven”.
„Het móet een keer misgaan, die samenwerking tussen de uiterst rechtse PVV en de zelfbenoemde ‘middenpartij’ Nieuw Sociaal Contract”, schrijft Trouw over het „wankele kabinet. Volgens de krant overleeft het kabinet in elk geval dit weekend en wordt „over de precieze ernst van de gewraakte opmerkingen in de ministerraad van maandag door alle betrokkenen verschillend geoordeeld”.
De Telegraaf schrijft onder kop ‘Vlam slaat weer in de pan‘ dat er „waarschijnlijk nog wel wat vervolggesprekken moeten plaatsvinden over wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd”. De krant benadrukt dat de kabinetscrisis maar „ternauwernood” is afgewend, maar dat uiteindelijk alleen NSC-staatssecretaris Achahbar is afgetreden, terwijl de de andere NSC-bewindslieden aanblijven.
De Vlaamse krant De Morgen spreekt van „een kortstondige crisis” die „verregaande gevolgen dreigde te hebben”. Maar omdat de NSC-ministers en -staatssecretarissen na urenlang crisisoverleg akkoord zijn gegaan in de regering te blijven kan de regering-Schoof aanblijven. „Althans voorlopig”, concludeert de krant.
De Duitse krant Frankfurter Allgemeine schrijft dat de coalitie, waar ook de radicaal-rechtse partij van Geert Wilders toebehoort, als „uitermate instabiel” geldt. Maar de krant wijst erop dat premier Schoof stellig blijft beweren dat er „geen sprake is en was van racisme in de regering”.
Volgens een feitelijk stukje in The Guardian kwam het rechtse kabinet van Dick Schoof in een crisis terecht vanwege vermeende racistische opmerkingen van bewindslieden, maar weet de coalitieregering na lang crisisberaad toch stand te houden.
Liveblog Crisisberaad kabinet
Schoof: We hebben als kabinet het vertrouwen uitgesproken met elkaar door te gaan