Zeker 78 doden door scheepsramp in Congo, zorgen om meer slachtoffers

Bij een scheepsramp op het Kivumeer in Zuid-Congo zijn donderdagmiddag zeker 78 passagiers overleden. Dat zegt een lokale gouverneur tegen persbureau AP. Verschillende internationale media melden op basis van lokale bronnen dat het aantal doden en passagier mogelijk hoger ligt; er zouden 278 passagiers aan boord zijn geweest.

De veerboot stond op het punt om aan te meren in de haven van Goma, de hoofdstad van de provincie Kivu. Daar ging het mis. Een havenarbeider zegt tegen AP dat de boot er door het hoge aantal opvarende overbelast uitzag. Op een video van persbureau AP is te zien hoe de zichtbaar druk bezette veerboot langzaam begint te hellen om vervolgens volledig te kapseizen.

Er gebeuren regelmatig dodelijke ongelukken met te volle boten in Congo en lokale autoriteiten maken zich daar al langer zorgen over. Eind augustus overleden zeker twintig passagiers nadat er in West-Congo een boot met zo’n driehonderd opvarende kapseisde. In juni kwamen bij een vergelijkbaar ongeluk zo’n 86 Congolezen om het leven. Vaak zijn op zulke boten geen reddingsvesten aan boord en ontbreken passagierslijsten, wat reddingsoperaties bemoeilijkt.