Winst en omzet Gasunie fors gedaald, vooral door regulering toezichthouder

De omzet en winst van Gasunie is het afgelopen half jaar flink gedaald. In de eerste zes maanden van 2024 had het staatsbedrijf – dat gasleidingen in Nederland en Noord-Duitsland beheert en geld verdient door daar gas doorheen te vervoeren voor derden – een omzet van 696 miljoen euro. Dat is 407 miljoen minder dan in de eerste zes maanden van 2023.

De nettowinst zakte van 266 miljoen naar 95 miljoen euro. Dat staat in de halfjaarcijfers die het bedrijf vrijdag deelde. Die tegenvallende cijfers voor Gasunie werden vooral veroorzaakt door „de regulering waarmee Gasunie in Nederland en Duitsland te maken heeft”, schrijft het bedrijf in een persbericht bij de cijfers.

De opbrengsten van Gasunie worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt en mogen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Dat limiet is er omdat Gasunie als staatsbedrijf geen winst mag maken voor zijn eigen kas. De winst moet uiteindelijk terug worden gegeven aan het land door de winst te verrekenen met lagere tarieven of via nieuwe investeringen.

Toen Rusland in 2022 de gaskraan dichtdraaide, werden de verdiensten van Gasunie hoger dan eigenlijk was toegestaan. Er kwam meer gas vanuit Noord-Amerika en het Midden-Oosten naar Europa, waardoor gas een andere route aflegde door Europese leidingen: meer door Nederland, licht een woordvoerder toe. Het teveel aan opbrengsten worden dit jaar en volgende jaren aan de markt teruggegeven in de vorm van lagere tarieven. Dat gebeurde het afgelopen half jaar al, daarom daalde de winst.

Minder gas

Een andere oorzaak voor de daling in verdiensten is dat Gasunie het afgelopen half jaar simpelweg minder gas vervoerde. In Nederland transporteerde het bedrijf 322 TWh aardgas, 14 procent minder dan in de eerste helft van 2023. In 2024 transporteerde Gasunie „het laagste volume ooit in een eerste helft van het jaar”. In Duitsland vervoerde Gasunie 127 TWh aardgas. Dat is 8 procent minder dan de eerste helft van 2023.

Waardoor komt dat? De winter was relatief zacht en als reactie op de hoge gasprijzen daalde de vraag, zegt de woordvoerder. De dalende omzetcijfers werden iets verzacht door de lagere energiekosten die het bedrijf maakte om het gas te transporteren door de leidingen.

Sinds zo’n vijf jaar werkt Gasunie ook aan het transporteren van warmte en waterstof. Zo wil het bedrijf meedoen aan de energietransitie. In 2050 moet Nederland van het aardgas af, om de CO2 uitstoot terug te dringen. Diederik Samson is sinds deze maand voorzitter van de raad van commissarissen bij de Nederlandse Gasunie en moet bij die transitie helpen.

Tot aan 2030 wil het bedrijf in ieder geval 8 miljard euro uitgeven aan transport en opslag van waterstof, warmte, groen gas en aan de opslag van CO2 onder de grond. Gasunie is een van de exploitanten van Porthos, een project waarbij uitgestoten CO2 grootschalig moet worden opgevangen en opgeslagen onder de Noordzee.

Maar het vervoeren van aardgas blijft voorlopig belangrijk voor Gasunie. Want dit „blijft de komende decennia nodig als aanvulling op en achtervang voor groene energie”, zegt financieel directeur Janneke Hermes in het persbericht. „Totdat de volumes aan waterstof en groen gas zijn gegroeid, zal er aardgas nodig zijn voor industriële processen die moeilijk te elektrificeren zijn en voor elektriciteitsopwekking.”