N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Yusef Salaam, die in 1989 ten onrechte werd veroordeeld en dertien jaar later werd vrijgesproken in de Central Park Five Zaak, heeft een Democratische voorverkiezing voor een zetel in de gemeenteraad van Central Harlem in New York gewonnen. Dat melden Amerikaanse media woensdag. Hiermee is hij vrijwel zeker van de raadszetel.
Salaam werd internationaal bekend toen hij als 15-jarige werd gearresteerd voor de mishandeling en verkrachting van een witte vrouw die aan het joggen was in Central Park in New York. De 28-jarige vrouw, Trisha Meili, werd op 19 april 1989 verkracht en dermate mishandeld dat ze twaalf dagen lang in coma lag en zich niet meer kon herinneren wat er was gebeurd. De aanval leidde tot maatschappelijke onrust en druk op de politie om verdachten op te pakken.
Al gauw werden vijf tieners, vier zwarte en één latino, opgepakt en veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen, ondanks inconsistente bekentenissen, het ontbreken van ooggetuigenverslagen en dna-bewijs dat ze uitsloot als daders. De tieners, die bekend stonden als de Central Park Five, zeiden dat ze werden gedwongen tot het afleggen van valse bekentenissen, die ze later herriepen.
Doodstraf
Voormalig president Donald Trump, toen nog zakenman, plaatste voor de rechtszaak paginagrote advertenties in meerdere kranten, waaronder The New York Times, waarin hij opriep tot de terugkeer van de doodstraf. „Hoe kan onze geweldige samenleving de voortdurende brutalisering van haar burgers door gestoorde buitenbeentjes tolereren?”, schreef Trump in de zeshonderd woorden tellende advertentie, met daarboven in dikgedrukte letters: Bring Back the Death Penalty.
Maar begin 2000 bekende een andere verdachte – een serieverkrachter – dat hij de misdaad had gepleegd. Zijn dna werd later aan de zaak gekoppeld en twee jaar later werden alle vijf tieners vrijgesproken. De slachtoffers kregen schadevergoedingen van in totaal 41 miljoen dollar (zo’n 37 miljoen euro).
Zeven jaar in de gevangenis
Salaam zat uiteindelijk zeven jaar in de gevangenis. Na zijn vrijlating verhuisde hij naar de zuidelijke staat Georgia, waar hij zich als activist inzette voor de hervorming van het Amerikaanse strafrechtsysteem. In december vorig jaar verhuisde hij naar New York, waarna hij zich kandidaat stelde als gemeenteraadslid.
Tijdens zijn verkiezingscampagne refereerde Salaam vaak aan zijn veroordeling en de bijna zeven jaar die hij in de gevangenis doorbracht. In een recent interview zei Salaam dat zijn overwinning hem het „geloof teruggaf dat wat mij overkwam juist voor dit moment was”. Die boodschap maakte hij ook duidelijk toen hij zijn eigen paginagrote advertentie plaatste, met als kop: Bring Back Justice & Fairness.