Zwaarste tyfoon in 75 jaar aan land in Shanghai

Na een dodelijke tocht over Japan en de Filipijnen is tyfoon Bebinca maandagochtend lokale tijd aangekomen in de Chinese stad Shanghai. Met windstoten tot 151 kilometer per uur is het de zwaarste storm die Shanghai in 75 jaar gezien heeft, schrijven internationale persbureaus. Normaal gesproken heeft Shanghai, een van de grootste steden ter wereld, slechts te maken met naweeën van dergelijke stormen, omdat tyfoons meestal zuidelijker aan land komen in China.

Tot dusver heeft Bebinca, die door vallende bomen aan zeker zes mensen in de Filipijnen het leven kostte, geen slachtoffers gemaakt in Shanghai. De stad trof veel voorbereidingen: zo’n 400.000 van de 25 miljoen inwoners werden geëvacueerd uit het centrum van de stad, vliegtuigen moeten aan de grond blijven, treinen rijden niet, snelwegen zijn gesloten, binnen de stad is een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur ingesteld en alle inwoners zijn opgeroepen om thuis te blijven.

Lokale autoriteiten zeggen wel tientallen meldingen van schade te hebben ontvangen. Het gaat daarbij vooral om omgevallen bomen en reclameborden. Naar verwachting zal Bebinca zich na Shanghai verplaatsen naar het noordwesten, richting de Chinese provincies Jiangsu, Zhejiang en Anhui.

De schade van Bebinca valt vooralsnog in het niet bij tyfoon Yagi, die de afgelopen dagen over delen van Zuidoost-Azië raasde. In Myanmar kwamen daarbij zeker 74 mensen om het leven en worden nog tientallen anderen vermist, in Thailand gaat het om tien doden, in de Filippijnen om twintig doden en op het Chinese eiland Hainan kwamen vier mensen om. In Vietnam vielen nog veel meer slachtoffers: de tyfoon, en de daaropvolgende overstromingen en landverschuivingen, kostten aan meer dan 230 mensen het leven. Ook daar worden tientallen mensen nog vermist.