‘Ze beloofden een extraparlementair kabinet, maar we kregen extra racistisch’

‘Als PVV’ers Marjolein Faber en Reinette Klever op het bordes staan, zeg ik mijn VVD-lidmaatschap op”, belooft Pim Tolmeijer, bestuurslid van de liberale jongerenvereniging JOVD. Voor hem is de grens dan bereikt. „Eerst leugens over de rug van asielzoekers met de nareis-op-nareis van Yesilgöz. En nu samen met extreemrechtse types in een kabinet. Door deze PVV-politici een plek in het centrum van de macht te geven, beschouw je ze als legitieme samenwerkingspartners. Ik kan niet meer met droge ogen beweren dat de VVD een liberale partij is om op te stemmen”, zegt hij.

Tolmeijer zit op een bank in het Haagse kantoor van de liberale jongerenorganisatie, die werd opgericht in 1949 en veel VVD-prominenten voortbracht. Met schuin tegenover hem Mauk Bresser, de voorzitter. De twee laten zich vaker kritisch uit over de koers van de moederpartij, maar op dit moment gaat „de discussie niet meer over hoeveel belasting we willen betalen en hoe hard je mag op de snelweg, maar over het bewaken van de absolute democratische ondergrens”, zegt Bresser.

Niet altijd wordt hun kritiek de twintigers in dank afgenomen. Nadat Bresser onlangs voorbijkwam in televisieprogramma’s Nieuwsuur en De Hofbar kreeg hij dreigmailtjes. „Niet helemaal waarvoor ik dit ben gaan doen”, zegt hij eufemistisch.

Toch wil de voorzitter blijven „spiegelen”, zoals hij dat noemt: de VVD wijzen op liberale kernwaarden zoals verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid. Hij wil zijn medebestuurder niet afvallen, maar hij kiest er juist nu voor om lid van de VVD te blijven. „Als niemand zich uitspreekt tegen de populistische koers, dan gaat de VVD nog veel harder de verkeerde kant op”, vindt Bresser. Voorheen wist hij niet of hij de politiek in wilde, maar nu voelt hij een grotere drang dan eerst „om me er tegenaan te bemoeien”.


Lees ook

‘We zijn te populistisch aan het worden’, klinkt het tijdens het JOVD-diner

Demissionair staatssecretaris Eric van den Burg spreekt tijdens het diner met JOVD-leden in Breda.Foto Ben van Oosterbosch

Kern

Voor JOVD-bestuurder Tolmeijer is de VVD in de huidige vorm geen alternatief meer. Hij vindt dat de partij lijkt te verworden tot een populistische partij met „her en der een liberaal tintje”, terwijl ze volgens hem met een eigen vooruitstrevend verhaal zou moeten komen. „Niet blindstaren op asiel, dat doen andere partijen al, maar meer inzetten op groenrechts klimaatbeleid en het toekomstig verdienvermogen van Nederland, en terug naar de liberale kern.”

Binnen de JOVD wordt veel gediscussieerd over de koers van de moederpartij, maar buiten zijn liberale bubbel merkt Tolmeijer dat mensen niet in de gaten hebben dat de VVD naar „rechts opschuift”. Hij wordt niet kritischer op zijn VVD-lidmaatschap aangesproken dan vier jaar geleden, terwijl hij zelf vindt dat de partij populistischer is geworden.

Ik wil niet claimen dat als wij iets zeggen de VVD-top ook luistert, maar onze bijdrage in die discussies leidt wel tot concrete stappen

Mauk Bresser
JOVD-voorzitter

Tolmeijer verwacht overigens niet dat het kabinet-Schoof langer dan twee jaar regeert. „Ze beloofden extraparlementair, maar we kregen extra racistisch”, zegt hij.

Tolmeijer grapt dat politiek leider Dilan Yesilgöz, die de huidige VVD-koers mede bepaalt, baat zou hebben bij een JOVD-verleden: „Puur redeneren vanuit het klassieke liberalisme wordt er echt ingeramd bij onze leden. VVD’ers die hier niet hebben rondgelopen, redeneren sneller vanuit de onderbuik, electoraal gewin en eigenbelang”, vindt hij.

Grondbeginselen

De jonge bestuurders wijzen de VVD-top graag op de liberale grondbeginselen wanneer populisme de kop opsteekt. „We hebben als JOVD geen zetels of ministers, maar we kunnen wel een discussie aanwakkeren.” De jongerenpartij pleitte tijdens de formatie voor het onderwerp groene groei, tegen Wilders als premier en adviseerde de moederpartij om mee te regeren. „Ik wil niet claimen dat als wij iets zeggen de VVD-top ook luistert, maar onze bijdrage in die discussies leidt wel tot concrete stappen”, stelt Bresser. „Er kwam een ministerie Klimaat en Groene Groei, Schoof werd premier en de VVD regeert mee.”

Die discussie is nodig omdat de partij mensen afstoot, merken ze. „De VVD kan niet uitleggen wat ze doet voor jongeren. Een langstudeerboete van 3.000 euro ís ook niet uit te leggen! Studenten willen niet bij een partij horen die ze een financiële strop om de nek wil hangen”, stelt Bresser.

De hoop is nog niet verloren, er zijn veel competente VVD’ers

Pim Tolmeijer
JOVD-bestuurslid

Het valt de bestuurders ook op dat steeds minder leden carrière willen maken bij de VVD. Bij de JOVD loopt inmiddels van alles rond: „Volters, D66’ers, JA21’ers en zelfs af en toe een verdwaalde GroenLinks-PvdA’er”, aldus Bresser.

Hoe de VVD liberale jongeren terug kan winnen? „Niet zo terughoudend zijn!”, adviseert Bresser. Hij vindt dat de partij vaker van zich af mag bijten. „Een minister als Faber is een uitstekende reden om het kabinet te laten klappen, dat zullen mensen begrijpen! De partij moet kunnen uitleggen waarom wat ze doen liberaal is en zich niet laten leiden door peilingen”, zegt Bresser. „De hoop is nog niet verloren, er zijn veel competente VVD’ers, dus hopelijk komt de partij bij zinnen”, sluit Tolmeijer af.


Lees ook

JOVD-voorzitter: ‘De VVD speelt in op het onderbuikgevoel’

Mauk Bresser, JOVD-voorzitter: „Alleen Mark Rutte zei afgelopen jaren iets vanuit het liberalisme. En hij was daar natuurlijk ook vrij buigzaam in.”