Het proces tegen de Amerikaanse agent Brett Hankison, die bij een inval in Louisville het vuur opende en hiermee de onschuldige Breonna Taylor doodde, is zonder uitspraak geëindigd. Na dagenlang overleg kon de jury het niet eens worden over de vraag of Hankison wel of niet schuldig bevonden moet worden. De zaak is nietig verklaard, het is niet duidelijk of de aanklagers een nieuw proces willen aanspannen.
In de vroege ochtend van 13 maart 2020 vielen agenten in burger de woning van de 26-jarige Taylor en haar vriend Kenneth Walker binnen, in het kader van een drugsonderzoek waarbij haar ex-vriend betrokken zou zijn geweest. Dit deden ze met een zogeheten no-knock warrant; de agenten klopten niet aan, maar forceerden met een stormram de deur open en zeiden niet dat ze van de politie waren. Taylors vriend pakte toen zijn vuurwapen en vuurde een schot af – hij verklaarde later dat hij dacht dat er indringers waren – waarna de agenten meerdere keren terugschoten en Taylor vijf keer raakten.
Hankinson vuurde – zonder te kijken waar hij schoot – tien kogels door het raam en de glazen schuifdeur in het huis van Taylor. Een andere agent, Myles Cosgrove, vuurde het schot af dat Taylor doodde, maar aanklagers vonden het gebruik van dodelijk geweld in dit geval gerechtvaardigd omdat Walker eerst het vuur opende. De schoten die Hankison afvuurde troffen niemand, maar sommige kwamen terecht in het appartement van de buren, waar een jong kind woonde.
‘Say her name’
Uit onderzoek van The New York Times bleek later dat een ambulance die buiten het appartement stand-by stond, een uur voor de inval werd weggestuurd – tegen de standaard procedures in. Terwijl agenten de ambulance terugbelden en hun collega, die in zijn dij was geraakt, probeerden te helpen, kreeg Taylor minutenlang geen medische hulp.
Na de dood van Taylor brak eerst alleen lokaal protest uit. Maar in de nasleep van de beruchte politiemoord op George Floyd, enkele maanden later, werd ook haar dood een nationale kwestie. De veelgebruikte slogan ‘say her name’ werd wereldwijd bij protesten gebruikt.
In 2020 oordeelde een grand jury nog dat geen van de drie witte agenten vervolgd hoeven te worden voor Taylors dood, waarna uit woede over dit oordeel opnieuw demonstraties uitbraken. De familie van Taylor kreeg eerder al een schadevergoeding van omgerekend zo’n 10 miljoen euro. Na de dood van Taylor, en gemotiveerd door de aanhoudende protesten hierover, werden no-knock warrants in Louisiana verboden als onderdeel van de zogeheten ‘Breonna-wet’.
Tweede keer vrij
Het is de tweede keer dat agent Hankison een veroordeling in deze zaak ontloopt, nadat hij vorig jaar onschuldig werd bevonden op aanklachten van de staat. Deze zaak draaide om de vraag of het gebruik van excessief geweld door Hankison de burgerrechten van Taylor, haar vriend en haar buren had geschonden. Tijdens het proces zei Hankison dat hij door het eerste schot van Taylors vriend vreesde voor zijn leven en dat van zijn collega’s, maar hij gaf ook toe niet te hebben gezien op wie hij schoot.
Na vier dagen overleg zei de jury vrijdag dat er geen overeenstemming kon worden bereikt over de schuldvraag, waarna de rechter de zaak heeft geseponeerd. Naast Hankison werden nog drie andere agenten aangeklaagd voor de fouten die zijn gemaakt tijdens de inval. Een van hen heeft al schuld bekend, de rechtszaak tegen de andere twee begint volgend jaar.