Wetenschapper Joseph Dituri zat 100 dagen in een capsule op de zeebodem – nu is hij terug boven water

Onderzoek Joseph Dituri onderzocht hoe het menselijk lichaam reageert op langdurige blootstelling aan hoge luchtdruk. Plassen ging soms wat moeilijk, en soms voelde de 55-jarige Amerikaan zich ook wel eenzaam.
Joseph Dituri verbleef in een klein onderwaterhotel op de bodem van de Atlantische Oceaan op zo'n negen meter diepte in Florida.
Joseph Dituri verbleef in een klein onderwaterhotel op de bodem van de Atlantische Oceaan op zo’n negen meter diepte in Florida. Foto Reuters

Een van de eerste dingen die Joseph Dituri wil doen na honderd dagen onder water, is de zonsondergang bekijken. De Amerikaanse biomedisch onderzoeker en oud-marineofficier bracht als onderdeel van een experiment ruim drie maanden door in een klein onderwaterhotel op zo’n negen meter diepte, op de bodem van de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida. Vrijdag keerde hij terug naar de oppervlakte. De onderzoeker verbrak eerder al ruim het record, dat stond op 73 dagen.

Dituri (55) voerde iedere dag urenlang experimenten uit op zichzelf om te monitoren hoe het menselijk lichaam reageert op langdurige blootstelling aan hoge druk. Dr. Deep Sea, zoals hij zichzelf noemt, nam bloed-, urine- en speekselmonsters af en voerde elektrocardiogrammen, longfunctietesten, bloeddruktesten en gehoortesten uit. In de capsule was de luchtdruk 70 procent hoger dan aan het wateroppervlak: al het omringende water perste de lucht samen. Anders dan bij een onderzeeër werd de druk in Dituri’s cabine niet gelijk gehouden met de druk boven water.

Het onderwaterhotel, Jules’ Undersea Lodge in de Florida Keys, is normaal gesproken voor iedereen te reserveren: overnachtingen zijn te boeken vanaf 1.125 dollar, ruim 1.000 euro. Tijdens de honderd dagen had Dituri de beschikking over twee kamers en een gezamenlijke ruimte, met perslucht gevuld, voorzien van een groot raam en goed voor zo’n negen vierkante meter aan bruikbaar vloeroppervlak. Het eten, zoals zalm en eieren, bereidde hij in een magnetron, want open vuur was vanwege brandgevaar door het hoge zuurstofpercentage in de cabine taboe.

Rondje zwemmen

Eenzaam voelde Dituri zich soms, zei hij tegen de Amerikaanse zender CNN. „Mensen hebben interactie nodig, zoals een knuffel of hand.” Helemaal alleen was hij niet: af en toe kreeg hij bezoek. Ter afleiding ging hij de capsule soms ook uit om met duikapparatuur een rondje te zwemmen. Verder gaf Dituri via zijn laptop les aan duizenden schoolkinderen, over onderwerpen die met de onderwaterwereld te maken hadden.

Dituri’s honderd dagen in een krappe ruimte met weinig menselijk contact kunnen over een tijdje ook van pas komen voor astronauten die naar Mars gaan. Ook die ruimtevaarders zullen voor langere tijd in een kleine ruimte leven. Maar dan twee keer zo lang: een enkeltje Mars duurt zeven maanden.

Helemaal nieuw zijn experimenten als dat van Dituri niet. In de jaren zestig sliepen er ook mensen in onderwaterverblijven. Het eerste werd gebouwd in 1962 en was zo groot als een Volkswagenbusje: de Conshelf. Het was ontworpen door Jacques Cousteau, een Franse oceanograaf, die zelf niet in de Conshelf verbleef. Dat was te gevaarlijk. In 1965 zat de Amerikaanse astronaut Scott Carpenter een maand lang op zestig meter diepte in de Sealab 2 van de Amerikaanse marine, waar hij onder meer apparatuur testte. Om aan het einde van zijn verblijf het luchtdrukverschil veilig te kunnen overbruggen, moest Carpenter een speciaal luchtmengsel met vooral helium inademen. Met onbedoelde gevolgen: toen president Lyndon Johnson hem telefonisch feliciteerde met zijn prestatie, kon Carpenter alleen terugpraten met een Donald-Duck-achtig stemmetje.

Ondanks dat soort eerdere experimenten, hebben wetenschappers nog steeds vragen over wat hoge druk precies doet met het menselijk lichaam. Tijdens zijn verblijf merkte Dituri al dat de hoge druk de alledaagse dingen vermoeilijkte, zoals plassen. De daadwerkelijke effecten van Dituri’s tijd in de onderwatercabine zullen de komende tijd moeten blijken. Na zijn terugkeer boven water zullen artsen uit het onderzoeksteam zijn gezondheid ná de missie nauwkeurig vergelijken met zijn toestand ervoor.