Zelfverklaarde ‘beste speler’ Tadic nu wel in de basis bij Servië, later vandaag topper tussen Spanje en Italië

De nationalistische spanningen onder Balkanlanden, een overblijfsel van de Joegoslavië-oorlog, zijn ook niet van het EK in Duitsland weg te houden. Bij de Europese voetbalbond UEFA regent het vanuit verschillende voetballanden klachten vanwege politieke uitingen en wangedrag van fans.

Zo zouden de Kroatische en Albanese fans woensdagavond gezamenlijk haatdragende teksten hebben gezongen over Servië tijdens hun onderlinge duel (2-2) in Hamburg. De Servische bond eist dat het gezang — met de tekst „dood, dood, dood de Serviër” — stevig door de UEFA worden aangepakt. De Servische voetbalbond zinspeelde donderdag bij monde van de secretaris-generaal zelfs op een vrijwillige aftocht van het Servische nationale team indien de klacht die de bond bij de UEFA indiende geen vervolg krijgt.

Woensdag al legde de UEFA de Albanese en Servische voetbalbonden elk een boete van 10.700 euro op voor de spandoeken van hun fans, waarop nationalistische kaarten stonden afgebeeld. Zo ontrolden Albanese supporters zaterdag tijdens het verloren duel (2-1) met Italië in Dortmund een spandoek met een ‘uitgebreide’ Albanese landkaart. Ook Servische fans maakten een spandoek zichtbaar met daarop het grondgebied van Kosovo — waarvan de onafhankelijkheid internationaal erkend is — met de slogan ‘No Surrender’ tijdens de wedstrijd tegen Engeland (1-0 verlies) in Gelsenkirchen. De Europese voetbalbond spreekt van „provocerende boodschappen die niet geschikt zijn voor een sportevenement” en houdt de nationale voetbalbonden verantwoordelijk voor het gedrag van hun fans.

Daarnaast trok de UEFA de media-accreditatie van de Kosovaarse journalist Arlind Sadiku in, nadat hij in Gelsenkirchen de de zogeheten ‘adelaarsgroet’ maakte richting Servische fans. Het nationalistische symbool — de dubbelkoppige adelaar staat ook afgebeeld op de Albanese vlag — kan als provocerend worden gezien vanwege het slepende vijandschap met Servië. Het land erkent de onafhankelijkheid van Kosovo, dat voor 93 procent uit Etnische Albanezen bestaat, niet. Ook op het WK van 2018 in Rusland legde de FIFA de Zwitserse voetballers Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka, die een Kosovaarse achtergrond delen, een boete op voor dezelfde nationalistische uiting.

‘Kosovo is het hart van Servië’
De UEFA opende daarnaast ook een afzonderlijk onderzoek naar vermeende discriminatie door Servische fans, na een formele klacht van de Kosovaarse voetbalbond. Volgens de Kosovaarse journalist Sadiku, die de afgelopen dagen doodsbedreigingen ontving via sociale media, klonk vanuit het Servische vak onder meer de leuze „Kosovo je srce Srbije” („Kosovo is het hart van Servië”).

Ook ander wangedrag van supportersgroepen werd bestraft. Zo liep de boete van de Albanese federatie op tot een totaal bedrag van 27.375 euro, vanwege onder meer het afsteken van vuurpijlen en vuurwerk, het gooien van bierbekers en het betreden van het veld door fans. Die van Servië bleef beperkt tot een bijkomende geldsom van 4.500 euro, bovenop de 10.000 euro vanwege de spandoeken, voor het gooien van bierbekers.

Serbia fans cheer during the UEFA Euro 2024 Group C football match between Serbia and England at the Arena AufSchalke in Gelsenkirchen on June 16, 2024. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)