WHO: vaccinatieronde tegen polio in Noord-Gaza stilgelegd door aanhoudende bombardementen

De derde vaccinatieronde tegen polio in Noord-Gaza moet worden stilgelegd, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Door aanhoudende bombardementen, massale ontheemding en gebrek aan toegang tot het gebied is het volgens de WHO onmogelijk geworden om de vaccinatieronde te vervolgen.

De vaccinaties, die door de WHO, Unicef en lokale partners worden toegediend, hebben als doel om kinderen onder de tien jaar in Gaza te beschermen tegen polio. In de eerste vaccinatieronde in september werden 559.000 Palestijnse kinderen gevaccineerd met een eerste dosis.

In de tweede fase, half oktober, ontvingen 443.000 kinderen in Zuid- en Centraal-Gaza een tweede dosis. In de huidige derde vaccinatieronde zouden 119.000 kinderen in Noord-Gaza de tweede dosis van het vaccin toegediend krijgen. De WHO en Unicef vragen „alle partijen” om in te zetten op een staakt-het-vuren, zodat de vaccinatiecampagne kan worden voortgezet.

Het poliovirus werd in juli via watermonsters aangetroffen in Gaza. In augustus werd de eerste besmetting geconstateerd. Polio is zeer besmettelijk, en kan leiden tot de verlamming van ledematen. In oorlogsgebied als Gaza kan het virus zich snel verspreiden vanwege tekorten aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Eind augustus bereikten Israël en Hamas een overeenkomst over tijdelijke dagelijkse gevechtspauzes van acht of negen uur om de vaccinaties toe te kunnen dienen.

Een ontheemde moeder met kinderen in Gaza (22 oktober 2024)
Foto Omar Al-Qattaa / AFP