Wóónde de eigenaar wel in het pand? De muizenlijkjes suggereerden van niet

De zaak

Op 16 maart jl. betrokken krakers een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht en schreven ze de eigenaar dat ze ‘spullen van emotionele waarde [hadden] aangetroffen. Wij zijn natuurlijk bereid dit terug te geven. We hopen spoedig iets van u te vernemen’. De dag erop deed de eigenaar aangifte van huisvredebreuk en spande ter ontruiming een kort geding aan tegen de krakers, van wie er vier verschenen op de zitting van 25 maart.

De eigenaar stelde dat hij het pand als hoofdwoning gebruikte, voor hem, zijn partner en zijn zoon, al stond hij er tot de dag van aangifte niet ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie. Toen het pand werd gekraakt was hij met vakantie in Engeland, maar hij had al mondelinge afspraken gemaakt om het pand en de tuin binnenkort op te laten knappen.

Volgens de krakers daarentegen had het pand negen jaar leeggestaan. Het was aan het verkrotten, er was geen warm water want de boiler werkte gezien het display al lang niet meer, en de post was voor het laatst opgehaald in augustus vorig jaar. Ze kwamen met foto’s die lieten zien dat de tassen met persoonlijke spullen waren ‘aangeknaagd door muizen’.

De eigenaar beriep zich op het eigendomsrecht en de vrees dat de krakers zijn pand zouden beschadigen. De krakers stelden dat het huisrecht hen beschermde, het grondrecht op onschendbaarheid van de woning. Bovendien hadden ze ‘door de schrijnende woningnood en hun beperkte financiële middelen’ niet snel zicht op een woning.

De uitspraak: ontruiming afgewezen

De rechtbank weegt de belangen af, iets wat extra uitgebreid moet gebeuren sinds de Hoge Raad vorig jaar rechters opdroeg alle argumenten over de proportionaliteit van de inbreuk op het huisrecht van krakers te onderzoeken en de beslissing goed te motiveren. De rechtbank: „Rode draad in de rechtspraak van de afgelopen decennia is dat niet wordt ontruimd voor leegstand.” Vervolgens somt de rechtbank alle feiten op waardoor niet geloofwaardig is dat dit pand werd bewoond: verrotte kozijnen, schimmel op de muren, verwilderde tuin, muizenlijkje in de keuken. En: „De houdbaarheidsdatum op kruidenpotjes in de keuken is met vele jaren overschreden.” De eigenaar heeft bovendien niets van zijn opknapplannen zwart op wit duidelijk gemaakt. Daarom wijst de rechtbank de ontruimingsvordering af.

De eigenaar heeft tegen de uitspraak hoger beroep ingesteld.

Het commentaar

„Dit is zeker geen vreemde uitspraak”, zegt vastgoedadvocaat Vera IJzerman (Van Till), die niet betrokken is bij deze zaak. „Dat de rechtbank de geloofwaardigheid van bewoning en de verbouwplannen voor het pand zo uitgebreid heeft onderzocht, past in de lijn van de jurisprudentie. Daardoor gaat hier de eigenaar nat.” IJzerman staat in kraakzaken de eigenaren bij. „Die moeten hun dossier ontzettend goed op orde hebben. Voorheen kon je als een soort cowboy naar de rechtbank gaan en kreeg je binnen een paar dagen een ontruimingsvonnis. Nu moet je op allerlei manieren onderbouwen hoe je het pand gebruikt en wat je ermee gaat doen. Ga je er zelf wonen, of je kinderen? Heb je een ander huis, en als je het gaat verhuren: wie is je makelaar? Wil je het binnenkort gaan opknappen, wat is dan de planning, waar zijn de offertes?”

Bij het hoger beroep kan dat nog allemaal voor het eerst worden aangevoerd, ook in deze zaak. IJzerman: „Maar ook de krakers hebben nog huiswerk. Zij zullen duidelijk moeten maken dat ze speciaal voor dit pand een persoonlijk belang hebben, bijvoorbeeld vanwege werk of gezondheid. Stellen dat de woningnood tegenwoordig groot is, is niet genoeg, al hangt het in de cocktail van belangen bij de rechter natuurlijk ook af van wat de eigenaar ertegenover zet.”

Advocaat van krakers Juanita van Lunen (evenmin betrokken bij deze zaak) denkt dat de grote woningnood op zichzelf al wel indruk maakt op rechters. Ze vindt de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam „volstrekt logisch, want wat was het ‘spoedeisend belang’ van de eigenaar in dit kort geding? Er wordt nu eenmaal niet ontruimd voor leegstand.” In kraakzaken haalt ze geregeld een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (21 juni 2021) aan. Die zei: „In deze krappe woningmarkt [is het] lastig om alternatieve woonruimte te vinden”, daarmee is „een wezenlijk belang” van de krakers gegeven. Van Lunen: „Rechters nemen dat door de wooncrisis makkelijker aan.”


Lees ook

Lees ookKraken door woningnood steeds populairder, ondanks nieuwe kraakwet

Kraakpand aan het Rokin in Amsterdam. Rechts de Taksteeg, waar de krakers van Takland zitten. In juni poogden de krakers zonder succes  het pand rechts te kraken.

Met de huidige woningnood zou je denken dat er ook vaker wordt gekraakt. Daar zijn geen cijfers over, maar het is wel de indruk van Van Lunen. Ze doet tientallen kraakzaken per jaar. „Niet alleen in de Randstad wordt gekraakt, het gebeurt in heel Nederland, ook in bijvoorbeeld Hengelo en in dorpen.” De zaken waarbij zij betrokken is komen vaak niet bij de rechter. „Soms wordt er na overleg tussen eigenaar en krakers een gebruiksovereenkomst gesloten. Ook komt het voor dat de krakers vrijwillig vertrekken nadat de eigenaar de plannen met het pand heeft toegelicht. Zelfs nadat de rechter uitspraak heeft gedaan, worden er soms nog afspraken gemaakt over de termijn waarbinnen ze vertrekken.”

Uitspraak: Rechtbank Amsterdam, 3 april 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2256