Wie is Roestem Oemjerov, de nieuwe Oekraïense minister van Defensie?

Oorlog in Oekraïne Na verschillende corruptieschandalen vervangt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky minister van Defensie Oleksi Reznikov. Wie is de man die hem opvolgt?

Roestem Oemjerov, het hoofd van het Oekraïense Staatseigendomfonds is door president Volodymyr Zelensky voorgedragen als nieuwe minister van Defensie.
Roestem Oemjerov, het hoofd van het Oekraïense Staatseigendomfonds is door president Volodymyr Zelensky voorgedragen als nieuwe minister van Defensie. Oekraïense presidentiële persdienst

Bij de voordracht van Roestem Oemjerov als nieuwe Oekraïense minister van Defensie hield president Volodymyr Zelensky het kort. De Krim-Tataarse Oemjerov behoeft volgens hem voor de Oekraïners „geen verdere introductie.”

De 41-jarige Oemjerov is lid van de liberale oppositiepartij Holos (stem). Hij vertegenwoordigde Oekraïne op verschillende belangrijke momenten sinds de grootschalige Russische invasie vorig jaar. Zo nam hij deel aan vredesbesprekingen aan het begin van de oorlog en speelde een sleutelrol in de repatriëring van prominente krijgsgevangen. Ook leidde Oemjerov de Oekraïense onderhandelingen bij de deal over de veilige export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee.

In maart 2022 waren er berichten over een mogelijke vergiftiging van Oemjerov en de Russische miljardair Roman Abramovitsj tijdens de vredesonderhandelingen over het beëindigen van de invasie, maar Oemjerov ontkende dit later en drong erop aan om „niet-geverifieerde informatie” niet te vertrouwen.

De voormalige investeerder geeft sinds september vorig jaar leiding aan het Staatseigendomfonds, dat verantwoordelijk is voor het privatiseren van Oekraïense staatseigendommen. In de eerste helft van 2023 behaalde het fonds de grootste winst in tien jaar, met onder andere de verkoop van een haven in het stadje Vylkovo, in de regio Odesa.

Lees ook dit verhaal over corruptie in oorlogstijd

Grootschalige privatisering zou „de laatste nagel in de doodskist van het communisme” zijn, zei Oemjerov tegen persbureau Reuters. Na de val van de Sovjet-Unie werd op grote schaal geprivatiseerd – hierbij vond veel corruptie plaats en in dit proces zijn de eerste Oekraïense oligarchen ontstaan. Oemjerovs voorganger bij het Staatseigendomfonds, Dmytro Sennytsjenko, wordt gezocht voor het wegsluizen van 500 miljoen hryvna (ongeveer 12,6 miljoen euro) tussen 2019 en 2021. Dat Oemjerov de oorlogskas wist te spekken met omgerekend 45,6 miljoen euro door de verkoop van staatseigendommen, heeft blijkbaar vertrouwen gewekt.

Rode lijnen

De politicus is een vooraanstaand lid van de Krim-Tataarse gemeenschap. De Krim-Tataren zijn een overwegend islamitische minderheid in Oekraïne, die onder Stalin grotendeels gedeporteerd en verbannen waren naar andere Sovjet-republieken. Oemjerov zelf werd geboren in Sovjet-Oezbekistan en verhuisde als kind naar de Krim, toen de Tataren in de jaren tachtig weer mochten terugkeren naar het schiereiland.

Grote delen van de Tataarse gemeenschap verzetten zich na de Russische annexatie van de Krim in 2014 en boycotten het referendum over aansluiting bij Rusland. Moskou verbood vervolgens de Mejlis, de organisatie die de Krim-Tataren vertegenwoordigt, en verklaarde het tot een extremistische organisatie. Sindsdien worden Krim-Tataren vervolgd in de geannexeerde gebieden en veel leiders zijn gevlucht naar door Oekraïne gecontroleerde gebieden.

Voor Oemjerov is de kwestie van de Krim cruciaal. Hij was jarenlang de adviseur van Moestafa Dzjemilev, het hoofd van de Nationale Beweging van de Krim-Tataren en in 2020 werd Oemjerov verkozen tot een van de voorzitters van het Krim Platform, een internationale, diplomatieke organisatie gericht op het agenderen van de situatie op de Krim.

Oemjerov vindt het afstaan van Oekraïens grondgebied aan Rusland ononderhandelbaar. De Donbas-regio in het oosten van Oekraïne en de Krim zijn „onze rode lijnen”, zei Oemjerov vorig jaar tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu. „We zullen ons volk of ons land niet opgeven,” voegde hij er aan toe.

President Zelensky heeft gezegd dat hij verwacht dat het Oekraïense parlement, dat de benoeming nog moet goedkeuren, zijn keuze zal steunen.