Zorgen om nieuwe stam mpox-virus in Congo

Een mogelijk gevaarlijke variant van mpox – voorheen apenpokken – die in de Democratische Republiek Congo rondgaat, verspreidt zich daar snel en veroorzaakt miskramen en sterfte, vooral onder kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept op tot snelle actie, en presenteerde vorige week een plan om de uitbraak onder controle te brengen.

De infectieziekte mpox veroorzaakte vanaf mei 2022 een wereldwijde besmettingsgolf. Tot dan toe bleven uitbraken decennialang beperkt tot kleine haarden in delen van Afrika, waarbij het virus vanuit wilde dieren af en toe oversprong op mensen tijdens het jagen of het bereiden van geïnfecteerd vlees. Maar sinds 2022 begon het zich ook meer en meer tussen mensen te verspreiden. De ziekte bleek seksueel overdraagbaar en verspreidt zich vooral onder mannen met meerdere mannelijke sekspartners.

Ontsteking van de hartspier

Tot eind 2023 raakten wereldwijd ruim 90.000 mensen geïnfecteerd. De ziekte verloopt meestal mild, met griepachtige klachten, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een slechte afweer, of door een ontsteking van de hartspier of de hersenen. Het belangrijkste symptoom zijn de pokken: soms pijnlijke pusbulten of blaasjes op de huid.

Er zijn twee stammen van mpox bekend: stam 1 (voorheen de Congo-stam of Centraal Afrikaanse stam genoemd) en stam 2 (voorheen de West-Afrikaanse stam). De uitbraak in 2022 was met virusstam 2b. Die is in westerse landen ingedamd met vaccinaties en voorlichting in de risicogroep. Maar de ziekte is zeker niet weg.

Het binnenland van Congo wordt al tientallen jaren geteisterd door de agressievere mpox stam 1. Sinds begin vorig jaar zijn ruim 20.000 besmettingen gemeld, waarvan meer dan 1.000 mensen overleden. Zeker de helft daarvan betreft kinderen onder 15 jaar. Daar bovenop waart nu sinds september in de oostelijke provincie Zuid-Kivu een gemuteerde variant van stam 1 rond, die ook via seksueel contact tussen mensen wordt overgedragen. „Het onrustbarende is dat deze uitbraak in een grensregio is,” zegt Laurens Liesenborghs van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij onderzoekt met zijn team de uitbraak in Congo. „Het is een mijnregio waar ook veel sekswerkers zijn uit omliggende landen zoals Rwanda en Burundi. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor verdere verspreiding naar andere landen.”

Kinderen

De mpox stam 1 wordt traditioneel gezien als dodelijker dan andere stammen, zeker voor kinderen, maar het is nog niet duidelijk of dat klopt, zegt Liesenborghs. Vergelijken is lastig. „In Europa wordt mpox stam 2b, vooral seksueel overgedragen, onder volwassenen. In Congo, waar stam 1 waart, is 70 procent van de besmettingen onder kinderen. Die spelen bijvoorbeeld met besmette, gestorven wilde dieren, zoals eekhoorns. Kinderen zijn daar vaak ondervoed en hebben minder weerstand. Ook daardoor worden zij onevenredig getroffen.” Daarnaast hebben mensen in Congo vaak geen toegang tot de gezondheidszorg en wordt lang niet elke besmetting geregistreerd. „Over sterftepercentages is dus niets met zekerheid te zeggen.”

In Congo waren vaccins of medicijnen tegen de ziekte tot nu toe niet voorhanden. Maar de Congolese autoriteiten keurden vorige week twee vaccins goed voor noodgebruik, één die ook in Europa wordt ingezet en een Japans vaccin. „Jammer genoeg nu pas. Toen wij in januari de uitbraak voor het eerst bestudeerden was die nog klein genoeg om die in te dammen met vaccinatie”, zegt Liesenborghs. „Nu zal dat een gigantische uitdaging worden, gezien de grote gezondheidsproblemen en humanitaire problemen in het land. De groep mensen die hoog risico lopen op de ziekte is enorm.”

Beschermende antilichamen

Ook stam 2b zorgt nog altijd voor uitbraken, recent in Zuid-Afrika. Daar zijn sinds mei al zestien besmettingen bevestigd, en het virus maakte drie dodelijke slachtoffers. Zuid-Afrikaanse gezondheidsdiensten proberen verdere verspreiding te voorkomen door voorlichting.

Nu de nieuwe mpox stam 1 ook rondgaat in seksuele netwerken is er kans dat ook die zich wereldwijd verspreidt. De bestaande vaccins, waarmee veel mensen in hoog-risicogroepen zijn gevaccineerd, zullen naar verwachting ook beschermen tegen deze stam, zegt Liesenborghs. „Maar het is niet bekend hoe lang die bescherming stand houdt. We zien in studies in Nederland en België dat slechts de helft van deze groep beschermende antilichamen heeft. We moeten dus waakzaam blijven.”


Lees ook

Een gevaarlijk mpox-virus gaat rond in Congo, maar zicht op de uitbraak ontbreekt

De beperkte toegankelijkheid van grote gebieden in Oost-Congo maakt het lastig de omvang van mpox-uitbraken in te schatten.