Frisse berglucht, groene zomerweiden, en alleen het geklingel van koeienbellen in de verte. Veel mooier dan bij de Zwitserse veehouder Marcel Altho, op negenhonderd meter hoogte in Walde bij Zürich, wordt het boerenleven niet.
Na een flinke busrit rekken de Tweede Kamerleden van de commissie voor landbouw zich uit. „Práchtig, die koeienbellen!”, roept VVD’er Thom van Campen uit. „Er wordt ook tegen geprotesteerd”, merkt BBB’er Cor Pierik op. „Omdat koeien er doof van worden.” „Nee?!”, zegt Van Campen verbaasd. „Cor, er mag ook helemaal níks meer.”
Begin september, in de week voor Prinsjesdag, maken acht Kamerleden een zesdaagse werkreis van Bern naar Wenen. Hoe ziet de landbouw eruit in EU-land Oostenrijk en in Zwitserland, geen lid van de EU? Wat is het verdienmodel daar, van boeren tot supermarkten, en van gangbare tot biologische landbouw?
NRC volgt de Kamerleden om verslag te doen. Met eigen vervoer en verblijf. Sommige partijen, zoals de PVV, uiten aanvankelijk bezwaren tegen aanwezigheid van media.
Bij boer Altho mogen ze zijn vijfentwintig dromerige Schweizer Braunvieh-koeien aaien. Hij heeft nog een ouderwetse ‘grupstal’, waarin de koeien met hun kop tussen metalen stangen zijn aangebonden. „In Nederland is dat in de biologische veehouderij al jaren verboden”, weet Pieter Grinwis van de ChristenUnie.
Maar los daarvan lijken de megastallen in Nederland, mest en stikstof, en boerenprotest hier heel ver weg. Boer Altho is „ein glücklicher Bauer”, zegt hij tegen de Tweede Kamerleden.
Tijdens de lunch met zelfgemaakte kaas en vruchtentaart ontstaat een scherpe discussie. VVD’er Thom van Campen en NSC’er Harm Holman willen van BBB’er Cor Pierik weten: als je in Zwitserland ziet dat het ook anders kan, hoe houdbaar is onze intensieve veehouderij dan?
Lees ook
‘Brussel vindt het niet erg als Nederland toontje lager zingt’
Zwitsers model
„Zo’n Zwitsers model kun je niet zomaar op Nederland plakken”, werpt Pierik tegen. Zwitserland heeft een beschermde markt met importheffingen op landbouwproducten. Het inkomen van Zwitserse boeren bestaat voor bijna een kwart uit subsidies en toeslagen.
Bij Nederlandse boeren is dat doorgaans 5 à 10 procent van het inkomen, volgens Pierik. Wageningen University and Research houdt het op 3 procent van de opbrengsten. Voor Nederlandse boeren is zelfstandig ondernemen in ieder geval veel moeilijker, vindt Pierik.
Laura Bromet van oppositiepartij GroenLinks-PvdA zit erbij, en luistert geamuseerd toe hoe de drie regeringspartijen niet op één lijn zitten. „Coalitie-overleg”, lacht ze.
Het is de eerste werkreis van de Commissie Landbouw in jaren. Het plan kwam tijdens de vorige regeerperiode van Laura Bromet en VVD’er Thom van Campen. Die twee hebben een klik, en tijdens Rutte-IV was schone ‘kringlooplandbouw’ het doel voor de toekomst. Dat is te zien aan de excursies, met veel aandacht voor biologische landbouw.
Lange tijd was er geen meerderheid in de commissie om op reis te gaan. Nu valt deze ‘groene’ Alpenreis toevallig samen met het begin van het rechtsere kabinet-Schoof. Dus in plaats van ondersteuning, biedt het programma nu eerder tegenwicht aan het landbouwbeleid van BBB, dat vooral gericht is op behoud.
In de bergen vind je geen kassen en megastallen
Blijft de vraag wat een vlak polderland kan leren van twee Alpenlanden: in de bergen vind je kassen noch megastallen. Maar abstract gezien, heeft ook Nederland wat geografische „handicaps”, verdedigt Bromet de reis. „In natte veenweidegebieden of hoge, droge zandgronden is boeren ook moeilijker.”
Niet alle fracties zijn erbij. Forum voor Democratie en Denk laten zich zelden tot nooit zien bij de Commissie Landbouw, ook nu niet. De Partij voor de Dieren twijfelt aan het nut van de Alpenreis. De SP zegt af wegens een debat over het gasdrama in Groningen en Volt om de Algemene Politieke Beschouwingen. SGP’er André Flach viert zijn 27ste trouwdag.
Pieter Grinwis van de ChristenUnie is er wel bij, ondanks pech onderweg. Hij vertrekt later wegens de zondagsrust en zijn nachttrein valt uit. Met een nacht doorhalen weet hij via losse spoorverbindingen eind maandagochtend alsnog in Bern aan te sluiten – met applaus.
Geen alcohol en tabak
Die eerste ochtend in Bern maken de Kamerleden kennis met Migros, de grootste supermarkt van Zwitserland (omzet 34 miljard euro) met een opmerkelijk verhaal. Migros (1925) is een coöperatieve federatie met 2,3 miljoen leden, op de in totaal 8,8 miljoen Zwitsers. De supermarkt is dus eigendom van de eigen klanten, die het beleid mede sturen.
Migros richt zich op betaalbare producten, verkoopt geen alcohol en tabak en doneert jaarlijks bijna 130 miljoen euro aan sociale en culturele projecten: speeltuinen, natuur in de stad, musea en dancefestivals. En als de Zwitserse leden bijvoorbeeld Nederlandse hagelslag willen, komt dat als Schokoladen Streusel in de schappen, laat de Migros in Bern zien.
Maar Migros verkoopt vooral veel Zwitserse producten, blijkt uit een presentatie. Varkensvlees komt voor 100 procent uit eigen land, zuivel voor 99 procent, brood voor 96 procent. Driekwart van de consumenten is ontvankelijk voor Zwitserse producten, volgens Jean-Marc Chappuis van het ministerie van Landbouw.
Dat betekent meer betalen, voor meer kwaliteit. Om zich te onderscheiden van import voldoen veel Zwitserse producten aan hogere kwaliteitseisen. Dat noemen ze „The Swiss finish”, zegt Chappuis. Het blauwe EU-vlaggetje is hier het basiskeurmerk. Beter zijn producten met een Zwitsers vlaggetje, lieveheersbeestje of het logo ‘Bio Suisse’.
Zo hebben ze bij de groenteafdeling van Migros een enorm assortiment biologische teelt. „Indrukwekkend”, zegt BBB’er Cor Pierik, al ziet hij hier daar wel „een vlekje”.
In Nederlandse supermarkten ziet Pierik dat niet zo snel verschuiven. „Nederlanders kijken vooral: wat is de goedkoopste kaas en melk? In Zwitserland is 25 procent van de voedingsmiddelen biologisch, in Nederland 4 procent. Niet voor niks. Nederlanders zijn ‘prijskopers’ ”.
Foto’s: Louisa Marie Summer
Omgedraaide verhoudingen
Rond landbouw zijn de coalitieverhoudingen eigenlijk omgedraaid. De kleinste partij, BBB, bestuurt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Waar de PVV, de grootste coalitiepartner van Nederland, op dit dossier voor staat, is vaak onduidelijk. Bepalend zijn VVD en NSC, die soms net zo kritisch lijken als de oppositie, maar nodig zijn voor meerderheden.
Lees ook
Ethisch ondernemen beroert Zwitsers
De nieuwe ‘V’ van ‘Voedselzekerheid’ in de naam van het ministerie, roept bij NSC’er Harm Holman bijvoorbeeld vragen op. „Ik heb nog nergens een goede definitie daarvan gezien”, zegt hij bij de koffie in landbouwinstituut FiBL. „Eten wat je maar wilt, wanneer je maar wilt”, oppert Anne-Marijke Podt van D66. Maar het is ook een politieke term, toch? „Zeker”, zegt VVD’er Van Campen. „Wat is beangstigender dan een leeg bord?”
In de commissie hoor je VVD’er van Campen (34) en NSC’er Holman (67) boven iedereen uit. Van Campen is een gangmaker, die Haagse collega’s vol overgave kan imiteren. Holman is een directe oud-veehouder uit Drenthe, hij vraagt overal naar de literprijs van melk.
Wat teruggetrokken is PVV’er Jeanet Nijhof (61) uit Hengelo, die samen met haar man labradors fokt. Bescheiden is ook Pierik (59), een hobbyboer uit Genemuiden, die landbouwwoordvoerder bij het CBS was en naar BBB overstapte.
De ‘V’ voor Voedselzekerheid, want wat is beangstigender dan een leeg bord?
Er wordt serieus gediscussieerd en veel gelachen, maar er worden ook prikken uitgedeeld. Vooral aan Cor Pierik die zich als BBB’er steeds lijkt te moeten verdedigen. Ook voor gevoelige uitspraken van partijleider Caroline van der Plas in Nederland.
In een café in Innsbrück bijvoorbeeld valt een tweet van het Leidsch Dagblad slecht. Tegen een zaal vol boeren in Hazerswoude heeft Van der Plas het geschrapte Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur „een uitkoopplan” genoemd, „gericht op stoppende boeren”. Dat gaat over de 25 miljard euro voor natuur, stikstof, water en klimaat, waarvan ooit 7,4 miljard euro was bestemd voor uitkoop.
„Vréselijk, 25 miljard euro om boeren uit te kopen. Vréselijk”, imiteert VVD’er Van Campen Van der Plas. „Je weet precies hoe ze zoiets kan zeggen, Cor.” Van Campen is zichtbaar geïrriteerd, dat Transitiefonds was ook het kindje van VVD-minister Christianne van der Wal. Hij zegt dat hij zich zal blijven uitspreken tegen „feitenvrij populisme”.
Het is een verschil in politieke stijl, probeert Pierik te vergoelijken. „Caroline is extravert en emotioneler. Zelf ben ik meer beschouwend, vooral gericht op de inhoud.”
Gemüseland Tirol
In Oostenrijk is het eerste werkbezoek ‘Gemüseland Tirol’ in Hall, een samenwerkingsverband van vijf groentetelers op een voormalig militair terrein. De Kamerleden worden vriendelijk ontvangen door de 22-jarige manager, Stefan Müßigang. Ondernemen wordt er in Oostenrijk niet makkelijker op, vertelt hij.
Onder het kabinet van christendemocraten (ÖVP) en de Groenen zijn er strenge milieu-eisen, bijvoorbeeld rond pesticiden. De markt voor biologisch is beperkt en klimaatverandering maakt deze vorm van telen steeds lastiger. Je hebt meer regen, meer overstromingen en het wegpompen van water uit stedelijk gebied vervuilt het akkerland. Dat maakt biologische teelt op die plekken soms onmogelijk.
Ook de hoge loonkosten zijn een probleem, zegt Müßigang. In Polen is het bruto uurloon van arbeidskrachten 5 euro, in Duitsland 13 euro en in Oostenrijk bijna 20 euro. Niemand wil het horen, maar toen laatst een radicaalrechtse FPÖ-politicus naar Gemüseland Tirol kwam, waren de media er ineens wel, zegt hij.
„We zijn weer in de EU en gelijk is er gezeik”, grapt VVD’er Van Campen.
In de gekoelde hallen blijken veel arbeidskrachten van Aziatische afkomst aan het werk. Laura Bromet van PvdA-GroenLinks heeft er een ongemakkelijk gevoel bij. „Deze man spúúgt op links, jongens”, zegt ze. En dan zit er op de auto van Müßigang ook nog een verkiezingsposter – vást van radicaal rechts.
Nee, dat blijkt niet te kloppen, als NRC het navraagt. Müßigang is eerder van de christendemocraten, van regeringspartij ÖVP.
De commissie stapt weer in de bus, door naar een toeristische kaasmakerij in Wildschönau. Hier lunchen ze met Tiroler Knödel en Wienerschnitzel. Dan is er nog even tijd voor het knuffelen van koeien voor de fotograaf .
Foto’s: Louisa Marie Summer
Ronkende kop
De laatste reisdag, rond Wenen, begint met een ronkende kop in De Telegraaf. „BBB-minister Wiersma komt met ingrijpend mestpakket: ‘Mes gaat in hele veestapel’.”
Terwijl de veehouderij in Nederland op zijn kop staat, zit de Commissie Landbouw aan de wortelen bij BioHof Adamah in Glinzendorf.
BBB’er Cor Pierik krijgt heel wat verontruste berichten uit de achterban. NSC’er Harm Holman wordt in het busje terug gebeld door Henk Bleker, ooit CDA-staatssecretaris van Landbouw en tot begin dit jaar voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond.
Bleker gaat op de speaker. Hij pleit bij de Kamerleden opnieuw voor het gedogen van het uitrijden van meer dierlijke mest. Terwijl Brussel juist eist dat Nederland de mestafzet afbouwt naar lagere, wettelijke normen.
Gaat niet gebeuren, zegt Holman. Ten eerste is het niet rechtsstatelijk, een kernwaarde van NSC. Ten tweede hoopt het kabinet Schoof van Brussel alsnog meer mestruimte te krijgen. Nu meer mest gaan gedogen, zou Brussel behoorlijk bruskeren.
Dat is een duidelijke nee voor Bleker. Ik ken Henk al heel lang, zegt Holman tegen de rest in het busje, en zo moet je met hem omgaan.
Lees ook
‘We moeten af van het beeld dat Nederland kampioen landbouw is: het is verstikkend en houdt verandering tegen’
Het Telegraaf-bericht leidt tot discussie in de coalitie. BBB’er Cor Pierik is de kritiek een beetje zat aan het eind van de reis, geeft hij na terugkomst aan de telefoon toe. „Het zijn complexe verhoudingen binnen de coalitie. De komende maanden moeten we zien hoe die zich ontvouwen. Ik zie graag verbetering, van mij mag het wat constructiever.”
In de trein terug op vrijdag zijn de Kamerleden druk met het lezen van het uitgewerkte regeerakkoord, en met eerste reacties. VVD’er Van Campen twittert dat het nog een uitdaging wordt om „met minder geld, meer stikstofuitstoot te verminderen. Die veer heeft de VVD bij de onderhandelingen helaas moeten laten”.
Dat van die „veer” levert hem in de trein meteen een telefoontje op van BBB-leider Caroline van der Plas. Andere Kamerleden die erbij zitten, horen hoe Van Campen verbaasd reageert. Eerder dit jaar moest BBB terugkomen op de sluiting van het gasveld bij Warffum. Onderhandelen is soms: met pijn in je buik dingen verdedigen, zei BBB’er Henk Vermeer toen in de krant. Dat is toch hetzelfde, zegt Van Campen tegen Van der Plas.
Cor Pierik zit niet bij het groepje Kamerleden. Hij zit op de terugreis apart.