Zwaarste vorm van jeugdzorg onder verscherpt toezicht geplaatst door Inspectie

De zwaarste vorm van gesloten jeugdzorg is onder „verscherpt toezicht” gesteld. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om de enige twee Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie-afdelingen in het land. Er zitten acht jongeren. De kwaliteit van de jeugdzorg en de begeleiding vertonen „tekortkomingen”.

De zorgaanbieders, respectievelijk iHUB en Pactum, hadden onlangs al besloten te stoppen met deze afdelingen. Aanleiding waren signalen van voormalige jongeren over aanhoudende misstanden.

Onlangs verscheen een rapport van Jason Bhugwandass over zijn eigen ervaringen en die van vijftig andere jongeren. Daarin vertellen ze over langdurige eenzame opsluiting, pesterijen, het ontbreken van passende hulp en zelfs verkrachtingen door personeelsleden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelde meteen een opnamestop in.

En ook de inspectie zag in de verhalen aanleidingen „direct onaangekondigd toezicht” uit te voeren naar de actuele veiligheid en kwaliteit van de geleverde hulp. Na een eerste inspectie, in februari, werd een van de twee afdelingen meteen gesloten en werd een team zorgverleners door zorgaanbieder iHUB op non-actief gesteld. Ook Pactum ondernam „meteen acties om de veiligheid en de kwaliteit van zorg te verbeteren”, aldus de inspectie. Zolang er nog jongeren op de afdelingen verblijven, vindt de Iinspectie het „noodzakelijk om de voortgang van de benodigde verbeteringen bij beide afdelingen te volgen”, aldus een verklaring.

Eenzaam afzonderen

Sinds met name de publicatie van het rapport van Jason Bhugwandass is de roep luider geworden om definitief een einde te maken aan het opsluiten en eenzaam afzonderen van jongeren in de gesloten jeugdzorg. Daar werken de instellingen aan, maar de zogenoemde „af- en ombouw” van de gesloten jeugdzorg stagneert sinds ongeveer een jaar, tot onvrede van een door het kabinet aangestelde bestuurlijk aanjager, Leon Meijer.

De Tweede Kamer had onlangs in meerderheid kritiek op de voortgang en bovendien op de Inspectie, die ondanks eerdere bezoeken aan afdelingen voor gesloten jeugdzorg geen signalen van ernstige misstanden had aangetroffen. De Inspectie zal voortaan, mede op aandringen van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS, ChristenUnie), „reflecteren” op haar werkwijze.

In een verklaring op de website van de inspectie stelt Angela van der Putten, hoofdinspecteur jeugd en maatschappelijke zorg: „We praten zelf met de jongeren die verblijven in een instelling, maar we begrijpen ook dat het op dat moment moeilijk voor hen kan zijn om zomaar hun verhaal te vertellen, omdat ze in een afhankelijkheidspositie zitten. Hier proberen we zo goed mogelijk mee om te gaan. We beseffen ook dat jongeren soms pas kunnen vertellen over hun ervaringen als ze een tijd weg zijn uit een instelling.”


Lees ook
In deze instellingen leren getraumatiseerde kinderen: hier laten de hulpverleners mij niet vallen

De gymzaal van behandelcentrum Pinq  in Amsterdam.