Zeker 6.000 gevangenen ontsnapten op Eerste Kerstdag uit gevangenis in Mozambique

Bij gevangenisrellen op Eerste Kerstdag in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, wisten geen 1.500 maar zo’n 6.000 gevangenen te ontsnappen. Dat heeft de Mozambikaanse politiechef Bernardino Rafael donderdag laten weten, schrijft persbureau Reuters. Met deze nieuwe inschatting van de politie blijkt het aantal ontsnapten veel hoger dan aanvankelijk werd gedacht. Wel spreekt Rafael nog steeds over 33 doden en 15 gewonden vanwege de rellen.

In Mozambique demonstreert een deel van de bevolking al weken tegen een van de meest omstreden verkiezingen in de recente geschiedenis van het land. Een groep gevangenen wist woensdag, opgezweept door een aantal van deze demonstranten buiten de gevangenismuren, bewakers te overmeesteren en hun kalasjnikovs te bemachtigen. Daarna bevrijdden ze een groot aantal andere gedetineerden.


Lees ook

Met gekletter op potten en pannen uiten Mozambikanen hun onvrede na betwiste verkiezingen: ‘Dit is een sociale afrekening’

Demonstranten lopen op 6 december langs brandende  banden in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, tijdens een demonstratie  in de nasleep van de betwiste verkiezingsuitslag.  Foto Amilton Neves / AFP

Dat zo veel gevangenen konden ontsnappen, kwam onder meer doordat demonstranten een buitenmuur van de gevangenis neerhaalden. Te midden van de gewelddadige protsten kon een groot aantal gevangenen vluchten, onder wie 29 veroordeelde terroristen. De politie kon in de chaos maar een beperkt aantal gevangenen opnieuw oppakken.

Afgelopen oktober won Daniel Chapo van de regerende Frelimo-partij de presidentsverkiezingen met ruim 70 procent van de stemmen. Maar al snel leken de verkiezingen frauduleus te zijn verlopen. DECIDE, een burgerinitiatief dat de precaire democratische processen van Mozambique moet bewaken, stelde vast hoe manipulatie van kiezerslijsten en het vullen van stembussen het democratische proces schaadden.

Vanwege het zeer omstreden verloop van de verkiezingen gaan Mozambikanen al maanden de straten op. Volgens mensenrechtenorganisaties kwamen bij die demonstraties al 130 burgers om het leven. De politie wordt beschuldigd van het op gewelddadige wijze de kop in drukken van de demonstraties.