Willem II keert na een afwezigheid van twee jaar terug in de Eredivisie. De Tilburgers hadden genoeg aan een gelijkspel in en tegen Dordrecht: 1-1. De gelijkmaker van Michael de Leeuw viel pas diep in blessuretijd.
De ploeg van de Belgische trainer Peter Maes miste een week eerder de eerste kans op promotie na een 1-1-gelijkspel tegen FC Groningen. De tweede poging, tegen Dordrecht, slaagde wel.
Dordrecht nam in de eerste helft de leiding door een doelpunt van Shiloh ’t Zand en was daarna dicht bij de 2-0, maar Willem II-doelman Joshua Smits voorkwam een treffer van Dylan Mbayo.
Na rust vertolkte Dordrecht-doelman Luca Plogmann een hoofdrol. De Duitser hield Ringo Meerveld van scoren af en stopte een strafschop van Jeredy Hilterman. Willem II drong aan, maar het leek 1-0 te blijven. De Leeuw maakte in de extra tijd alsnog gelijk.
Roda JC en Groningen strijden om promotie
Roda JC is door een 2-0-zege op SC Cambuur nog niet zeker van promotie naar de Eredivisie. Omdat FC Groningen bij Telstar diep in blessuretijd met 1-1 gelijkspeelde, valt de beslissing volgende week.
Dan treffen FC Groningen en Roda JC elkaar op de laatste speeldag. Groningen heeft 3 punten minder, maar een beter doelsaldo.
De fans van Roda JC kwamen na afloop van het duel met SC Cambuur het veld op om feest te vieren, maar het duel van Groningen was nog niet afgelopen. Thom van Bergen maakte vervolgens in Velsen-Noord in de extra tijd de belangrijke 1-1.
Sami Ouaissa en Václav Sejk scoorden in Kerkrade in de tweede helft en leken Roda JC naar de Eredivisie te helpen. Dat liep echter anders, tot teleurstelling van de eerder nog feestvierende supporters. (ANP)
Een van de beste politieseries van de laatste jaren speelt zich af in het Noord-Ierse Belfast van na de ‘Troubles’. Blue Lights gaat over vier beginnende agenten die zich moeten bewijzen voordat ze een vast contract krijgen. In seizoen twee wordt het stadscentrum van Belfast overspoeld door drugs. Het onderzoek leidt naar een protestantse wijk. Naast het politiewerk besteedt de veelgeprezen serie aandacht aan het privéleven van de agenten. Zo hebben Grace en haar collega Stevie in seizoen 1 gevoelens voor elkaar ontwikkeld die in toom gehouden moeten worden. De serie is geschreven door Declan Lawn en Adam Patterson, twee voormalige journalisten. Volgens hen zijn zeker negentig tot vijfennegentig procent van de gebeurtenissen in de serie uit het leven gegrepen.
André Waardenburg
Melige moordserie
De structuur van detectiveserie Poker Face is voorspelbaar: het begint een kwartier voor de moord, waarbij hoofdpersonage Charlie Cale (Natasha Lyonne) op een of andere manier betrokken raakt door het baantje dat ze op dat moment heeft. Al „bullshit” roepend lost ze vervolgens de moord op. Waarna de maffiosi die haar op de hielen zitten weer verschijnen, en ze er vandoor moet – op naar de volgende baan en de volgende moord. Het goed ontvangen Poker Face, van de hand van regisseur Rian Johnson (o.a. Glass Onion), leunt hevig op absurditeit en op de zeer charismatische Natasha Lyonne, die spreekt als een New Yorkse kettingroker en onweerstaanbaar door elke scène zwalkt. Het tweede seizoen is iets zwakker dan het eerste, maar Lyonne maakt veel goed.
Nostalgische skatertrip
Het enige wat rond de eeuwwisseling cooler was dan skateboarden, was als skater een plekje krijgen in de Tony Hawk’s Pro Skater-games. De soundtrack van elk van de vier games zou bovendien bepalend zijn voor het ‘geluid’ van de skatebeweging; nummers als ‘The Boy Who Destroyed The World’ van AFI en ‘Wish’ van Alien Ant Farm staan in menig millennialgeheugen gegroefd. Een remake kon in deze nostalgische tijden niet ontbreken. Na deel 1 en 2 volgt Tony Hawk’s Pro Skater 3+4, een opgepoetste maar grotendeels trouwe herziening van het origineel. Nou ja, op één punt na: de soundtrack is op de schop genomen, volgens skater Tony Hawk om andere bands een kans te geven. Kies een skater uit, doe trucjes, haal kwajongensstreken uit – en waan je weer even in 2001. Voor wie de oude soundtrack mist: die staat uiteraard op Spotify.
Len Maessen
Blik op nu vanuit toen
In OVT, het geschiedenisprogramma op de radio, deze zomer de serie: Oude Woorden Nieuwe Wereld. Zes schrijvers en denkers behandelen zes historische boeken. Ze laten hun licht schijnen op kwesties van nu met woorden van toen. Op 20 juli is de beurt aan historica en terrorisme-expert Beatrice de Graaf. Ze bespreekt het boek In de Schaduwen van Morgen uit 1935 van de Leidse historicus Johan Huizinga. Het ging bergafwaarts met „de bezeten wereld” om hem heen, vond hij. Radio en film, reclame, moderne kunst, oppervlakkigheid, moreel verval, sportverdwazing, massapsychose en technologie-aanbidding waren tekenen van een gedegenereerde cultuur. Dat klinkt bijna een eeuw later vertrouwd in de oren. Beschreef Huizinga slechts de toestand, of zag hij uitwegen uit de ellende?
In Utrecht is een gemeenteraadsvergadering donderdagavond verstoord door pro-Palestijnse demonstranten, dat meldt RTV Utrecht.
De onrust ontstond na een stemming over een motie omtrent het boycotten van Israëlische producten en organisaties. De motie werd niet aangenomen waarop een deel van de aanwezige demonstranten vertrok. De demonstranten die achterbleven in de raadszaal verstoorden vanaf dat moment de vergadering. Daarop waarschuwde burgemeester Sharon Dijksma hen dat ze risico liepen op ingrijpen van de politie en hoge straffen. De burgemeester besloot vervolgens de demonstranten zelf naar buiten te begeleiden.
Eenmaal buiten probeerden demonstranten Dijksma de weg terug het stadhuis in te belemmeren. „Daar vielen ook klappen en daar stond ik tussen,” zegt Dijksma tegen RTV Utrecht. Dijksma werd zelf niet geraakt door de klappen, wel kreeg ze verwijten gericht op haar persoon. Via de achteringang voegde zij zich na de onrust weer bij de vergadering.
Vanwege een gevoel van onveiligheid kiest bijna de helft van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar weleens een andere route in hun eigen buurt. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gebaseerd op gegevens uit 2023. Onder jonge mannen doet slechts een op de vijf dit.
Jonge vrouwen nemen eerder een omweg dan oudere vrouwen. In de jongste doelgroep gaat het om 45 procent, bij vrouwen van 65 jaar en ouder zakt dat naar 31 procent.
Niet alleen op straat, ook thuis nemen vrouwen vaker voorzorgsmaatregelen. Zo opent 70 procent van de vrouwen van 65 jaar of ouder ’s avonds niet altijd de deur. Dat geldt ook voor meer dan de helft van de jongere vrouwen. Mannen doen over het algemeen vaker open, al laat een derde de deur soms ook dicht. Bij oudere mannen (65+) loopt dat aandeel op tot de helft.
Criminaliteit in de buurt
Ruim 45 procent van de vrouwen voelt zich weleens onveilig in hun eigen buurt en is bang slachtoffer te worden van criminaliteit. Bij mannen is dat ongeveer een derde. Oudere vrouwen voelen zich minder vaak onveilig dan jongere vrouwen. Bij mannen is het juist de jongste groep – 15 tot 25 jaar – die zich het minst zorgen maakt over de eigen veiligheid.
Waar iemand woont, maakt uit. In grote steden lopen vrouwen vaker om dan op het platteland: 44 procent tegenover 21 procent. Dat heeft een reden: straatintimidatie komt in steden vaker voor dan op het platteland. 28 procent van de mannen in steden loopt soms om, op het platteland is dat 11 procent.
Lees ook
Bizar, maar dit zijn de maatregelen die jonge vrouwen elke dag nemen om zich de enge mannen van het lijf te houden