Bij tientallen Israëlische luchtaanvallen op dorpen in het noordoosten van Libanon zijn vrijdag zeker 52 mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid, schrijft AP.
In de centraal-Israëlische stad Tira zijn zaterdag voor zonsopgang zeven mensen gewond geraakt bij een aanval, hebben Israëlische hulpdiensten gemeld. Drie projectielen kwamen Israël binnen vanuit Libanon, verklaarde het Israëlische leger. Sommigen werden onderschept.
In centraal Gaza hebben Palestijnen ondertussen de lichamen geborgen van 25 mensen die werden gedood bij Israëlische luchtaanvallen die donderdag begonnen. Dat hebben vertegenwoordigers van ziekenhuizen gemeld.
Het geweld bemoeilijkt een hernieuwde diplomatieke poging van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden om voor de presidentsverkiezingen een tijdelijk staakt-het-vuren te bereiken.
Kunstenaar Dries Verhoeven (1976) vertegenwoordigt Nederland op de Biënnale van Venetië in 2026. Dat maakte het Mondriaan Fonds dinsdag bekend. De Nederlandse theatermaker en kunstenaar werkt voor de inzending samen met curator Rieke Vos (1981). De twee brengen, volgens het fonds voor het eerst, performancekunst naar het Nederlandse Rietveldpaviljoen in Venetië.
Met een ‘performatieve interventie’ reageert Verhoeven op de „onzekere gemoedstoestand” die hij in Nederland en Europa ervaart. Verhoeven: „De geopolitieke spanning is op zijn zachtst gezegd grimmig; het is lang geleden dat onze toekomst zo ongewis was. Ik wil proberen om de onrust tastbaar te maken binnen de safe space van de Biënnale.” Hij neemt het Rietveldpaviljoen, dat in principe de aangewezen locatie is voor de Nederlandse inzending aan de kunstbiënnale, als onderwerp mee in de interventie. Het paviljoen uit 1954 werd ontworpen door architect Gerrit Rietveld, en staat volgens Verhoeven voor een optimistische naoorlogse periode.
Lees ook
Verhoevens ‘Dear beloved friend’ toont kritisch portret van de decadentie van de westerling
De inzending is gekozen door een internationale jury die het Mondriaan Fonds adviseert. Eelco van der Lingen, directeur van het fonds, plaatst de keuze voor Verhoevens voorstel in een recente ontwikkeling. In 2022 koos kunstenaar melanie bonajo ervoor buiten het Rietveldpaviljoen te exposeren. Twee jaar geleden organiseerde Renzo Martens een dubbeltentoonstelling in Congo, met een Congolees collectief. Van der Lingen ziet dat het Mondriaan Fonds nu weer een inzending heeft uitgekozen die „gangbare conventies opzijzet en hiërarchie en nationale representatie bevraagt. Het gebouw, de tuin, de Biënnale en de verhouding met de wereld daarbuiten verdienen het om bediscussieerd te worden.”
Dries Verhoeven maakt performances en installaties, soms in de publieke ruimte. Hij nodigt zijn publiek vaak uit mee te doen of te denken, houdt de toeschouwer een spiegel voor in werken over de kapitalistische samenleving. Kunsthistoricus en curator Rieke Vos is sinds 2023 conservator hedendaagse kunst bij het Teylers Museum in Haarlem.
De biënnale vindt plaats in 2026, van 9 mei tot en met 22 november.
Zeker vijftien mensen zijn overleden nadat het dak van een discotheek in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, dinsdag is ingestort. Tientallen mensen raakten gewond. Lokale autoriteiten melden zeker honderd gewonden. Het aantal slachtoffers zal vermoedelijk nog oplopen, hulpdiensten zoeken naar mensen onder het puin.
Volgens Dominicaanse media gebeurde het incident iets voor 01.00 uur in de nacht (lokale tijd). De nachtclub, Jet Set genaamd, is een populaire club in de stad. Het is nog niet bekend waardoor het dak instortte.
Onder de gewonden is ook de Dominicaanse merengue-zanger Rubby Pérez, die op het moment van de instorting een concert gaf in de club. Op video’s op sociale media is te zien hoe binnen korte tijd het dak naar beneden kwam. Enkele bezoekers filmden het plafond van de discotheek al tijdens het concert, waarbij het lijkt dat verschillende onderdelen eerst loslieten voordat het dak in een keer instortte. Luchtfoto’s laten zien hoe het hele dak naar beneden is gestort op de dansvloer.
Foto vrijgegeven door Dominicaanse politie via AFPLuchtbeelden van de nachtclub, 8 april 2025.
Megafoon
De Dominicaanse president Luis Abinader schrijft in een bericht op X dat alle reddingsdiensten „onvermoeibaar werken” om de getroffenen te helpen. De autoriteiten gaan ervan uit dat veel mensen nog in leven zijn, „daarom zullen de teams niet stoppen totdat we de laatste persoon in het puin hebben gevonden”, aldus het landelijke hoofd van de hulpdiensten. Er zijn honderden hulpmedewerkers op de been en al bijna honderd ambulances zijn met gewonden naar ziekenhuizen gereden.
Voor de nachtclub stond iemand met een megafoon. De functionaris smeekte een grote menigte die zich had verzameld om vrienden en familieleden te zoeken, om de ambulances ruimte te geven. „Jullie moeten alsjeblieft samenwerken met de autoriteiten”, riep hij om volgens AP. „We halen de mensen eruit.”
Bij een ziekenhuis waar veel van de gewonden naartoe werden gebracht, stond een ambtenaar buiten op straat om de namen van overlevenden voor te lezen.
Volgens Volodymyr Zelensky vechten er Chinezen mee met Rusland op Oekraïens grondgebied. Dat zegt de Oekraïense president dinsdag in een bericht op X. „Ons leger heeft twee Chinese staatsburgers gevangengenomen die vochten als deel van het Russische leger”, zegt Zelensky.
De in de regio Donetsk gevangengenomen militairen zouden Chinese identificatiebewijzen en bankpassen bij zich hebben gehad. Via Telegram heeft Zelensky een video gedeeld van een van de vermeende Chinese gevangenen. Hierop vertelt een man over gevechtshandelingen; hij gebruikt daarbij inderdaad een aantal woorden Mandarijn, de officiële taal in China.
Zelensky zegt dat Oekraïense inlichtingen suggereren dat er veel meer Chinezen aan Russische zijde meevechten. Volgens de Oekraïense president is Russische samenwerking met China „een duidelijk signaal” dat Poetin de oorlog niet wil beëindigen. Zelensky roept de Verenigde Staten en Europa op te reageren.
De verlaten plaats Marjinka in de Oekraïense regio Donetsk (1 april 2025). Foto AFP/Stringer