Wielen of niet, Picnic is een supermarkt

Het personeel van de onlinesupermarkt Picnic en flits-bezorgbedrijven als Flink en Getir valt onder de cao voor de levensmiddelensector en niet onder de cao voor e-commerce.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Dit betekent dat de personeelskosten voor de boodschappenbezorgers zullen stijgen. Het vonnis leidt ertoe dat medewerkers bijvoorbeeld recht hebben op toeslagen voor werken in de avonduren en op zondagen.

De betrokken bezorgbedrijven zullen de hogere salariskosten vermoedelijk willen doorberekenen aan hun klanten. Dat zou kunnen leiden tot duurdere producten in de online-winkels.

De rechtszaak was aangespannen door flitsbezorgbedrijven Gorillas, Flink en Getir, samen met de branchevereniging E-commerce Nederland en Picnic. Zij vinden dat zij niet onder de cao voor supermarkten zouden moeten vallen, omdat hun personeel andersoortig werk zou verrichten. Zo zouden medewerkers voornamelijk bezig zijn met het inpakken en bezorgen van boodschappen vanuit magazijnen. Dat zou iets anders zijn dan vakkenvullen in een fysieke supermarkt.

Enkele jaren geleden sloten de bedrijven een eigen cao af voor e-commerce. Die overeenkomst bevatte geen toeslagen voor het werken op onregelmatige tijden.

Gemiste toeslagen

Voor Picnic en de flitsbezorgers betekent het vonnis dat zij met terugwerkende kracht de cao levensmiddelen moeten toepassen die in september 2022 door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen bindend werd verklaard. Hierdoor heeft het personeel voor de negen maanden dat de cao liep alsnog recht op gemiste toeslagen.

In de nieuwe supermarkt-cao is de definitie van werkgever gewijzigd, waardoor Picnic en de flitsbezorgbedrijven nu wel dezelfde arbeidsvoorwaarden als supermarkten moeten hanteren. Volgens de rechtbank krijgen klanten van de bedrijven weliswaar op een andere manier de boodschappen in huis, maar blijft het product hetzelfde: ook zij verkopen levensmiddelen en vallen dus onder de supermarkt-cao.

De kwestie speelt al jaren. In 2019 spande vakbond FNV een rechtszaak aan tegen Picnic. De rechter oordeelde destijds dat de supermarkt-cao voor slechts een klein deel van het Picnic-personeel bindend was. Toen FNV en CNV vervolgens een nieuwe supermarkt-cao afsloten, stapten Picnic en de flitsbezorgers naar de rechter.

FNV noemt de uitspraak van de rechter een „enorme overwinning” voor de Picnic-medewerkers en het personeel van de flitsbezorgers. „De uitspraak bevestigt wat wij steeds hebben gezegd: Picnic is, zoals het zichzelf ook steeds in de markt heeft gezet, een supermarkt, alleen dan op wielen”, stelt Michiel Boer van FNV Handel op de site van de bond. „Zij vallen onder de werkingssfeer van de cao voor supermarkten en dus moeten zij deze toepassen en hun mensen netjes betalen voor het werken in de avonden en op zondagen. Dit geldt net zo goed voor de flitsbezorgers.”

Volgens FNV is de uitspraak belangrijk, omdat het concurrentie op arbeidsvoorwaarden in één en dezelfde sector tegengaat. „Vergelijkbare werkzaamheden moeten op dezelfde manier betaald worden. De uitspraak van de rechtbank bevestigt dit.” De betrokken bezorgbedrijven hebben bekendgemaakt ertegen in beroep te gaan.

Picnic heeft circa duizend werknemers in Nederland. In 2023 had het bedrijf een omzet van circa 1,25 miljard euro. Picnic maakt verlies; hoeveel meldt het pas later dit jaar. In 2022 was het verlies 209 miljoen euro.