Windenergiesector zakt verder in, Deense ontwikkelaar Ørsted zet projecten stop

De Deense windparkontwikkelaar Ørsted stopt met de bouw van twee grote Amerikaanse windprojecten. Dat meldde de grootste ontwikkelaar van windparken ter wereld woensdag bij de presentatie van cijfers. Het is het nieuwste teken van de fundamentele problemen die de windsector teisteren.

Ørsted werkte aan twee windparken voor de kust van de Verenigde Staten, Ocean Wind 1 en 2. Het krijgt deze financieel niet meer rond, zo meldde het bedrijf. De oorzaken hiervan zijn problemen in de toeleveringsketen, gestegen kosten door onder meer inflatie en hogere rentes, aldus het bedrijf.

De annulering is een belangrijk onderdeel van een afboeking ter waarde van 4 miljard euro die Ørsted op de balans neemt. Ook neemt het bedrijf een voorziening van ongeveer 1,5 miljard euro in verband met mogelijke kosten voor het stopzetten van de bouw van Ocean Wind 1.

Beleggers reageerden woensdag erg negatief; het aandeel Ørsted verloor bijna een kwart van de waarde aan de beurs in Kopenhagen. Dit komt boven op een daling die al maandenlang gaande is.

De windenergiesector kampt met enorme problemen, die met name zichtbaar zijn bij windparkontwikkelaars en turbinebouwers. Mads Nipper, topman van Ørsted, had het bij de cijferpresentatie over een „perfect storm”. Ofschoon windparken een belangrijke rol wordt toebedeeld in de energietransitie, kampen ontwikkelaars met stijgende kosten, terwijl bestaande contracten niet makkelijk worden opengebroken.

Ondertussen hebben fabrikanten als Vestas en Siemens Energy weer hun eigen problemen. Eind oktober kwam Siemens met de tweede winstwaarschuwing in vier maanden. Het probleem voor de fabrikanten is dat turbines in hoog tempo groter worden en de verschillende fabrikanten elkaar daarbij gevangen houden in een soort wapenwedloop om zo snel mogelijk nieuwe modellen op de markt te brengen. Die ontwikkeling brengt hoge kosten met zich mee, en zorgt er eveneens voor dat Siemens turbines op de markt heeft gebracht die in feite nog niet helemaal uitontwikkeld waren. Daardoor bevatten ze vaak fouten en moeten ze gerepareerd worden, wat weer voor kosten zorgt.

Al met al nemen de zorgen over de energietransitie de laatste maanden toe, met name in de Verenigde Staten. „De Amerikaanse markt is fundamenteel stuk”, zei Anja-Isabel Dotzenrath woensdag op een conferentie, zo berichtte de Financial Times. Dotzenrath is hoofd van de duurzaamheidstak van oliebedrijf BP.

Met name in de Verenigde Staten is het moeilijk om contracten aan te passen als de kosten voor de ontwikkeling van windparken stijgen. Bovendien is de sector in het land nog relatief jong, waardoor volgens de FT de toeleveringsketen nog regelmatig met groeiproblemen kampt.