Zeker 48 doden bij ontploffing brandstoftruck in Nigeria

Bij een frontale botsing tussen een brandstoftruck en een andere vrachtwagen zijn zondag in Nigeria zeker 48 mensen om het leven gekomen. Als gevolg van het ongeluk explodeerde de tankwagen. Het incident vond plaats in de buurt van de plaats Agaie, zo’n 177 kilometer ten westen van hoofdstad Abuja.

De truck vervoerde naast brandstof ook vee. Zeker vijftig dieren werden levend verbrand, aldus de lokale autoriteiten. In eerste instantie meldde de rampendienst volgens persbureau Reuters dat 30 lichamen geborgen waren, later werd dat aantal opgehoogd naar 48. De slachtoffers zijn meteen begraven in een massagraf.

Ongelukken met brandstoftrucks komen regelmatig voor in Nigeria. Doordat het land niet over een goede spoorinfrastructuur beschikt, vindt het vervoer grotendeels plaats op de weg. Alleen al in 2020 waren er 1.531 ongelukken met brandstoftrucks, waarbij in totaal 535 doden en 1.142 gewonden vielen.

Het ongeluk van zondag behoort tot de meest dodelijke ongelukken met brandstoftrucks. Mohammed Bago, gouverneur van de staat Niger, roept weggebruikers op „altijd voorzichtig te zijn en de verkeersregels te volgen, om levens en eigendommen te beschermen”.