Wil JetBlue echt de transatlantische route opschudden?

Vijf vragen over de komst van JetBlue naar Schiphol Terwijl Schiphol moet krimpen van het kabinet kwamen er deze zomer toch twee nieuwe carriers bij. Een ervan is JetBlue, een Amerikaanse budgetmaatschappij, die aanvankelijk geweigerd was. Er speelt meer dan een nieuwe route.

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij JetBlue landt begin dit jaar op Logan International Airport in Boston.
Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij JetBlue landt begin dit jaar op Logan International Airport in Boston. Foto Michael Dwyer/AP Photo

Zeven gele auto’s begeleidden vorige week woensdag op Schiphol het toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue naar de gate. Het was een bescheiden welkom voor de budgetmaatschappij, die dagelijks gaat vliegen tussen New York en Amsterdam, en later deze maand ook tussen Boston en Amsterdam.

Het vliegtuig, een Airbus A321neo LR, is klein vergeleken met de andere toestellen op de G-pier. Hier staan de widebody’s, de grote toestellen met twee gangpaden, die de intercontinentale verbindingen verzorgen.

Het ‘kleine’ toestel met een groot bereik – LR staat voor ‘long range’ – tekent de positie van uitdager JetBlue. De nummer 6 in de VS, die vooral binnenlands vliegt, wil graag groeien in Europa.

De komst van JetBlue naar Schiphol is meer dan alleen een nieuwe transatlantische verbinding tussen Amsterdam en de VS. Het raakt aan vijf actuele thema’s in de luchtvaart.

1 Schiphol moest toch krimpen van het kabinet? Maar kennelijk zit de luchthaven niet op slot.

JetBlue is de tweede grote nieuwkomer deze zomer op Schiphol. In juni keerde Air India al terug in Amsterdam, na een kwart eeuw afwezigheid.

Er blijkt dus wel degelijk ruimte te zijn voor nieuwkomers in Amsterdam, ondanks de plannen om Schiphols capaciteit te verlagen. Vrijdag werd bekend dat het kabinet vanaf november 2024 maximaal 452.500 vluchten per jaar wil toestaan. Dat is minder krimp dan eerder gepland, maar wel minder dan nu mag worden gevlogen op de Amsterdamse luchthaven.

JetBlue heeft de start- en landingsrechten (slots) niet cadeau gekregen. Al jaren aast de maatschappij op Amsterdam. Slots zijn op Schiphol echter zeer beperkt beschikbaar; voor de pandemie zat het vliegveld aan tegen het maximum van 500.000 vluchten per jaar. En nu moet de luchthaven dus krimpen vanwege geluidsoverlast.

JetBlue diende dit jaar een officiële klacht in bij het Amerikaanse ministerie van Transport. Met de weigering de maatschappij toe te laten op Schiphol zou Nederland internationale luchtvaartafspraken schenden. Ook sloot JetBlue zich aan bij KLM en Lufthansa in de zaak tegen de Nederlandse staat vanwege de krimp.

JetBlue vliegt met de kleinere, dus goedkopere Airbus A321neo LR

Dit voorjaar werd bekend dat JetBlue toch enkele slots krijgt; na het faillissement van het Britse Flybe en de sancties tegen het Russische Aeroflot kwamen landingsrechten vrij. Daarop trok JetBlue de klacht bij de Amerikaanse overheid in.

Lees ookToekomst luchthaven Schiphol is nog behoorlijk onzeker

Bij het feestelijk welkom woensdag, met houten tulpen voor alle passagiers van de eerste vlucht uit New York, zei Schiphol-topman Ruud Sondag dat hij hoopt op een „langdurige relatie” met JetBlue. Maar dat is allerminst zeker, en Sondag heeft er niks over te zeggen. JetBlue heeft alleen start- en landingsrechten voor een jaar. Of het vanaf zomer volgend jaar nog kan vliegen op Schiphol ligt in handen van de onafhankelijke Nederlandse slotcoördinator, Airport Coordination Netherlands (ACNL).

2 Gaat JetBlue op Schiphol zorgen voor lagere transatlantische tarieven? –

De komst van JetBlue naar Amsterdam geeft meer keuze voor consumenten die rechtstreeks willen vliegen van Amsterdam naar het noordoosten van de VS. Nu vliegen alleen KLM, met partners Delta Air Lines en Virgin Atlantic, en United Airlines direct van Amsterdam naar onder meer New York.

„Op Schiphol moeten nieuwe toetreders niet worden geweerd”, stelde Robin Hayes, de Brits-Amerikaanse bestuursvoorzitter van JetBlue, bij zijn aankomst woensdag op Schiphol. „Onze transatlantische vluchten zorgen voor lagere tarieven en bieden klanten voordeel in markten die decennialang zijn gedomineerd door de traditionele maatschappijen.”

De budgetmaatschappij wijst regelmatig op wat onderzoeksinstituut Massachusetts Institute of Technology (MIT) het ‘JetBlue Effect’ noemt. Zodra de maatschappij een nieuw traject bedient, zouden bestaande aanbieders hun tarieven verlagen. Of dat ook gebeurt tussen Amsterdam en de VS is nog ongewis. De tickets die JetBlue nu verkoopt voor de komende maanden liggen op hetzelfde prijsniveau als die van de concurrentie.

3Hoe zien de verdere expansieplannen van de maatschappij eruit?

JetBlue’s komst naar Schiphol tekent de expansiedrift van deze relatief kleine speler in de Amerikaanse luchtvaart. Het New Yorkse bedrijf is de zesde luchtvaartmaatschappij van de VS, met een marktaandeel van 5,5 procent. American (17,5 procent), Delta (17,3), Southwest (16,9), United (15,6) en Alaska (6,2) zijn groter.

JetBlue zoekt groei op twee fronten: intercontinentaal en in de VS. Sinds 2021 vliegt het bedrijf van New York naar Londen Heathrow en Gatwick. En in juni van dit jaar volgde Parijs.

In de VS moet de groei komen van de overname van Spirit Airlines. Met een aandeel van 4,9 procent is deze ‘ultralagekosten’-maatschappij de zevende van de VS. JetBlue bood 3,8 miljard dollar (3,5 miljard euro) en won zo een felle overnamestrijd van concurrent Frontier Airlines (marktaandeel 3,3 procent).

Zowel internationaal als in de VS gaat JetBlue’s expansie moeizaam. In Amsterdam moet het nog maar afwachten of het ook de komende jaren slots krijgt. En in de VS is de overname van Spirit nog allerminst zeker. Het Amerikaanse ministerie van Justitie begon dit voorjaar een rechtszaak om de miljardendeal tegen te houden – zoals de regering-Biden ook ten strijde trekt tegen grote overnames in de tech-sector.

De overname van Spirit zou negatief zijn voor Amerikaanse passagiers. Er is niet alleen sprake van een ‘JetBlue Effect’, aldus Justitie, maar meer nog van een ‘Spirit Effect’. Dat prijsverlagende effect zou onder druk staan als JetBlue Spirit koopt.

Amerikaanse media meldden vorige week dat JetBlue zijn tarieven fors zou willen verhogen na de overname, met wel 40 procent, maar dat werd woensdag op Schiphol ten stelligste ontkend door JetBlue-topman Hayes. De zaak van het ministerie van Justitie begint in oktober.

4Waarin verschilt de schaalvergroting in de VS met de Europese luchtvaart?

JetBlue’s miljardenbod op Spirit tekent hoe de schaalvergroting in de Amerikaanse luchtvaart verschilt van die van de Europese. In de VS is de consolidatie al veel verder. Daar beheersen vier grote maatschappijen de markt. Met de combinatie JetBlue-Spirit, de grootste fusie in de Amerikaanse luchtvaart sinds American en US Airways samengingen in 2013, komt daar een vijfde grote bij.

Europa daarentegen kent veel meer spelers. Naast de groepen IAG (British Airways, Iberia), Lufthansa en Air France-KLM zijn dat budgetmaatschappijen Ryanair, easyJet en Wizz Air. Plus nog een behoorlijk aantal kleinere maatschappijen.

Voor de pandemie stonden kwakkelende aanbieders als het Italiaanse Alitalia/ITA, het Portugese TAP en het Scandinavische SAS al op het punt te worden opgeslokt. Corona-steun van nationale overheden hield ze nog op de been. Inmiddels gaat ITA naar Lufthansa, is de Portugese regering de verkoop van TAP gestart en probeert SAS zich te ontworstelen aan een faillissement.

5 Zorgen de kleinere toestellen van JetBlue voor een andere manier van transatlantisch vliegen?

JetBlue vliegt naar Amsterdam, Parijs en Londen met een Airbus A321neo. En dat is bijzonder. Het toestel (met één gangpad) is kleiner en goedkoper in gebruik dan de ‘double aisle wide-body’-vliegtuigen die KLM en andere maatschappijen gebruiken voor transatlantische vluchten.

De A320/A321-familie wordt in Europa vooral gebruikt voor middellange afstanden, van Schiphol naar zonnige bestemmingen in Spanje of Griekenland bijvoorbeeld. JetBlue gebruikt de LR-variant, Long Range. Die heeft een bereik van 4.000 mijl (7.400 km).

Airbus bouwt, onder meer voor JetBlue, nieuwe toestellen met een nog groter bereik. Met de A321neo XLR, Extra Longe Range, kan JetBlue ook „dieper in Europa” nieuwe bestemmingen aandoen. JetBlue-topman Hayes wilde woensdag op Schiphol geen nieuwe locaties noemen, maar hintte wel op steden die populair zijn bij Amerikaanse toeristen, mogelijk in Spanje en Italië.

De XLR-variant is zo populair dat de productie is vertraagd. „De expansie gaat veel langzamer dan we zouden willen”, aldus Hayes. Ook maatschappijen als Icelandair en budgetvlieger PLAY, ook uit IJsland, zien mogelijkheden om met de XLR goedkopere transatlantische tickets te verkopen. Zo krijgen de wide-body’s van KLM en andere maatschappijen concurrentie van (letterlijk) kleinere aanbieders.