Het beste gevoel ter wereld? Als je het aan Gré Korsius (70) van de Amazing Red Country Dancers vraagt: met tweehonderd man tegelijkertijd in rijen dezelfde dans doen. „Je voelt je vrij. Je hoeft je nergens voor te schamen. Je gaat gewoon dansen en klaar.” Ze geeft al twintig jaar les in country linedancing. Deze dans waaide in de jaren 70 over vanuit de Verenigde Staten. Centraal staan de rijen waarin de dansers opgesteld staan, iedereen doet dezelfde passen waarbij het draait om het voetenwerk. In een buurthuis in Rotterdam-Zuid gaan vijf keer per week, onder bezielende leiding van Korsius, de voetjes van de vloer.
Op deze vrijdagavond in juni valt de opkomst in het buurthuis wat tegen. Bijna de helft van de groep is afwezig, onder wie een aantal „steengoede dansers”. Maar dat maakt het niet minder gezellig. Elke deelnemer die binnenkomt, negen vrouwen en één man en tussen de 86 en 32 jaar oud, wordt enthousiast begroet. Ze nemen plaats aan de tafel waar koekjes klaarstaan. „Gaan jullie mee? We gaan beginnen”, roept Korsius. De groep heeft iets meer aanmoediging nodig. Nog eens: „Gaan jullie mee? We beginnen met Lucky Lips.” Iedereen vindt zijn of haar plekje in de rij en Korsius noemt de passen: „Rumba, twee, drie, vier. Brush, vier, vijf, zes.”
Discussie in de VS
Country is hot. Pharrell Williams, artiest en creatief directeur van modemerk Luis Vuitton, liet zich door cowboys inspireren. Modellen in cowboylaarzen liepen over de catwalk van de Paris Fashion Week. Meerdere grote artiesten, zoals Post Malone en Lana del Rey, die zich eerder met andere muzikale genres bezighielden, kondigden voor dit jaar een country-album aan. Maar het definitieve startschot werd eind maart gegeven door Beyoncé met haar nieuwe album Cowboy Carter.
Dit zorgde in de Verenigde Staten voor discussie. KYCK, een klein country radiostation uit Oklahoma weigerde Beyoncé te draaien omdat ze „geen country” zou maken. Want, zo vonden conservatieve countryfans: een rijke, zwarte vrouw moet van het witte ‘working class’ genre afblijven. Dat countrysupersterren als Garth Brooks en George Strait met vermogens in de honderden miljoenen allesbehalve working class te noemen zijn, werd door deze conservatieve fans even vergeten. Evenals het feit dat de banjo, een van dé countryinstrumenten, zijn wortels in West-Afrika heeft liggen.
Beyoncé reageerde zoals ze meestal doet: niet. Haar fans wel, online, en vooral door heel veel naar haar muziek te luisteren. De superster schreef geschiedenis door als eerste zwarte vrouw ooit de Billboard Country Chart aan te voeren. Beyoncé bestormde hitlijsten en maakte linedancing met de hit ‘Texas hold ’em’ weer sexy. Althans, als je de aanstekelijke filmpjes die online rondgaan mag geloven. Jonge vrouwen en mannen, veelal twintigers, die verleidelijk vanonder hun cowboyhoed de camera in kijken. Soms met een leren jasje aan, soms met cowboylaarzen.
Indrukwekkend voetenwerk
De discussie rondom het nieuwe album van Beyoncé heeft het buurthuis in Rotterdam-Zuid niet bereikt. Korsius kent de hit van Beyoncé uiteraard wel. In haar netwerk van linedancechoreografen kwamen de passen al snel haar kant op, die heeft ze meteen uit haar hoofd geleerd. De choreografie is echt voor gevorderden, maar ze draait haar hand er niet voor om. Want wie linedance zegt, zegt Gré Korsius. Aan haar uiterlijk is het niet af te zien, ze draagt een onopvallende zwarte trui, legging en schoenen. Geen cowboylaarzen of -hoed. „Ik heb wel een heel rek thuis”, zegt ze, „maar dat gebruik ik alleen voor de grotere demo’s en workshops.”
Op de dansvloer is Korsius de onbetwiste leider met het indrukwekkendste voetenwerk. Nummer na nummer danst ze weg, zonder zich een pas te vergissen. Met subtiele aanwijzingen regisseert ze de beginnersgroep door de nummers heen.
Twintig jaar geleden werd Korsius door een kennis gevraagd om een keer mee te gaan naar een avond linedancing. Daar had ze aanvankelijk geen zin in, ze hield van stijldansen. „Na een paar keer vragen ben ik toch maar een keer meegegaan. En voordat ik er erg in had stonden ze allemaal naar mij te kijken omdat ik het dansen goed oppakte. Toen de leraar wegging vroegen ze of ik het wilde overnemen.”
De choreografie van Beyoncé is echt voor gevorderden, maar Gré Korsius draait haar hand er niet voor om
Het kostte bij andere deelnemers ook wat overredingskracht om ze aan het linedancen te krijgen, maar eenmaal in de rij blijven ze jaren. Zoals Wilma Duijvestijn (63). „Een vriendin van me belde op en vroeg of ik mee ging linedancen. Ik zei: ik ga echt niet in zo’n rijtje staan.” Maar ook Duijvestijn bleef, nu al 26 jaar. „Ik ben gek op country, daar kan ik helemaal rustig van worden”, zegt ze. Maar ze bleef ook voor „de gezelligheid”.
Dat geldt ook voor anderen in de groep. Zoals Elly van Schie (58) die een half jaar geleden aquajogging inruilde voor een vaste vrijdagavond bij Gré Korsius. En Ali Veldhuizen, die met 86 jaar de oudste van de groep is. Ze zit tussen twee nummers in even bij te komen op een stoel. Ze danst al 40 jaar, met een vast groepje vrouwen. „Naast het dansen kletsen we met elkaar. Mijn vriend is drie maanden geleden overleden en die mis wel. Ik ben nu alleen en dat heb je doorgaans niet veel om te praten. Hij vond het zelf maar niets, dan zei hij: ga je weer stampen?” Van het vaste groepje zijn ook twee vriendinnen overleden. „Maar hier leer ik ook weer nieuwe mensen kennen. Zo ben ik nooit alleen.”
De vrijdagavond is de ‘makkelijke’ avond, voor de beginners, hoewel sommige deelnemers al veertig jaar dansen. Het mag er simpel uitzien, de geconcentreerde gezichten verraden het tegendeel. Korsius: „De moeilijkheid zit ’m in het ritme, het voetenwerk en het onthouden van alle passen. Hoe langer het lied, hoe meer je moet onthouden en hoe moeilijker het is.”
Koelte toewapperen
‘Texas Hold ’em’ wordt vanavond eigenlijk niet gedanst, daarvoor is de choreografie veel te moeilijk. Het nummer wordt op de woensdag gedanst, tijdens de les voor gevorderden. Een klein groepje wil wel een uitzondering maken. De eerste noten van het nummer worden ingezet, in opperste concentratie stappen de vrouwen hun passen. De rest van de groep kijkt bewonderend naar het voetenwerk. „Is wel snel hoor” klinkt het na afloop. „Even een glaasje water pakken.” Wilma Duijvestijn pakt een waaier om zich wat koelte toe te wapperen.
Cindy Jansen is met 32 jaar de jongste van de groep. Als kind werd ze al door haar ouders meegenomen naar linedancelessen. Ze is eigenlijk altijd de jongste en dat vindt ze jammer. „Veel jongeren vinden linedancen stoffig, omdat veel ouderen het doen. Terwijl country superleuk is. Je doet het zelfstandig, maar ook in een groep. Mensen zijn heel open en gemoedelijk. Ze blijven het jaren doen met veel enthousiasme. Ik zou het leuk vinden als jonge mensen die online dansfilmpjes tegenkomen het ook eens komen proberen.”
Tot dusver is dat in Rotterdam-Zuid nog niet het geval. Deelnemer Duijvestijn kijkt nuchter naar de hype rondom Beyoncé en ziet de lessen niet snel volstromen met de tieners en twintigers die de dansfilmpjes online zetten. „Hypes heb ik in al die jaren wel vaker zien voorkomen. Ze noemt het nummer ‘Calm Down’ van rapper Rema, daar danste ook even iedereen op, in coronatijd. „Op een gegeven moment stopt dat gewoon. Over een paar weken dansen we ‘Texas Hold ’em’ niet meer.” Maar linedance blijft ze wél doen. Net als de rest van de groep. De korte pauze is voorbij, mensen pakken nog een laatste augurkje of een slok water en nemen hun plek in de rij weer in. Net als Gré Korsius: „Give my love to Rose, 5, 6, 7, 8!”