‘X vertraagde verkeer naar concurrerende platforms en kritische media’

Sociale media De vijf seconden vertraging die voor bepaalde links gold, zou inmiddels zijn verholpen. Het is niet zeker of de technische eigenaardigheid bewust werd ingesteld.
Op dinsdag schreef The Washington Post, op basis van eigen uitgevoerde tests, dat gebruikers ongeveer vijf seconden moesten wachten voordat de betreffende websites werden geladen.
Op dinsdag schreef The Washington Post, op basis van eigen uitgevoerde tests, dat gebruikers ongeveer vijf seconden moesten wachten voordat de betreffende websites werden geladen. Foto Carlos Barria/Reuters

Twitter, inmiddels omgedoopt tot X, zou de toegang tot de inhoud van concurrerende platforms zoals Bluesky, Facebook en Instagram hebben vertraagd. Dat schrijft The Washington Post dinsdag. Ook het verkeer naar websites van media zoals persbureau Reuters en The New York Times, zou vertraagd zijn. De eigenaardigheid zou inmiddels zijn verholpen, zo liet X aan het Reuters weten.

Op dinsdag schreef de Amerikaanse krant, op basis van eigen uitgevoerde tests, dat gebruikers ongeveer vijf seconden moesten wachten voordat de betreffende websites werden geladen. Ook Reuters merkte vertraging op bij het aanklikken van de bewuste media. X ging echter niet in op de oorzaak van het verschil in laadsnelheid met andere koppelingen.

Het is niet duidelijk of het platform het technische oponthoud bewust in zijn systeem verwerkte. Het is bekend dat Elon Musk, die afgelopen oktober Twitter kocht, geen hartelijke relatie onderhoudt met nieuwsorganisaties en journalisten die kritisch berichten over zijn bedrijven, waaronder X, Tesla en SpaceX.

Eind vorig jaar werden accounts van journalisten van CNN, The New York Times en The Washington Post — media die onder meer vraagtekens zetten bij de wispelturige manier waarop Musk Twitter leidt — zonder opgegeven redenen van het platform gehaald. Later verklaarde Musk dat verslaggevers een live-locatie van hem online hadden gezet — zogeheten doxing. Voor die bewering leverde hij echter nooit bewijs.De accounts werden in december weer hersteld.