Zittende president Bio wint verkiezingen in Sierra Leone, oppositie noemt uitslag ongeloofwaardig

Verkiezingen Bio kreeg ruim 56 procent van de stemmen, voldoende om een tweede ronde te voorkomen. Oppositieleider Kamara noemde de uitslag ongeloofwaardig en sprak van een „frontale aanval” op de democratie.
Aanhangers van Julius Maada Bio vieren de overwinning van de zittende president.
Aanhangers van Julius Maada Bio vieren de overwinning van de zittende president. Foto TJ Bade/AP

President Julius Maada Bio regeert ook de komende vijf jaar over Sierra Leone. De nationale kiescommissie ECSL maakte dinsdagavond bekend dat Bio in de eerste ronde ruim 56 procent van de stemmen kreeg, nipt meer dan de noodzakelijke 55 procent. Dat melden internationale persbureaus. Afgelopen maandag leek Bio, van de Sierra Leone People’s Party (SLPP), er al met de winst vandoor te gaan; met 60 procent van de stemmen geteld, stond hij toen op 55,86 procent.

Lees ook: Nieuwe vrouwenrechtenwet keerpunt in ongelijk Sierra Leone

Bio’s uitdager Samura Kamara bleef volgens de officiële uitslag met 41,6 procent van de stemmen ver achter. Kamara, die de voorlopige verkiezingsuitslag van afgelopen maandag al betwistte, uitte ook na de definitieve uitslag zijn onvrede. Dat komt mede doordat de oppositie geen inzage kreeg in de tellingen, in tegenstelling tot van tevoren gemaakte afspraken met de kiescommissie. „Het is een frontale aanval op onze jonge democratie. Deze resultaten zijn niet geloofwaardig en ik verwerp de uitkomst”, aldus Kamara.

Desondanks maakte de All People’s Congress (APC), de partij van Kamara, bekend de uitslag niet aan te vechten bij het Hooggerechtshof. Aanhangers van de APC werden opgeroepen om de vrede te bewaren. Kamara hoopt het land zodoende te behoeden voor een gewelddadige escalatie.

Bio, sinds 2018 president, voerde bij de verkiezingen campagne voor beter onderwijs en vrouwenrechten. De 59-jarige oud-militair wil bovendien de landbouw in het West-Afrikaanse land stimuleren en de afhankelijkheid van zijn land van voedselimport verminderen. In 1996 leidde Bio het West-Afrikaanse land ruim twee maanden als hoofd van een militaire junta. Daarna zorgde hij voor een democratische machtsoverdracht.