Witte Huis bezweert geruchten over gezondheidsperikelen Biden, twee prominente Democraten benadrukken steun

De gezondheidstoestand en mate van mentale scherpte van de Amerikaanse president Joe Biden blijft politiek Amerika bezighouden. Zeker na het pijnlijke CNN-debat met Donald Trump, waarin de 81-jarige Biden geen goede beurt maakte, worden steeds hardnekkiger vraagtekens geplaatst bij de houdbaarheid van zijn nominatie als Democratische kandidaat voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maandag probeerde het Witte Huis via een verklaring van de neuroloog van de president speculaties over zijn gezondheidstoestand alvast te bezweren. Zo zou hij niet behandeld worden voor de ziekte van Parkinson, zoals maandag in The New York Times werd gesuggereerd.

Twee prominente Democraten lieten maandag weten nog steeds pal achter Biden te staan als Democratische kandidaat. Eerder hadden meerdere Democraten de Amerikaanse president opgeroepen zich terug te trekken uit de verkiezingsrace, zoals maandag nog Adam Smith, vooraanstaand Democraat in het Huis van Afgevaardigden. Biden blijft echter aan zijn kandidatuur vasthouden, zo liet hij maandag in een brief weten.


Lees ook

Inhoud en oneliners doen er niet toe bij eerste debat tussen Biden en Trump

Vier jaar geleden keken mensen in San Francisco vanuit hun auto naar een debat tussen Trump en Biden. Nu staan zij weer tegenover elkaar in de verkiezingscampagne.

Ilhan Omar, die voor de staat Minnesota in het Huis zetelt, was opvallend positief over Biden. „Hij is de beste president van mijn leven geweest en we staan ​​achter hem”. Eerder uitte Omar zich kritisch over Biden en zijn beleid, onder meer wat betreft de Amerikaanse rol in Israëls oorlog in Gaza. Ook Alexandria Ocasio-Cortez gaf aan Bidens nominatie nog steeds te steunen. „Hij is de genomineerde”. Ocasio-Cortez, Democratisch afgevaardigde voor de staat New York, is er naar eigen zeggen nog steeds „op gericht” om te zorgen dat Biden in november wint.

Donald Trump was in een interview met Fox News naar zijn normen opvallend terughoudend over de kwestie. De oud-president schat dat Biden gewoon doorgaat. „Hij heeft een ego en hij wil niet stoppen.” Trump, die zelf relatief makkelijk de Republikeinse nominatie won, liet bij eerdere gelegenheden nooit een kans liggen de spot te drijven met de mogelijk achteruitgaande gezondheidstoestand van Biden. Zo gebruikte hij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 al de weinig flaterende benamingen Sleepy Joe en Slow Joe om aan Biden te refereren. 


Liveblog


Witte Huis bezweert geruchten gezondheidsperikelen Biden, twee prominente Democraten benadrukken steun