‘Woningdoel overheid komende jaren niet gehaald’

Goedemorgen allemaal en welkom in een nieuw economieblog! Het is een redelijk rustige ochtend qua economisch nieuws. Dit viel ons tot nu toe op:

  • Het doel van de overheid om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen wordt de komende tijd nog niet gehaald, zo concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) donderdag. In 2029 zullen er 96.000 nieuw gebouwde woningen worden opgeleverd, in 2024 waren dat er 82.000. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zei afgelopen maandag nog dat in 2027 het streefcijfer wel gehaald moet worden, maar dat lijkt dus niet te gaan lukken.
  • Op korte termijn heeft een stikstofuitspraak die de Raad van State in december deed flinke gevolgen voor de huizenbouw in Nederland. Volgens het EIB zorgt het oordeel voor een vertraging van minstens zes maanden bij de bouw van duizenden woningen. De Raad van State oordeelde dat er niet zomaar binnen bestaande nieuwbouwprojecten met stikstofruimte mag worden geschoven – het zogeheten intern salderen. Eerder mocht er nog gewoon door worden gebouwd door het wegstrepen van de stikstofuitstoot van een nieuw project tegen die in de oude situatie op die locatie, maar dat mag dus niet meer. Wat de gevolgen gaan zijn voor de woningbouw van de belangrijke uitspraak die de rechter gister deed in de zaak-Greenpeace, is nog niet bekend.
  • Nederlanders hebben opnieuw minder vertrouwen in de economie. Voor de vierde maand op rij is het zogeheten consumentenvertrouwen gedaald, zo meldt statistiekbureau CBS vanochtend. Dat cijfer lag in januari op min 28, in december was dat nog min 26. Daarmee is de consument net zo negatief als een jaar geleden, maar nog ver van het absolute dieptepunt in oktober 2022 – min 59. De koopbereidheid van Nederlanders nam af, ook zijn ze minder positief over de ontwikkeling van de economie in de komende twaalf maanden.

Vooruitkijken

We rollen langzaamaan het cijferseizoen in. Vooral de luxemerken zijn er dit jaar vroeg bij. Vorige week presenteerde het Zwitserse Richemont al goede cijfers, wat leidde tot een koersstijging voor onder meer luxeconcern LVMH. Beleggers verwachtten dat de resultaten van het bedrijf achter onder meer modemerk Louis Vuitton en de Moët-champagne ook goed zouden zijn. Dat moet vandaag blijken: het bedrijf van de Franse supermiljardairsfamilie Arnault komt deze donderdag met cijfers.


Lees ook

Luxemerk Cartier lijkt crisis te boven met beste kwartaal ooit

Een etalage met Cartier-horloges in Hongkong.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Inmiddels is LVMH ook op de beurs weer het meest waardevolle bedrijf van Europa. De Franse onderneming ging deze week Novo Nordisk, producent van afslankmedicijn Ozempic, weer voorbij. LVMH is nu zo’n 355 miljard euro waard, het Deense bedrijf omgerekend net iets meer dan 340 miljard euro.

Woensdag bleek al dat de verkoop van westerse luxeartikelen in China in 2024 met 20 procent is gekelderd. Het is in de afgelopen veertien jaar niet voorgekomen dat consumenten zoveel minder uitgaven aan dure sierraden, horloges en andere luxewaren. De belangrijkste reden is de economische achteruitgang van het land en het gedaalde consumentenvertrouwen. Ook de eerste helft van 2025 wordt volgens adviesbureau Bain & Company lastig voor de spelers op de Chinese luxemarkt.

Foto Wouter de Wilde
Een woning in aanbouw in Laren.