Wie zit er níet in het Indonesische kabinet van Prabowo?

Aan ambitie in Indonesië geen gebrek en aan bewindslieden sinds deze maandag ook niet. Meer dan honderd bewindslieden werden geïnstalleerd in het kabinet van de nieuwe Indonesische president Prabowo Subianto. Het telt 48 ministers en 58 staatssecretarissen.

Volgens Prabowo was het nodig een „sterke regering” te installeren om Indonesiës „multiculturalisme en politieke diversiteit” te respecteren. Critici zeggen dat het kabinet ook zo groot is omdat iedereen die Prabowo’s verkiezing heeft gesteund, daarvoor in ruil bewindslieden kreeg.

Hoewel de benoeming van meer dan honderd bewindslieden uitzonderlijk is, zijn grote kabinetten dat niet in Indonesië. Ook in Soeharto’s tijd had een kabinet wel eens 43 ministers. De maandag benoemde ministers laten zien waar in de maatschappij Prabowo steun heeft of wil krijgen. Zo heeft een deel van de politici een militaire achtergrond, een fractie meer dan in het kabinet van zijn voorganger Joko Widodo, blijkt uit een scan door de financieel analisten van investeringsmaatschappij Samuel Sekuritas. Prabowo draagt zelf als oud-generaal een kwestieus verleden met zich mee. Hij stuurde onder meer een beruchte Indonesische militaire eenheid aan in de jaren tachtig tijdens een bloedige bezettingsoorlog tegen Oost-Timor.


Lees ook

Achter Prabowo’s vriendelijke gezicht schuilt een geharde autocraat

Prabowo Subianto op verkiezingscampagne in Jakarta in 2009.

De ministers met een politie-achtergrond maken Prabowo’s steun in het politieapparaat zichtbaar. Maar wat vooral opvalt: 34 procent van de ministers in Prabowo’s kabinet was dat ook al in het kabinet van zijn voorganger Joko Widodo. De banden met dat kabinet zijn sowieso stevig, de oudste zoon van Jokowi is vice-president onder Prabowo.

Onderzoeker Ward Berenschot van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en de Universiteit van Amsterdam denkt dat Prabowo’s kabinet zo groot is omdat „hij zo veel mogelijk groepen en partijen binnenboord heeft willen brengen” in de hoop op een „rustige regeerperiode”. Het is daarmee ook een „compromiskabinet” geworden waarbinnen „verschillende krachten elkaar kunnen gaan tegenwerken.” Allereerst is het compromis zichtbaar „tussen de vorige en de huidige president” door het grote aantal meegekomen bewindslieden.

Hoewel het een fors kabinet is, is er weinig plaats voor vrouwen: vier ministers zijn vrouw

Prabowo benoemde ook vier connecties of familieleden van tycoon Haji Isam, die zijn geld verdient met mijnen, havens en palmolie. Hij was een belangrijke financier van Prabowo’s campagne. Zijn connecties krijgen in dit kabinet voor hem cruciale posten toebedeeld als landbouw en transport. Maar ook hier ziet Berenschot een compromis omdat Prabowo tegelijkertijd de huidige minister van Financiën behield, Sri Muliwani. Zij staat er om bekend dat ze opstaat tegen vriendjespolitiek.

Hoewel het een fors kabinet is, is er weinig plaats voor vrouwen: vier ministers zijn vrouw. Afgezien van de belangrijke portefeuille Financiën, hebben zij terreinen onder zich die doorgaans minder status hebben, zoals communicatie en informatie, toerisme en de bescherming van vrouwen en kinderen.

Kamperen in tenten

Prabowo hoopt eind deze maand een eenheid te smeden van zijn kabinet als hij zich met de bewindslieden terugtrekt op een militaire basis in de bergen, ver van Jakarta. Ministers en staatssecretarissen zullen er in tenten overnachten. Volgens de Singaporese zender CNA is dit een „ongebruikelijke start” voor een kabinet in Zuidoost-Azië maar Prabowo organiseerde vaker dit soort bijeenkomsten binnen zijn politieke partij Gerindra. Naast inhoudelijke bijeenkomsten wordt er doorgaans ook gezamenlijk gejogd.


Lees ook

De president van Indonesië wil kinderen gratis lunch geven. Sympathiek plan of een milieuramp verpakt in corruptie?

Studenten eten de gratis lunchmaaltijd. Foto Willy Kurniawan/Reuters