Zo dreigt Oekraïne een splijtzwam in de formatie te worden

Russische media sprongen er meteen bovenop. Deze week ageerde PVV-leider Geert Wilders op X tegen het grote aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland (inmiddels ruim honderdduizend). Volgens Wilders komen de Oekraïners „niet vanwege de oorlog, maar vanwege gratis huisvesting, gratis zorg en onze banen”. De PVV-leider noemde Nederland „de dorpsgek van Europa.”

De uitspraak van Wilders werd onmiddellijk verspreid door de Russische staatspersbureaus Ria Novosti en Tass. En het was bepaald niet de eerste keer dat Wilders het Russische nieuws haalde. In december zei hij in een debat in de Tweede Kamer dat Nederland de militaire hulp aan Oekraïne moet staken, zolang de eigen defensie niet op orde is. De Russische propaganda wist er wel raad mee.

De afgelopen twee jaar was er in de Tweede Kamer zeer brede steun voor de financiële en militaire hulp aan Oekraïne. Die meerderheid is er nog steeds, maar door de verkiezingswinst van PVV, NSC en BBB is het draagvlak enigszins afgebrokkeld. Tijdens de behandeling van de Defensiebegroting twee weken geleden, sprak PVV-Kamerlid Joeri Pool zich opnieuw uit tegen de militaire steun aan Kyiv. Hij hanteerde het argument dat de PVV al langer gebruikt – Nederland heeft de wapens zelf nodig – maar Pool sprak ook over „voortdurende provocaties van de Nederlandse regering richting de Russische Federatie.” Dat lag in de lijn met de uitspraken van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet en Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die keer op keer de schuld van de oorlog in Oekraïne bij Kyiv en het Westen leggen, en niet bij de Russische president Vladimir Poetin.

Flirt met Moskou

Nog niet zo heel lang geleden zocht Geert Wilders aansluiting bij het kamp van fellowtravellers van Moskou. In 2018 – vier jaar na het neerhalen van vlucht MH17 – bracht Wilders een bezoek aan Moskou op uitnodiging van de Doema, het Russische parlement. Volgens Wilders was Rusland „geen vijand” maar „een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en massa-immigratie”. Tijdens het bezoek prijkte een Nederlands-Russisch ‘vriendschapsspeldje’ met de vlaggetjes van beide naties op zijn revers. „Ik draag het hier met trots”, schreef Wilders op X. De nabestaanden van de MH17-ramp (er kwamen 196 Nederlanders om) vonden het een schoffering.

De flirt met Moskou is inmiddels zes jaar geleden en Wilders heeft nog maar weinig warme woorden over voor het Poetin-regime. Vorige week sprak de PVV-leider zijn afschuw uit over de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. „Verschrikkelijk”, schreef Wilders op X: „Navalny sterft in een barbaarse strafkolonie van een barbaars regime.”

Drie dagen daarvoor had buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon namens de PVV ook al de nodige nuanceringen aangebracht. Toen hij tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken werd ondervraagd over de opmerking van zijn fractiegenoot Pool over Nederlandse „provocaties” aan het adres van Moskou, noemde De Roon deze opmerking „wat kort door de bocht.” Daarna zei De Roon dat de PVV op zich niet tégen wapenleveranties aan Oekraïne is, maar dat Nederland daar nu niet aan mee moet doen, gezien de tekorten van de krijgsmacht.

De BBB steunt die leveranties wél. Oekraïne is de „eerste verdedigingslinie”, zei buitenland- en defensiewoordvoerder Gijs Tuinman tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken. Over de opvang van Oekraïense vluchtelingen is de partij minder duidelijk. Tijdens een debat in de Kamer zei Kamerlid Mona Keijzer dat er serieus moet worden gekeken of Oekraïense vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd. Volgens Keijzer is het westen van Oekraïne veilig genoeg is en zijn er zelfs skigebieden in de Karpaten. „Dat ligt net zo ver van het front als de Alpen.”


Lees ook
Groeiend ongemak over komst alleenstaande Oekraïense mannen. ‘Ik schaam me niet, hoor’

Andrii kwam op zeventienjarige leeftijd naar Nederland. Hij woont inmiddels samen met zijn vriendin.

‘Korting op leefgeld?

Volgende week spreekt de Kamer over de ‘Tijdelijke wet opvang ontheemde Oekraïners’, die de opvang in Nederland door de gemeenten regelt. In aanloop naar het debat sloeg Keijzer op X al een paar piketpaaltjes. Volgens Keijzer zal de regeling „aangepast moeten worden.”

Daarmee kan Oekraïne een splijtzwam worden bij de pogingen te komen tot een rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. In een brief aan toenmalig informateur Ronald Plasterk heeft de VVD de „internationale positie van Nederland” een „basisprincipe” genoemd. De steun aan Oekraïne valt daar zeker onder, zo maakt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans duidelijk. „Dat maakt duidelijk hoe belangrijk wij dat vinden.”

Over de opvang van vluchtelingen lijkt er echter met de VVD te praten. „Oekraïne heeft zelf ook aangegeven dat het op den duur goed zou zijn als mensen terug zouden gaan om het land op te bouwen”, aldus Brekelmans. Een compromis zou kunnen liggen in kortingen op het leefgeld van Oekraïners. Brekelmans: „Je zou kunnen denken aan een eigen bijdrage voor huisvesting en medische zorg voor de Oekraïners die betaald werk hebben in Nederland. Andere Europese landen doen dat ook.”

Volgens Mona Keijzer is het westen van Oekraïne veilig genoeg om terug te keren

Ook Mona Keijzer sprak eerder over zo’n eigen bijdrage. Daarmee lijkt een deal op rechts over de opvang van Oekraïners in zicht. Dat geldt niet voor de vraag hoeveel geld een komend kabinet aan militaire steun aan Oekraïne zal besteden. Eind december stond het totaal – sinds het begin van de oorlog – op 2,6 miljard euro.

VVD, NSC en BBB zullen van de PVV eisen dat er in de komende jaren niet getornd zal worden aan die steun. Maar dat de PVV begin deze maand tégen het Nederlandse aandeel in de Europese ‘Oekraïne-faciliteit’ van 50 miljard euro stemde, is geen goed voorteken.