Werknemers van de Heineken-brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch leggen komende woensdag 24 uur lang het werk neer, omdat Heineken niet is ingegaan op een ultimatum van vakbonden FNV en CNV dat maandagmiddag om 17.00 uur afliep. Ook kantoorpersoneel van Heineken gaat komende woensdag staken.
Dat melden bestuurders van FNV en CNV maandagmiddag na vragen van NRC. Een woordvoerder van Heineken bevestigt dat de brouwer niet is ingegaan op het ultimatum dat de bonden afgelopen week hadden gesteld. De brouwer en de betrokken vakbonden hebben maandagmiddag tijdens een overleg afspraken gemaakt over de veiligheidsaspecten rond het stilleggen van de brouwerijen. In totaal werken ongeveer 3.700 mensen bij de Nederlandse afdelingen van Heineken.
Volgens Nurettin Altundal, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie, wil het personeel met de 24-uursstaking van woensdag „een krachtig signaal afgeven” over het uitblijven van een cao voor komend jaar. Als een nieuwe cao uitblijft, volgen in de komende weken mogelijk meer acties.
De vakbonden FNV en CNV beëindigden in oktober de onderhandelingen met Heineken over een nieuwe cao. FNV eist voor werknemers per 1 januari 2025 een loonsverhoging van 7 procent, plus een automatische koopkrachtcompensatie. Heineken wil niet verder gaan dan 3,2 procent loonsverhoging, plus nog eens 2,3 procent verhoging per 2026.
Het is de bedoeling de brouwerijen woensdag helemaal plat te leggen
„Veel te weinig”, noemt FNV-bestuurder Altundal dat. „De afgelopen jaren zijn de lonen van werknemers wel gestegen, maar minder dan de inflatie. Onze leden hebben daarom vrijwel unaniem aangegeven dat we nu een ultimatum moesten stellen.” De actiebereidheid onder de circa achthonderd FNV-leden is volgens Altundal groot. „Het is de bedoeling de brouwerijen woensdag helemaal plat te leggen.”
Loonkloof
CNV-bestuurder Mirjam van Leussen noemt het loonbod „inderdaad te laag”. Al zijn de eisen die CNV stelt net iets anders: een loonsverhoging van 5 procent per 1 januari, meer transparantie over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en goede afspraken over de inzet van uitzendkrachten.
„Voor ons ligt het net iets breder, maar we zijn hoe dan ook solidair met elkaar”, zegt Van Leussen. „Heineken zal over de brug moeten komen. Wat het bedrijf tot nu toe op tafel heeft gelegd, is ver onder de maat.”
Wat ons betreft waren we nog volop in gesprek
Heineken heeft de vakbonden op maandagmiddag laten weten niet op hun ultimatum in te gaan, zegt een woordvoerder van het bedrijf. „We betreuren het dat FNV en CNV zeggen te zijn ‘uitonderhandeld’. Om er samen uit te komen, moet je blijven praten. Wat ons betreft waren we nog volop in gesprek.” Heineken zegt tijdens de cao-onderhandelingen meermaals hogere biedingen te hebben gedaan, „zonder tegenbeweging” van de vakbonden.
De brouwer roept de werknemers ook op tot „realiteitszin”, aldus de woordvoerder. De biermarkt staat volgens Heineken onder druk en de productie- en distributiekosten van bier stijgen. Heineken zegt bovendien de afgelopen jaren wél loonsverhogingen boven het inflatiepercentage te hebben doorgevoerd.