Zeker 140 doden door ontploffing van tankwagen in Nigeria

Door een ontploffing van een tankwagen zijn in Nigeria zeker 140 mensen om het leven gekomen. Omwonenden waren dinsdagavond op de gecrashte truck afgekomen om brandstof te verzamelen, toen de boel explodeerde. Het dodental loopt volgens persbureau AP nog altijd op. Hulpdiensten melden daarnaast tientallen gewonden.

De tankwagen was betrokken bij een verkeersongeval in de noordelijke staat Jigawa. Volgens de politie verloor de chauffeur de macht over het stuur toen hij moest uitwijken om een botsing met een ander voertuig te voorkomen.

De lekkende brandstof die op het wegdek belandde trok al snel veel mensen, zegt een woordvoerder van de lokale politie tegen de BBC. Even later ontplofte de tankwagen. De BBC heeft foto’s ingezien waaruit blijkt dat veel lichamen onherkenbaar zijn verbrand. Hulpdiensten melden daarnaast tientallen gewonden.

Ongelukken met tankwagens komen vanwege slecht onderhouden wegen met regelmaat voor in Nigeria. Vaak komen daar inwoners op af, om met emmers de lekkende brandstof op te scheppen. De brandstofprijzen zijn fors gestegen sinds de overheid vorig jaar abrupt een eind maakte aan de subsidie op benzine en diesel.