‘Woedende’ Yeşilgöz houdt spoedoverleg met politie en OM over wangedrag bij demonstraties

Demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) roept dinsdagmiddag de politie en het OM bij elkaar voor een spoedoverleg over de aanpak van protestacties van boeren en klimaatactivisten. Zij zag de afgelopen dagen „voorbeelden van misdrijven” en wil onder meer weten hoe daartegen opgetreden dient te worden, meldt persbureau ANP. „Ik sta hier met woede en frustratie”, zei de bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. „De maat is wat mij betreft helemaal vol.”

Eerder op de dag vroegen politiebonden om „rugdekking” van de minister. Ze noemen de acties van de boeren „complete waanzin”, en zijn boos over de veiligheidsrisico’s waar de politie mee te maken krijgt. „Zorg in de lokale driehoek voor eenduidig optreden bij misdrijven en overtredingen, zorg voor voldoende capaciteit bij zowel politie als OM om te kunnen optreden”, stellen de bonden.

Boerenprotesten zorgden afgelopen week en ook maandag en dinsdag op verschillende plekken in het land voor problemen. De A50 bij Beekbergen bleef maandag- op dinsdagnacht dicht nadat boeren er asbest in brand hadden gestoken. Het verkeer tussen Hengelo en Haaksbergen werd gestremd omdat boeren hooibalen in brand hadden gestoken en een afvalblokkade hadden opgeworpen. Daarbij zijn op zeker twee plekken mensen gewond geraakt. Op de A15 bij Herwijnen botsten twee auto’s maandagavond op elkaar, vermoedelijk als gevolg van rookvorming door brandstichting door boeren.

Eerste verdachten aangehouden

De politie heeft de dinsdagmiddag „de eerste verdachten” aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de boerenacties maandagavond en dinsdagochtend, meldt het OM op X. Het OM voegde eraan toe dat het in brand steken van hooibalen en asbest op snelwegen „ernstig strafbare feiten” zijn. Volgens Yesilgöz zijn twee verdachten opgepakt.

Kamerleden, provincies en gemeenten spraken zich uit tegen de acties. De burgemeester van Hengelo sprak tegen de NOS van „criminele acties”. De provincie Utrecht wil de rekening voor het opruimen van bij het provinciehuis gestorte mest neerleggen bij de organisatoren. CDA-Kamerlid Derk Boswijk richt zich op X tegen Yesilgöz: „Ik neem aan, minister Yesilgöz, dat deze raddraaiers worden opgepakt en vervolgd voor dit onacceptabele en inmiddels levensgevaarlijke gedrag, en dat alle gemaakte schade op hen wordt verhaald? Demonstreren is een groot goed, maar dit is gewoon anarchie.”