Zuid-Korea schort verdrag met Noord-Korea deels op na vermeende lancering spionagesatelliet

Zuid-Korea zal een deel van het inter-Koreaanse verdrag met Noord-Korea opzeggen. Dat melden internationale persbureaus woensdag. Dit besluit komt nadat de Noord-Koreaanse overheid dinsdagavond claimde een militaire spionagesatelliet succesvol te hebben gelanceerd, tegen een verbod van de Verenigde Naties in. Noord-Korea probeerde twee keer eerder dit jaar een verkenningssatelliet te lanceren, maar toen zou dat niet zijn gelukt. Dat de poging deze keer wel succesvol zou zijn, is nog niet onafhankelijk bevestigd.

De Zuid-Koreaanse viceminister van Defensie Heo Tae-keun zou op televisie hebben gesproken van „een ernstige provocatie die onze nationale veiligheid bedreigt”. Het deel van het inter-Koreaanse verdrag uit 2018 dat opgeschort wordt, gaat over toezicht vanuit de lucht aan de grens tussen de twee landen. Zuid-Korea zal dat toezicht hervatten. De deal, die in 2018 werd gesloten tijdens een kortstondige periode van toenadering tussen de landen, garandeerde no-fly- en bufferzones in het grensgebied en maakte een einde aan schietoefeningen en luchtverkenningen. Ook werden enkele wachtposten en landmijnen verwijderd.

Spanningen

Spanningen tussen de twee landen lopen sindsdien weer op. Noord-Korea voert geregeld raketproeven uit, terwijl Zuid-Korea militaire oefeningen houdt met bondgenoten Japan en de Verenigde Staten. Deze landen vrezen het nucleaire wapenarsenaal van Noord-Korea. De lancering van satellieten wordt gezien als dekmantel voor het testen van technologie voor langeafstandsraketten. Noord-Korea verwees naar de defensie-oefeningen van Zuid-Korea bij het lanceren van de satelliet, die de oorlogsbereidheid van het land zou verbeteren met het oog op „de gevaarlijke militaire bewegingen van de vijand”. Zuid-Korea heeft gezegd dat het afhangt van verdere acties van Noord-Korea of de rest van het verdrag in stand zal worden gehouden.


Lees ook
Opnieuw een Noord-Koreaanse raketlancering: ‘Dit zijn écht testen’

De vaste brandstof die Noord-Korea mogelijk heeft gebruikt, kan de nucleaire dreiging van het land vergroten.

In 2012 en 2016 zou Noord-Korea ook succesvol verkenningssatellieten hebben gelanceerd, maar volgens deskundigen hebben die uiteindelijk nooit beelden verstuurd. Sommige deskundigen twijfelen ook over de kwaliteit van de huidige satelliet, die misschien alleen grote doelen zoals vliegtuigen zou kunnen detecteren. Maar door meerdere van dit soort satellieten in te zetten, zou Noord-Korea alsnog bruikbare gegevens kunnen verzamelen. Het land heeft nu al aangegeven dat van plan te zijn.

Op een partijcongres in 2021 noemde dictator Kim Jong-un het ontwikkelen van een militaire spionagesatelliet als één van de prioriteiten voor de Noord-Koreaanse krijgsmacht, naast het verwerven van een nucleair aangedreven onderzeeër en een intercontinentale raket die op vaste brandstof vliegt. Dat laatste wapen heeft Pyongyang inmiddels met succes getest.