N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Analyse
VS-China Een keur aan huidige en voormalige Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders trok de voorbije weken naar China. Het haalt de kou eventjes uit de lucht, maar diep wantrouwen blijft de relatie tussen de grootmachten beheersen.
Henry Kissinger, inmiddels honderd jaar, stond deze week onverwacht op de stoep in Beijing. Hij werd er met alle egards ontvangen, op donderdag zelfs door China’s hoogste leider Xi Jinping. Het was een eer die klimaatgezant John Kerry, deze zelfde week ook in Beijing en net als Kissinger een voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, niet ten deel viel.
Het is nu 52 jaar na Kissingers eerste bezoek aan het land. Ook toen was de Amerikaanse verhouding tot Taiwan een belangrijke kwestie, en Kissinger wist de verbroken diplomatieke relatie tussen het China van Mao en het Amerika van Nixon te herstellen. Maar die relatie is inmiddels op een dieptepunt beland. Kissinger wil die verbeteren, uiteindelijk om een Derde Wereldoorlog te voorkomen.
„Noch de VS noch China kan het zich veroorloven om elkaar als tegenstander te zien”, zei Kissinger dinsdag tijdens zijn ontmoeting met de Chinese minister van Defensie Li Shangfu. „Als de twee landen oorlog gaan voeren, dan levert dat beide volkeren niets van waarde op”, zo vatte het Chinese ministerie van Defensie althans zijn woorden samen.
Die ontmoeting was overigens pikant, want China wilde eerder niet dat Li zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin zou ontmoeten in Singapore. Li staat namelijk op een Amerikaanse sanctielijst vanwege de aanschaf van Russische wapens in 2018, en daar is China verbolgen over.
De Chinese staatskrant de Global Times meldde dat zowel Kissinger als Li opgeroepen zou hebben tot „betere militaire betrekkingen” tussen beide landen. Het herstellen van militair contact op hoog niveau is nog niet gebeurd, maar het wordt algemeen gezien als cruciaal om het risico op escalatie bij mogelijke aanvaringen tussen beide legers te verkleinen.
Lees ook Oudgedienden Kerry en Xie hopen mondiaal klimaatoverleg opnieuw een impuls te geven
Klimaatgezant John Kerry was ondertussen in China in de hoop het klimaatoverleg tussen beide landen vlot te trekken. Dat legde China stil na een omstreden bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus 2022. Hij boekte maar beperkt succes. Er kwamen geen concrete afspraken over de reductie van de uitstoot van broeikasgassen en er was geen gezamenlijke slotverklaring.
Wel zei Kerry dat de gesprekken zullen worden voortgezet. Dat is meteen ook het grootste pluspunt. „We hopen dat dit het begin kan zijn van een nieuwe definitie van samenwerking”, zei hij dinsdag in Beijing tegen Wang Yi, de hoogste man op Buitenlandse Zaken.
Veiligheid boven economie
Het is zo langzamerhand een patroon: China en de VS praten wel weer met elkaar op hoog niveau, en dat haalt de kou dan voor eventjes uit de lucht. Maar ze komen niet aantoonbaar nader tot elkaar.
Ook toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in juni eindelijk in Beijing was, een bezoek dat werd uitgesteld nadat de VS een Chinese spionageballon hadden neergeschoten, was er geen zichtbaar resultaat. Idem dito na het bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen begin deze maand.
Maar waarom kunnen beide grootmachten elkaar niet meer vinden? Wat beweegt Kissinger – die, zoals het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte, als privépersoon naar China reisde – om te komen en vooral: wat beweegt China om hem zo majestueus te ontvangen terwijl Kerry met mindere goden werd afgescheept?
Het heeft veel te maken met een grote verschuiving in hoe beide landen naar elkaar kijken. Dat is verschoven van economische kwesties naar kwesties rondom de nationale veiligheid van beide landen. Zowel in de VS als in China mag de nationale veiligheid tegenwoordig ten koste gaan van het economisch belang.
Het Amerikaanse beleid heeft diplomatieke wijsheid nodig in de stijl van Kissinger en politieke moed in de stijl van Nixon
Wang Yi hoogste diplomaat van China
Maar waar je economische relaties kunt bemeten en becijferen, gaat het bij nationale veiligheid veel meer om een inschatting van de intenties van de tegenstander, om vertrouwen en wantrouwen.
En dat is veel moeilijker precies te berekenen. Zo is China ervan overtuigd dat de VS de opkomst van China hoe dan ook willen verhinderen. Veel Chinese analisten denken bijvoorbeeld oprecht dat de oorlog in Oekraïne achter de schermen door de VS is uitgelokt, en dat de NAVO als instrument van de VS zal doorstoten naar China mocht de Russische president Vladimir Poetin vallen. Die theorie zal velen in het Westen hoogst onwaarschijnlijk in de oren klinken.
Omgekeerd zijn de VS ervan overtuigd dat China de VS van de troon wil stoten en het hele internationale systeem naar de hand van Beijing wil zetten. In de VS leeft bovendien het idee dat China Taiwan binnenkort militair gaat binnenvallen.
Dat idee wordt in China dan weer als vrij absurd gezien. Weinigen geloven hier dat Xi Jinping uit zichzelf snel die stap zal zetten, omdat het China hoe dan ook enorm zou verzwakken en veel zou kosten – kijk maar naar Rusland.
Derde Wereldoorlog
En daar komt Kissinger om de hoek kijken. Hij vergeleek de huidige situatie eerder in The Economist met die kort voor het uitbreken van een wereldoorlog. Het is een situatie waarin „geen van beide kanten beschikt over veel ruimte voor politieke concessies en waar elke verstoring van het evenwicht catastrofale gevolgen kan hebben.”
Zo’n Derde Wereldoorlog wil Kissinger vermijden, en hij vindt daarvoor een gewillig oor in China. „Het Amerikaanse beleid heeft diplomatieke wijsheid nodig in de stijl van Kissinger en politieke moed in de stijl van Nixon”, zei Wang Yi, de hoogst verantwoordelijke voor buitenlandse zaken na afloop van zijn ontmoeting met Kissinger.
Dat klinkt mooi, maar de politieke leiding in Beijing probeert Kissinger vooral in te zetten voor eigen politieke doeleinden. Want in de Chinese optiek is samenwerking alleen maar mogelijk als de VS op hun dwaalwegen terugkomen, eerst en vooral in het geval van Taiwan. De VS zijn op hun beurt evenmin bereid om veel aan China toe te geven. Kerry zei kort voor zijn bezoek aan China dat hij wilde aansturen op „stabiliteit, als ons dat lukt, zonder enige concessies te doen.”
Kerry zei op zijn persconferentie na afloop van zijn bezoek dat er ook was gesproken over Taiwan. Daaruit blijkt hoe lastig het is om besprekingen over het klimaat helemaal te isoleren van het geheel van Amerikaans-Chinese betrekkingen. Dat zouden de VS wel graag willen, maar China verzet zich daartegen.
Maar in het grotere geheel is dat een detail. Het grotere beeld is dat van een zich steeds verder verdiepend wantrouwen aan beide kanten, en van weinig bereidheid om zelfs maar op de kleinste details concessies te doen. Daar kon ook Kissinger in zijn gesprek met Xi Jinping waarschijnlijk weinig aan veranderen.