Zembla (BNNVARA) wint in hoger beroep: rectificatie reportage granulietstort teruggedraaid

Zembla, BNNVARA’s onderzoeksjournalistieke programma, hoeft een reportage uit 2020 over granulietstort in een natuurplas door het Amsterdamse bedrijf GIB niet langer te voorzien van een rectificatie. Dat werd vandaag duidelijk in het hoger beroep in een smaadzaak die al jaren sleept. „De persvrijheid weegt bij alle gedane uitlatingen zwaarder dan het recht op bescherming van de reputatie van de granulietproducent”, zo oordeelt het Gerechtshof.


Lees ook
Zembla volhardt in strijd over reportage granulietstort

De zandwinplas Over de Maas, waarin bouwbedrijf Bontrup met toestemming van Rijkswaterstaat 500.000 ton granuliet stortte.

Granuliet is een restproduct bij de vervaardiging van steenslag voor de asfaltbranche. De reportage ging over het onterecht aanmerken van granuliet als grondsoort waarvoor geen belemmering zijn voor het storten in de natuur.

Het hoger beroep was ingesteld door BNNVARA, ook al was de reportage in grote lijnen rechtmatig beoordeeld door de lagere rechter. De uitlatingen van een voormalig officier van justitie voor milieuzaken, Gustaaf Biezeveld, zouden echter te ver zijn gegaan. Hij vertelde Zembla dat het bedrijf bij het verkrijgen van de vergunning om granuliet te storten frauduleus zou hebben gehandeld. „Het hof is van oordeel dat de uitlating van de deskundige ook op zichzelf niet onrechtmatig is”.

Dit is ook goed nieuws voor Biezeveld zelf, die persoonlijk aansprakelijk gesteld werd door GIB voor schade die het bedrijf zou hebben geleden. De rechtbank Den Haag oordeelde in 2021 dat hij zijn uitspraken publiekelijk moest terugnemen. Ook werd hij aansprakelijk gesteld voor geleden schade, die nog moest worden vastgesteld.

BNNVARA’s advocaat Jens van den Brink betoogde voor het Gerechtshof dat dit oordeel een intimiderend effect had op toekomstige onafhankelijk bronnen die zich zouden willen uitspreken in journalistieke programma’s. Ook in het hoger beroep dat Biezeveld voerde werd dinsdag uitspraak gedaan: het eerdere vonnis is verworpen.

De zaak heeft de afgelopen jaren gemoederen in de journalistiek bezig gehouden. De Raad voor de Journalistiek stelde in 2020 dat Zembla in de kwestie deels onzorgvuldig had gehandeld, waarna BNNVARA uit dit zelfregulerende persorgaan gestapt is. Pas eind vorig jaar sloot de omroep zich weer aan bij de Raad. Betrokken onderzoeksjournalist Roelof Bosma is dit jaar tot Journalist van het jaar (2023) gekozen door persvakblad Villamedia, voor onthullingen over PFAS-uitstoot in de Dordtse fabriek van Chemours. Hij geeft nu leiding aan Zembla als eindredacteur.

Correctie (28-05, 11:34) In een eerdere versie van dit bericht stond Gustav Biezeveld, maar het is Gustaaf. Dat is gecorrigeerd.