Wieden, eten en overnachten bij de vegaboer

Hoe eten mensen en wat zegt dat over hun leven? Deze week: boer Joost van Strien, eigenaar van de eerste veganistische boerderij van Nederland.

Foto Hedayatullah Amid

In het midden van het seizoen heeft boer Joost van Strien (57) geen ruimte om al te veel na te denken over wat hij kookt. Niet alleen is hij de hele dag bezig op het land, als het droog is komt hij ’s nachts uit bed om de sproeiers te verzetten. „Dan ben ik al blij als er nog een restje ergens onder in de vriezer zit”, zegt hij.

Maar deze week is het anders. Het erf van de boerderij staat vol met tentjes voor de ‘wiedcamping’, een initiatief om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Mensen komen een week kamperen op een boerderij om te helpen met het wieden van onkruid tussen de wortels, uien en pompoenen. ’s Avonds wordt er uitgebreid gekookt voor de deelnemers.

Isabelle van Lieshout (30) verzorgt deze week het eten, vanuit een kleine rode foodtruck achter de schuur. Vanavond zijn er sajoer boontjes, sticky aubergine, geplette aardappeltjes uit de oven, bospeentjes en spitskoolsalade. „Ik hou ervan om veel verschillende dingen op mijn bord te hebben”, glimlacht ze. Komen deze aardappeltjes en peentjes ook van de boerderij? Van Strien: „Nee, gewoon uit de supermarkt. Het is nog te vroeg in het seizoen om van de boerderij te eten.”

Foto Hedayatullah Amid

Hij vindt het belangrijk om mensen uit te nodigen op zijn bedrijf. Sinds hij de boerderij in 1992 overnam, heeft hij die stap voor stap omgebouwd tot de eerste veganistische boerderij van Nederland. „Ik hou wel van uitdagingen, van iets nieuws bedenken. Als iemand zegt dat iets niet kan, dan denk ik ‘dat zullen we nog weleens zien’.”

Van Strien maakt sinds een paar jaar geen gebruik meer van dierlijke mest. In plaats daarvan probeert hij de bodem gezond te houden door niet te ploegen, veel te roteren met gewassen en het land nooit leeg te laten staan. Ook is hij bezig met de aanleg van een voedselbos, om de biodiversiteit te promoten.

Van Strien mag dan het eerste veganistische akkerbouwbedrijf van Nederland hebben, zelf eet hij niet per se veganistisch. Al is hij wel gestopt met vlees. „Ook daarin ben ik niet bang om nieuwe dingen te proberen. Als hij wel tijd heeft om te koken, eet hij vaak rijst met groente. „En pindasaus. Ik ben dol op pindasaus.”

Foto Hedayatullah Amid

Op het erf worden de schalen met eten uitgestald op een grote tafel. Uit een boxje klinkt zachte trompetmuziek, de kat krijgt een tik als hij met zijn pootjes in de spitskoolsalade stapt. Van Strien informeert hoe ver de deelnemers van de camping die dag gekomen zijn met de uien. Tussen twee happen boontjes door knikt hij tevreden in de richting van de ontspannen, zonverbrande gezichten: „Mensen horen ook bij de biodiversiteit.”