De Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf en filmmaker Sakir Khader is de winnaar van de Zilveren Camera 2023, de belangrijkste fotojournalistieke prijs van Nederland. Khader wint de prijs met de indringende zwart-witserie Het leven op de West Bank voor 7 oktober, die hij het afgelopen jaar maakte in het vluchtelingenkamp bij Jenin, een stad in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.
„In zijn beelden zie je dat hij de Palestijnse kwestie al jarenlang volgt. Dit is geen fotograaf die even langskomt en een foto schiet. Khader is betrokken, hij heeft al langere tijd contact met de inwoners van Jenin, hij kent ze en komt dichtbij”, zegt Natalia Toret, juryvoorzitter van de Zilveren Camera en chef fotoredactie van NRC. „Sinds 7 oktober zijn alle ogen van de wereld gericht op Gaza, maar deze serie maakt zo pijnlijk duidelijk dat dit conflict al zo lang aan de gang is, en ook zoveel mensen op de Westelijke Jordaanoever raakt.”
De foto’s die Khader in het vluchtelingenkamp maakte zijn aangrijpend. Mona en Alaa, moeder en dochter, die elkaar vasthouden op de plek waar hun man en vader werd doodgeschoten door Israëlische soldaten; Ashraf al-Bahar, die ernstig gewond raakte na een drone-aanval; een groepje jongeren bij de begrafenis van een leeftijdgenoot. Er zijn wenende vrouwen, dode mannen. En dan, ineens, dat wonderlijke, hoopgevende beeld van een kind in een zonnig korenveld – Daniel werd geboren nadat zijn vader, die tot twintig jaar celstraf was veroordeeld, zijn sperma uit de gevangenis had gesmokkeld en zo met zijn vrouw toch nog een kind kreeg voordat zij daarvoor te oud zou zijn. „Stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en je raken. De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact”, aldus het juryrapport.
De afgelopen vier jaar reisde Khader acht keer naar het vluchtelingenkamp bij Jenin, met ongeveer 24.000 inwoners. Het kamp wordt door Israël gezien als een bron van terrorisme, het Israëlische leger valt er met regelmaat binnen, er vallen geregeld doden. Khader, die al als kind regelmatig zijn Palestijnse familie bezocht, raakte ook zelf familieleden kwijt in de strijd. „Ik verloor ineens dierbaren, zoals mijn beste vriend en neefje Kosay, die pas elf was toen hij werd doodgeschoten. Waar ik voorheen elke zomer met mijn neefje doorbracht, bezocht ik nu ineens zijn graf”, vertelde hij vorig jaar in een interview met Vice.
Stadsnomaden
De Paul Peters Fotoprijs, de prijs voor sociale fotografie, ging naar Nynke Brandsma (1986) met de fotoserie Max. Op ’t Landje, een vrijplaats in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, volgde ze het leven van de 28-jarige Max, die daar samen met een groep van circa veertig stadsnomaden woont. In zelfgebouwde huisjes en caravans leven de bewoners hier in de marge van de maatschappij.
Brandsma’s beeldreportage, zo vindt de jury, „laat ons kennis nemen van een leven dat afwijkt van wat over het algemeen als maatschappelijk geaccepteerd wordt beschouwd. Daarmee wordt het meeromvattende thema van buitenstaanders geduid, maar het confronteert de kijker ook met de rigide kaders van onze eigen realiteit.”
Foto’s: Nynke Brandsma
De Prijs voor Storytelling ging naar Tinah Farifteh (Teheran, 1982), met Kitten of Vluchteling?, een korte film waarin Farifteh de mechanismen onderzoekt achter empathie. In een interview met NRC vertelde ze daar eerder over: „Kittens zijn zo schattig. Veel mensen smelten als ze op sociale media weer een kattenfilmpje voorbij zien komen. Bij mij werkt dat ook zo. Zó lief. Ze roepen empathie op. Maar hoe kan dat eigenlijk? En hoe kan het dat we wegkijken van de mensen die echt onze empathie nodig hebben: vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven een onmogelijke situatie in hun land ontvluchten. Hoe kan het dat we onverschillig zijn geworden voor hun leed?”
De jury prees de manier waarop Farifteh ons opnieuw naar de werkelijkheid laat kijken: „Ze gaat de strijd aan met vooringenomen opinies, kantelt het beeld en zet de zaak op scherp.”
Categoriewinnaars
Naast bovengenoemde prijzen reikt Zilveren Camera ook eerste, tweede en derde prijzen uit in zeventien subcategorieën. Hieronder enkele winnaars. Kijk voor het volledige overzicht op de website van Zilveren Camera. Daarnaast selecteert een jury uit de inzendingen tien foto’s voor de publieksprijs, waarvoor tijdens de expositieperiode gestemd kan worden.
Nieuws Nationaal | Serie | Eerste prijs: Olivier Middendorp, Extinction Rebellion A12. Het hele jaar door demonstreerde Extinction Rebellion om regeringen te overtuigen rechtvaardig te handelen in huidige klimaat- kwesties. Extinction Rebellion kondigde in juni aan vanaf 9 september elke dag om 12 uur de A12 te blokkeren zolang de fossiele subsidies niet afgeschaft zijn. Meer dan 1.200 activisten blokkeerden de weg, aangemoedigd door naar schatting 2.000 mensen aan de kant. Meer dan 760 activisten zijn uiteindelijk gearresteerd.
Foto’s: Olivier Middendorp
Documentair Nationaal |Tweede Prijs: Mona van den Berg, Oud en ongedocumenteerd. De situatie van ongedocumenteerde ouderen in Nederland is zeer precair. Ze hebben vaak lichamelijke gebreken en overleven in de marge van de stad. Deze mensen hebben geen recht op verblijf, opvang of hulp en zijn afhankelijk van de welwillendheid van opvanglocaties – ondanks dat ze hier een heel leven hebben opgebouwd.
Foto’s: Mona van den Berg
Documentair Nationaal | Derde prijs: Bram Petraeus, Wereldkerken in Nederland. Het afgelopen jaar heeft Bram Petraeus gewerkt aan een uitgebreide fotoserie over migrantenkerken en internationale kerkgemeen- schappen in Nederland in opdracht voor Museum Catharijneconvent. Er zijn ongeveer 1.200 internationale kerkgemeenschappen en bijna een miljoen migrantenchristenen in Nederland. “Hoewel het Nederlandse religieuze landschap sterk wordt beïnvloed door migratie van christenen, is dit amper zichtbaar in het publieke domein”, zo meent het Museum Catharijneconvent – dat in 2022 een lijst overlegde met de te fotograferen interieurs van de geselecteerde kerken. Deze serie richt zich voornamelijk op de kerkgangers, de selectie is van de fotograaf
Foto’s: Bram Petraeus