Zimbabwaanse president Mnangagwa eist winst op in betwiste verkiezingen

Verkiezingen De zittend president zou met zijn partij Zanu-PF fraude hebben gepleegd, zeggen onafhankelijke waarnemers. Zijn rivaal Nelson Chamisa zegt het verkiezingsresultaat niet te accepteren.
Een billboard met president Emmerson Mnangagwa in hoofdstad Harare.
Een billboard met president Emmerson Mnangagwa in hoofdstad Harare. Foto Siphiwe Sibeko / Reuters

De winst bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe is zaterdag opgeëist door zittend president Emmerson Mnangagwa. Dat melden internationale persbureaus. Mnangagwa zou 52,6 procent van de stemmen hebben gekregen, maar het resultaat wordt betwist door zijn rivaal Nelson Chamisa, die 44 procent van de stemmen kreeg. Volgens Chamisa heeft Mnangagwa’s partij zich schuldig gemaakt aan verkiezingsfraude.

De partij van Mnangagwa, de Zanu-PF, behield tevens een parlementaire meerderheid. Sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 is de partij de grootste van het land. Onafhankelijke waarnemers, onder meer van de Europese Unie, zeggen echter dat de verkiezingen niet aan de normen qua transparantie voldeden. Zo zouden bijeenkomsten van Citizens Coalition for Change van kandidaat Chamisa zijn geannuleerd en zouden kiezers zijn geïntimideerd.

Lees ook: ‘Zimbabwe gaat gebukt onder een ergere tirannie dan in de tijd van Mugabe’

Nog vijf jaar Mnangagwa

Eerder deze week werden tientallen verkiezingswaarnemers gearresteerd, volgens de autoriteiten omdat ze zouden hebben geprobeerd resultaten te beïnvloeden. Daarnaast werd in steden waar Chamisa en zijn partij veel aanhang hebben melding gemaakt van vertraging met het printen met stembiljetten, waardoor vaak lange rijen bij stembureaus ontstonden.

Toch lijkt het erop dat 80-jarige Mnangagwa in ieder geval de komende vijf jaar nog president van Zimbabwe is. In 2017 kwam de huidige president aan het hoofd van het Afrikaanse land te staan nadat Robert Mugabe in een staatsgreep werd verdreven. Een jaar later werden er verkiezingen gehouden en werd Nelson Chamisa, destijds ook presidentskandidaat, nipt verslagen.

Zimbabwe kampt met grote economische problemen en met torenhoge inflatie. Er is veel werkloosheid in het land en een tekort aan medicijnen. Het land heeft een miljardenschuld bij westerse landen, die van Mnangagwa dat hij meer doet aan de penibele mensenrechtensituatie in het land.