Woningcorporaties dreigen met kort geding als minister Keijzer huurbevriezing doorzet

Tweehonderd woningcorporaties dreigen om een kort geding aan te spannen tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB), die de huren van de sociale huurwoningen in 2025 en 2026 wil bevriezen. Dat heeft de vereniging van woningcorporaties Aedes donderdag laten weten.

Afgelopen december, tijdens de Woontop, spraken het kabinet, woningcorporaties en gemeenten af dat de huur van sociale woningen per 1 juli 2025 mocht worden verhoogd met 5 procent, in lijn met de gemiddelde loonontwikkeling. Op die manier zouden investeringen in onder meer isolatie en nieuwbouw de komende tien jaar mogelijk zijn.

In de vorige maand gepubliceerde Voorjaarsnota werd echter besloten een huurbevriezing voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 in te voeren. Aedes spreekt nu van een „eenzijdige inbreuk van het kabinet” op de afspraken van afgelopen december.

Lagere energierekening

Door de maatregel kunnen woningcorporaties naar eigen zeggen de komende jaren 180.000 minder nieuwe woningen bouwen of 1.600.000 minder huizen isoleren. Terwijl nieuwe geïsoleerde huizen juist tot een lagere energierekening voor huurders leiden, aldus Aedes-voorzitter Liesbeth Spies.

De vereniging van woningcorporaties stelt dat huurders – dankzij de coöperaties – al een „steeds kleiner deel” van hun inkomen kwijt zijn aan huur. „Het kabinet kan beter heel gericht mensen steunen die het echt nodig hebben”, vindt Spies.

De coöperaties hebben nu een formele ‘ingebrekestelling’ verstuurd naar de minister – dit is nodig om de Nederlandse staat te kunnen dagvaarden. Keijzer heeft nu twee weken de tijd om te reageren op het voorstel om de huurbevriezing in te trekken. Daarna kunnen de woningcorporaties (eventueel) een kort geding aanspannen.


Lees ook

De sociale huur blijft gelijk, de middenhuur mag stijgen: rampscenario of goed idee?

Sociale huurwoningen in aanbouw in de Indische buurt in Zwijndrecht. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP