Het is een koude ochtend in maart. Op een parkeerplaats langs de A7, een paar kilometer van de Duitse grens, wachten vijftien marechaussees in dikke jassen tot hun collega’s, die op motoren rondrijden, voertuigen van de weg afplukken. Een busje met geblindeerde ruiten, een volgeladen taxi, een gehavende auto met twee jonge mannen erin.
De marechaussees zullen hier de hele dag staan. Inmiddels is het routine: drie keer per week houdt Brigade Oostgrens-Noord van de Koninklijke Marechaussee controles bij de Duitse grens, vandaag bij het dorp Bad Nieuweschans.
Sinds 9 december voert de marechaussee tijdelijke controles uit aan de Nederlandse binnengrenzen met Duitsland en België. Schengenlanden mogen zo’n ‘tijdelijke herinvoering van grenstoezicht’ toepassen voor een periode van maximaal zes maanden, mits sprake is van een ernstige dreiging voor de openbare orde. Dat is volgens minister Marjolein Faber (Asiel, PVV) het geval vanwege de hoge migratie, de mensensmokkel en druk op het asielsysteem.
We mogen nu mensen weigeren, alsof we op Schiphol staan
Deze vrijdag deelde minister Faber de tussentijdse resultaten van de tijdelijke grenscontroles. In de periode van 9 december 2024 tot en met 9 maart 2025 heeft de Koninklijke Marechaussee ruim veertigduizend personen gecontroleerd, van wie driekwart EU-burgers. Bij de controles werd 250 vreemdelingen de toegang tot Nederland geweigerd, dertig personen vroegen asiel aan. Minister Faber is te spreken over deze resultaten: ze verlengt de grenscontroles met drie maanden.
Voorheen werkte de marechaussee met steekproefsgewijze controles nabij de grens, via het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV). Daarbij werden mensen niet geweigerd, ze waren al in het land. Wel konden ze via een Terugkeerprocedure worden overgeleverd aan de Duitse of Belgische autoriteiten. Dat gebeurde in dezelfde periode vorig jaar, waarin net zo veel mensen werden gecontroleerd, 150 keer.
Schengen
In Bad Nieuweschans is nog niemand geweigerd. Maar in de Flixbus – die rond twaalf uur arriveert – „zit er altijd wel iemand tussen,” zegt Mike Hofman. De persvoorlichter van de marechaussee bedoelt mensen zonder verblijfsvergunning of geldende asielaanvraag. Derdelanders, die geen geldige reden hebben om op Schengengrondgebied te verkeren, wordt de toegang geweigerd. Meestal worden ze direct teruggebracht naar Duitsland.
Op de parkeerplaats staan twee mobiele controleposten, marechausseebusjes en motoren. Drie rijstroken werden afgezet met pionnen. Verder is er niets. Zodra de marechaussees de zwaailichten van hun collega’s zien, die auto’s van de snelweg pukken, snellen drie man naar weerszijden van het voertuig. Raampje open, paspoort, kenteken, achterbak, eindbestemming, reden van de reis. Geen bijzonderheden? Dan mogen ze door. Zijn de papieren niet in orde, dan wordt de persoon teruggestuurd. Vraagt iemand asiel aan, dan wordt hij doorverwezen naar Ter Apel. Vandaag komt zo’n situatie niet voor.
De marechaussee heeft niet genoeg mensen om bij elke grensovergang te staan. Daarom ligt de nadruk op ‘risicoplekken’. „Informatiegestuurd werken”, noemt Hofman dat. Een collega: „Het is ook maar net wie beschikbaar is. We worden uit alle krochten van de brigade gehaald en ergens neergezet.” Of het nodig is om hier, op dit tijdstip, met dertig man te staan, betwijfelt hij.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129343994-9a720e.jpg|https://images.nrc.nl/nAM2LiBwJM1OWx1nr9Lj7eJWefI=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129343994-9a720e.jpg|https://images.nrc.nl/H6FVyhdr7oSv7XD836TuhRP6lug=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129343994-9a720e.jpg)
Nut
Soms verstrijken tien minuten zonder dat er een voertuig langskomt, soms komen er twee tegelijk. De meeste chauffeurs die de zwaailichten moeten volgen, blijken arbeidsmigranten uit de EU. Meestal twee mannen, kentekens uit Polen, Duitsland of Roemenië. Ze reizen van klus naar klus, werken een paar weken en trekken verder. „Hier in de regio is veel werk,” zegt een Poolse bestuurder. Dit patroon kennen de marechaussees. Een korte check en de mannen mogen door.
De marechaussees blijken verdeeld over het nut van de controles. „U vraagt, wij draaien”, zegt een van hen, verwijzend naar minister Faber. Een ander ziet het als het verleggen van het probleem: „Wij sturen mensen terug naar Duitsland, zij sturen ze weer naar ons.” Voorheen werkte hij mee aan de MTV, een systeem dat volgens sommigen prima functioneerde. „Eigenlijk is dit niet anders,” erkent Hofman, „behalve dat we nu meer mogen.” Een marechaussee knikt: „We mogen nu mensen weigeren, alsof we op Schiphol staan.”
De rechtbank Den Haag oordeelde op 21 januari 2025 dat het zonder meer weigeren of vasthouden van vreemdelingen die al op Nederlands grondgebied zijn, niet mag. Toch verklaarde het ministerie van Asiel en Migratie eerder ‘onverminderd door te gaan met de grenscontroles’. Volgens Hofman veranderden de instructies sindsdien niet.
Lees ook
Vreemdelingen bij tijdelijke grenscontroles wegsturen of vastzetten mag niet, oordeelt de rechter
Flixbus
Rond het middaguur rijdt een marechausseemotor de parkeerplaats op, gevolgd door een busje met Oekraïense inzittenden. Geen EU-burgers, maar zogeheten derdelanders. De marechaussee controleert de paspoorten, vraagt naar het reisdoel. „Family,” mompelt een vrouw achterin, haar blik naar de grond gericht.
In de controlepost, die voor het eerst vandaag niet als kantine fungeert, worden de documenten nagetrokken. Sommige paspoorten blijken al sinds 2008 verlopen. „Weet jij dit?” vraagt een marechaussee. Een ervaren collega schudt zijn hoofd. „Hier kunnen we niks mee. Oekraïners hebben een speciale status.” En zo rijdt ook dit busje door.
Om half twee is daar eindelijk de Flixbus. Zes marechaussees stappen de bus in. „Ist das immer so?” fluisteren twee blonde Duitse vrouwen die voorin zitten tegen elkaar. Ze reizen bijna nooit met de Flixbus, anders dan hun Roemeense achterbuurvrouw, die via een Erasmusbeurs in Groningen studeert. Ze zegt dat ze iedere keer wordt gecontroleerd als ze met de bus reist. „Ik snap wel dat het nodig is, vanwege terrorisme en zo. Maar ik wil gewoon naar huis”, zegt ze vermoeid.
„Niks te vinden vandaag”, zegt een marechaussee die enigszins teleurgesteld uit de bus stapt. „Ach, volgende keer beter”.
Lees ook
Jongeren in de Flixbus voelen groeiende onrust. ‘Wapens zijn niet de enige uitweg’
