Woede en protesten in voorstad Parijs nadat de politie een tiener doodschoot

Schietpartij Een Franse agent schoot dinsdagochtend een 17-jarige jongen dood. Uit protest staken mensen auto’s en vuilnisbakken in brand.
42 voertuigen zijn in brand gestoken in een voorstad van Parijs, nadat de politie een 17-jarige jongen had doodgeschoten.
42 voertuigen zijn in brand gestoken in een voorstad van Parijs, nadat de politie een 17-jarige jongen had doodgeschoten. Foto Zakaria Abdelkafi/AFP

In Nanterre, een voorstad van Parijs, is in de nacht van dinsdag op woensdag onrust ontstaan nadat de politie een 17-jarige jongen had doodgeschoten. Dat melden Franse media. Tientallen mensen gingen de straat op om hun woede te uiten. Mensen staken vuilnisbakken en 42 voertuigen in brand.

Ook bekogelden demonstranten de politie met onder meer vuurwerk, waarbij volgens Franse autoriteiten twintig politieagenten lichtgewond raakten. Daarnaast vernielden ze meerdere bushokjes. Een gemeentehuis raakte zwaar beschadigd nadat het in brand was gestoken. De politie zette traangas en waterkanonnen in en arresteerde 24 mensen.

Dichtbij het Nelson Mandelaplein, achter de zakenwijk La Défense, schoot een agent dinsdagochtend op de jonge bestuurder. De precieze aanleiding daarvoor is nog onduidelijk. De jongen moest zijn gele Mercedes stilzetten van de politie nadat hij meerdere verkeersregels zou hebben overtreden. De jongen stopte, maar reed daarna plots verder. Volgens de politie zou de agent daarna hebben geschoten, omdat de tiener op hem afreed. Maar op een video is juist te zien dat de agent vanaf de zijkant van de wegrijdende auto schoot.

‘Politie hervormen’

De auto van de tiener, eindigde tientallen meters verderop tegen een paal. Het slachtoffer van Algerijnse komaf was in zijn borst geraakt en overleed ter plekke. De 38-jarige agent die geschoten heeft, is gearresteerd op verdenking van moord.

De schietpartij maakte veel los. „De doodstraf bestaat niet meer in Frankrijk. Geen enkele politieagent heeft het recht om te doden, behalve uit zelfverdediging”, twitterde de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon. Hij voegde eraan toe dat de politie „van de grond af moet worden hervormd”.