‘Zijn Noord-Afrikaanse uiterlijk gaf de doorslag’, zegt de advocaat van de asielzoeker die tot diefstal werd verleid

In het avonddonker kijkt een ‘toerist’ aan de achterzijde van het treinstation Amsterdam Centraal uit over het IJ. Hij staat druk te bellen, met de rug naar zijn rolkoffer die een kleine meter achter hem staat. Uit het voorvak van de tas boven op de koffer steekt een portemonnee. Met die beurs gaat de 32-jarige Algerijnse asielzoeker H.T. ervandoor.

Veel plezier beleeft H.T. die novemberavond niet aan de buit. Hij wordt drie minuten later op het Stationsplein door drie politieagenten in burger aangehouden voor het stelen van een portemonnee met nepgeld. Tijdens het verhoor, zo blijkt uit het strafdossier, vertelt H.T. dat hij pas ruim een week in Nederland is, in Ter Apel verblijft en een vrouw en kind in Algerije heeft. „Toen ik op het station aankwam, was ik niet van plan om een diefstal te plegen. Ik wilde alleen kijken naar de vertrektijden van de trein naar Parijs,” verklaart hij. H.T.’s strafzaak wordt via het snelrecht behandeld. Twee weken later veroordeelt de politierechter hem tot twee maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Doorgaans is de kous dan af. Bij dit soort relatief lichte strafzaken tegen ‘veiligelanders’ wordt niet vaak hoger beroep aangetekend. Maar advocaat Stijn van den Wijngaard laat het er niet bij zitten, omdat hij iets opvallends op het spoor is gekomen rond de aanpak waarmee de Landelijke Eenheid van de politie (sinds 1 januari opgesplitst) diefstal uitlokte bij mensen zoals zijn cliënt. „Bij de beslissing om mijn cliënt tot diefstal uit te lokken, heeft zijn Noord-Afrikaanse uiterlijk een doorslaggevende rol gespeeld. Dat is etnisch profileren”, vertelt hij. En dat is niet toegestaan vanwege het discriminatieverbod.

Weigeren

De rechter kreeg afgelopen jaren diverse zaken over etnisch profileren op zijn bord. Zo oordeelde de Hoge Raad in 2016 dat de politie niet alleen op grond van de etnische of religieuze kenmerken van de inzittenden een voertuig voor een verkeerscontrole mag selecteren. Vorig jaar zette het Haagse gerechtshof een streep door de werkwijze van de Koninklijke Marechaussee bij mobiele grenscontroles. Daar was sprake van etnisch profileren omdat de marechaussee personen onder meer op huidskleur selecteerde voor controle. Destijds liet de politie weten van die uitspraak te willen leren. „Dit arrest laat zien hoe alert en zorgvuldig we moeten zijn als het gaat om rechtvaardigheidsgronden voor proactieve-controles”, stelde plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer. „Daar willen we goed naar kijken, van leren en waar nodig onze werkwijzen op aanpassen.”

Van den Wijngaard, die H.T. als cliënt kreeg toebedeeld omdat hij de avond van de diefstal piketdienst had, denkt dat bij de opsporingsaanpak van overlastgevende asielzoekers óók sprake is van etnisch profileren. De rechter die de strafzaak behandelde, weigerde op dat vermeende etnisch profileren in te gaan en stond de advocaat niet toe de betrokken politieagenten te ondervragen. De rechter deed direct mondeling uitspraak en binnen twintig minuten stond Van den Wijngaard weer buiten en werd H.T. naar de cel afgevoerd. „De politierechter leek geïrriteerd dat ik hier überhaupt een punt van maakte”, zegt de advocaat, die erop vertrouwt dat het gerechtshof deze dinsdag bij aanvang van het hoger beroep wél van de hoed en de rand wil weten wat de politieaanpak betreft. „De beslissing om mijn cliënt te volgen, was gebaseerd op zijn huidskleur. Dat kan niet anders. Buiten zijn Noord-Afrikaanse voorkomen was hij gewoon de zoveelste passant op het Centraal Station.”

De drie agenten waren in burger op zoek naar zakkenrollers en bagagedieven op het treinstation: een plek waar dergelijke criminelen veelvuldig actief zijn. De ‘toerist’-agent deed alsof hij in de stationstunnel de juiste trein zocht, de roltrap nam en op de trein wachtte, terwijl hij eigenlijk wachtte op zakkenrollers. Bij terugkeer in de stationshal zagen ze H.T. en besloten hem te volgen, schrijven de agenten in hun proces-verbaal. „Deze man had zoekend gedrag en liep bij verschillende winkels naar binnen, maar kocht niets.” De agenten liepen hem achterna naar de IJhal en besloten hem tot diefstal te verleiden door een van hen de bellende toerist met loktas te laten spelen.


Lees ook

Hoe de Marechaussee structureel discrimineerde bij grenscontroles

Hoe de Marechaussee structureel discrimineerde bij grenscontroles

Verleiden

De agenten benadrukken in het proces-verbaal over bijzondere vaardigheden te beschikken. Ze hebben een ‘spottersopleiding’ gevolgd om personen met afwijkend gedrag te herkennen en stellen in hun carrière al meer dan duizend zakkenrollers te hebben aangehouden. Dankzij die ruime ervaring vallen hen de kleinste afwijkingen in het gedrag van personen op en kunnen ze al snel inschatten of ze een gewone reiziger of een zakkenroller in het vizier hebben. Alleen tegen die laatste groep zetten ze hun loktas in.

Toch wordt uit het proces-verbaal niet volledig duidelijk waarom het oog van de agenten nu juist op H.T. viel. Daarvoor is het nodig, volgens advocaat Van den Wijngaard, om de rest van het strafdossier te bekijken. Dat bevat een proces-verbaal van de landelijk projectleider mobiel banditisme van de politie, die zich richt op de aanpak rondtrekkende criminelen. Deze projectleider beschrijft hoe groot het probleem is met criminele asielzoekers – vaak ‘veiligelanders’ genoemd – en dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) eind 2021 aangaf dat hard tegen hen moest worden opgetreden. Hij schetst vervolgens de omvang van de overlast die ze veroorzaken.

Tot de aanpak van mobiel banditisme is het beleid tegen etnisch profileren niet doorgedrongen

Jair Schalkwijk
Controle Alt Delete

„Mij valt op dat de laatste jaren steeds vaker [politie]registraties voorkomen waarin sprake is van verdachten met een herkomst uit Algerije, Marokko of Tunesië”, schrijft de projectleider die al zeven jaar verantwoordelijk is voor de aanpak van mobiel banditisme. Hij stelt duizenden registraties te hebben bekeken met niet-Nederlandse verdachten van vermogenscriminaliteit, zoals zakkenrollerij. „Nagenoeg al deze verdachten zitten in een asielprocedure.”

Verwijzend naar een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid somt de projectleider ook allerlei statistieken op. Van de asielzoekers die van een misdrijf verdacht worden, is 63 procent een ‘veiligelander’, terwijl ze slechts 13 procent van de asielzoekerscentrapopulatie vormen. Voor asielzoekers uit Algerije is dat zelfs respectievelijk 26 procent en 3 procent. De projectleider denkt dat veiligelanders de asielprocedure misbruiken „om zichzelf te verrijken”.


Lees ook

Je kunt nooit bewijzen dat het aan je kleur ligt, maar zo voelt het zeker

De politie doorzoekt twee auto’s op het Heemraadsplein in Rotterdam-West.

Overlast

Beide processen-verbaal zitten Controle Alt Delete – een onafhankelijke organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren – niet lekker. „Er lijkt hier sprake van etnisch profileren, daarvoor bevat het strafdossier verschillende aanwijzingen”, zegt projectleider Jair Schalkwijk die zich op verzoek van NRC in de zaak verdiepte. Eerder was hij met Controle Alt Delete betrokken bij het proces tegen de Koninklijke Marechaussee.

De aanwijzingen voor etnisch profileren die Schalkwijk ziet, zijn dat de landelijk projectleider mobiel banditisme in het proces-verbaal uitlegt hoe groot de overlast is van criminele asielzoekers uit Noord-Afrika. Dat H.T. pas werd uitgelokt nádat de agenten hem in het vizier hadden gekregen. En Schalkwijk benadrukt dat zijn cliënt op dat moment normaal winkelgedrag vertoonde. „Mijn dochter van tien loopt ook zoekend winkels in en uit zonder iets te kopen.”

De Nationale Politie is tegen etnisch profileren en heeft voor agenten een zogeheten ‘handelingskader’ om dit tegen te gaan. „Je mag iemand bijvoorbeeld niet controleren omdat hij (op het oog) tot een groep behoort die oververtegenwoordigd is in de misdaadstatistieken”, valt daar te lezen. Uit het strafdossier van H.T., zegt Schalkwijk, rijst nu juist het beeld dat dit wél is gebeurd. „Tot de aanpak van mobiel banditisme is dit beleid tegen etnisch profileren niet doorgedrongen.”

De politie wil desgevraagd niet ingaan op de gang van zaken rond de arrestatie van H.T. omdat de zaak nog onder de rechter is. Wel ontkent een woordvoerder van de Nationale Politie dat etnisch wordt geprofileerd bij de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Zo is het proces-verbaal van de coördinator mobiel banditisme volgens de woordvoerder alleen bedoeld om context aan strafzaken toe te voegen en het fenomeen criminele asielzoekers te duiden. Bij de aanpak van mobiel banditisme spelen volgens de woordvoerder uiterlijke kenmerken, nationaliteit of verblijfsstatus geen rol, maar gaat het om verdacht gedrag. „Zoekend rondkijken en de winkel in- en uitlopen zonder iets te kopen, soms meerdere malen, is een objectieve gedraging die kan wijzen op crimineel gedrag.”


Lees ook

Rondtrekkende bendes stelen voor tienduizenden euro’s aan dagcrèmes, tandpasta en scheermesjes

Een van de mannen van de Kruidvatbende moet vijftien maanden de cel in. De andere verdachten moeten nog voor de rechter verschijnen. Foto Venema Media/Hollandse Hoogte