WFP: Hongerdood dreigt voor inwoners van Gaza

WFP: Hongerdood dreigt voor inwoners van Gaza

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft donderdag gewaarschuwd voor de mogelijk fatale gevolgen van het nijpende voedseltekort in Gaza. In een verklaring schrijft het WFP dat sinds het begin van de oorlog slechts tien procent van de gebruikelijke voedselhulp het gebied in is gekomen. Wat er sinds 7 oktober aan voedsel naar Gaza is gebracht is volgens het WFP „slechts genoeg om te voorzien in 7 procent van de dagelijkse minimale caloriebehoefte van de bevolking”.

„Met de naderende winter, onveilige en overvolle onderkomens en het gebrek aan schoon water, dreigt voor burgers de hongerdood”, schrijft WFP-directeur Cindy McCain. „Er is geen manier om aan de huidige hongerbehoefte te voldoen met één operationele grensovergang. De enige hoop is het openen van een andere, veilige doorgang voor humanitaire toegang om levensreddend voedsel naar Gaza te brengen”.

Eerder deze week schreef het WFP dat de laatste bakkerij in Gaza waarmee werd samengewerkt moest sluiten vanwege een brandstoftekort. Alle 130 bakkerijen in het gebied zijn inmiddels dicht omdat ze geen brood meer kunnen maken, schrijft het WFP, dat benadrukt dat zelfs als voedselhulp Gaza bereikt, het vaak te onveilig is voor inwoners om naar distributiepunten te komen.

Een vernietigde bakkerij in vluchtelingenkamp Nasairat. Foto Mohammed Saber / EPA

Israël toont beelden van wapens die bij Al-Shifa gevonden zouden zijn

Het Israëlische leger heeft donderdag beelden geplaatst van wapens die zouden zijn gevonden bij de inval in het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. De wapens zouden zijn gevonden in een auto op het terrein van het ziekenhuis en er zouden automatische wapens, raketwerpers en explosieven in hebben gezeten. De claims van het Israëlische leger zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Naast de wapens heeft het Israëlische leger beelden getoond van wat het begin van een tunnel onder het ziekenhuis zou zijn. Israël beweert al langer dat onder het Al-Shifa-ziekenhuis een commandocentrum van Hamas zit. De afgelopen dagen was het ziekenhuis doelwit van beschietingen en eerder deze week werd het complex binnengevallen door Israëlische militairen.

Het Israëlische leger meldt volgens The New York Times dat de zoektocht naar het commandocentrum traag verloopt en nog niet voorbij is, en dat Hamas daarnaast genoeg tijd zou hebben gehad om bewijsmateriaal te verplaatsen of te vernietigen. Eerder op donderdag zei een woordvoerder van Hamas dat de beelden van Israël “zwak en belachelijk” waren en dat Israël de wapens zelf neergelegd had.