Zeker 74 doden na overstroming gletsjermeer in Indiase deelstaat Sikkim

Noodweer Door zware regenval is vorige week een gletsjermeer in het noorden van India overstroomd. Het water heeft honderden huizen en bruggen beschadigd en verwoest. Het slechte weer bemoeilijkt de reddingshulp.
Reddingswerk wordt in het gebied in het noorden van India bemoeilijkt door het slechte weer.
Reddingswerk wordt in het gebied in het noorden van India bemoeilijkt door het slechte weer. Foto Anupam Nath/AP Photo

Het dodental als gevolg van een overstroming in het noorden van India is opgelopen tot 74. Nog zeker honderd mensen worden vermist, nadat een gletsjermeer vorige week overstroomde na dagen van zware regenval. Dat melden internationale persbureaus maandag op basis van lokale autoriteiten.

De overstroming vond plaats in de noordelijke Indiase deelstaat Sikkim, tussen Bhutan en Nepal in. In de eerste vijf dagen van oktober viel daar zeker 101 millimeter regen, meer dan het dubbele van wat gewoonlijk is in die periode. Het meer Lohnak overstroomde daardoor en het water beschadigde een zes jaar oude dam, waarna het ijskoude water de vallei instroomde. Meerdere bruggen zijn meegesleurd en honderden huizen in verschillende plaatsen zijn verwoest.

Doordat het weer de afgelopen dagen slecht bleef, was het voor reddingswerkers moeilijk om het gebied te bereiken. Communicatiemogelijkheden waren daarnaast ook beperkt in de toch al afgelegen regio. Nadat het weer maandag opknapte hebben helikopters tientallen mensen gered die waren gestrand. Lokale reddingswerkers hebben de afgelopen dagen meerdere tentenkampen opgezet om mensen op te vangen die ontheemd zijn geraakt. Zeker 6.800 mensen worden nu in de kampen opgevangen.

Op satellietbeelden is goed te zien hoe het gletsjermeer er na de overstroming uitziet.Foto Maxar Technologies/via Reuters