Werk van beroemde kunstenaars wordt geveild om de campagne van Kamala Harris te financieren

Taylor Swift, Lady Gaga, Beyoncé, Lil Jon en vorige week ook Bruce Springsteen: het is maar een greep uit de artiesten die zich achter Kamala Harris hebben geschaard als kandidaat, in de hoop dat hun fans ook op voor haar zullen stemmen op 5 november. Minder bekend is dat ook grote namen in de kunstwereld en grote musea zich achter Harris scharen. Ze hebben geen grote schare gillende fans die zich wellicht politiek laten beïnvloeden, maar zorgen er wel voor dat kunstliefhebbers hun portemonnee trekken op een bijzondere veiling op Artsy.

Dinsdag loopt de veiling ‘ArtistsforKamala’ af: een week lang kon elke Amerikaan bieden op kunstwerken die kunstenaars en verzamelaars ter beschikking hadden gesteld. De totale opbrengst gaat naar het Harris Victory Fund. De kunstenaars van wie werk te koop is, zijn bepaald niet de minsten. Jeff Koons, Isaac Julien, Judy Chicago, Simone Leigh, Alice Neel en Kara Walker zijn slechts enkele namen van wie werken te vinden zijn op de veiling, namen ook die in grote moderne kunstmusea overal ter wereld te vinden zijn.

Wat opvalt aan dit rijtje: ze brachten allemaal op hun manier een kleine revolutie in de kunstwereld teweeg. Zo bracht Koons camp en verleiding in de kunsten, in een tijd dat dit nog de wenkbrauwen deed fronsen. Hij had er succes mee: zijn werk Rabbit bracht in 2019 maar liefst 91 miljoen dollar op. Het was dat jaar het duurst geveilde kunstwerk van een nog levende kunstenaar ooit.

Isaac Julien, Kara Walker en Simone Leigh zijn voorlopers in de kunst waar het gaat om de black experience, onderdrukking en kapitalisme. Waar hun geluiden na #BlackLivesMatter gangbaarder werden bij het grote publiek, vulden zij al lang vóór die tijd museumzalen om maatschappelijke onderwerpen in de kunst op te pakken.

Leigh was in 2022 de eerste zwarte vrouwelijke Amerikaanse kunstenaar ooit die haar land vertegenwoordigde op de prestigieuze Venetië Biënnale. Judy Chicago is al sinds de jaren zeventig hét gezicht van feminisme in de kunstwereld. Alice Neel (1900-1984) is niet alleen een van de belangrijkste portretschilders van de twintigste eeuw, ze waarschuwde als Amerikaanse al in 1936 voor de moord op Joden door de nazi’s.

Wat hun werken morgen gaan opleveren, is nog niet overal even duidelijk. Op het beeldje van Koons uit 2024, American Flagpole (Gazing Balls) was maandagmiddag 150.000 dollar geboden. Dat van de Britse filmmaker en installatiekunstenaar Isaac Julien, A Star to a Seer, stond op 40.000 dollar. Een tekening van de beroemde minimalist Ellsworth Kelly (1923 – 2015) dat door een verzamelaar is ingebracht staat weer op 150.000 dollar. Van Neels schilderij Nancy and Olivia uit 1962 zijn later meerdere lithografieën gemaakt, één daarvan is nu ook ingezet voor de campagne van Harris en leverde 10.000 dollar op.

Expliciete teksten

De werken zijn niet echt met elkaar te vergelijken, maar als rode draad vallen wel de vele expliciete titels op in een wereld waar ‘Zonder titel’ toch de meest voorkomende naam is. Fragile Democracy Handle With Care, Forget Your Troubles, As Soft As She Is, Vote You (een poster met Harris erop die 250 dollar kost) zijn duidelijk in de boodschap die ze de koper willen meegeven.

De langste titel is die van een schilderij van Keith Mayerson: Everybody Loves the Sunshine: Kamala and Maya Harris with their mother Shyamala Gopalan, Berkeley CA 1970, waarop hij Harris als zesjarig meisje afbeeldde. Hij maakte dit werk in 2023, en het staat op 45.000 dollar als startbedrag. Het is niet het beste werk dat er verkocht wordt, maar origineel is wel dat Mayerson de titel baseerde op Harris’ muzieksmaak. Een van haar favoriete muzikanten is de Amerikaanse funk-, soul- en jazzmuzikant Roy Ayers Ubiquity, die in 1976 het album Everybody Loves the Sunshine uitbracht. Dit album is voor Harris „een van mijn favoriete albums aller tijden”, vertelde ze in 2023 toen ze een platenwinkel verliet. Op haar sociale media noemt ze hem in haar rijtje favoriete artiesten: „Mingus, Ayers, Fitzgerald and Armstrong — if you don’t know, now you know!” Een formulering waarmee ze verwijst naar een nummer van rapper The Notorious B.I.G.

Echt verrassend is het niet dat veel kunstenaars en muzikanten in Harris een grotere liefhebber van kunst zien dan haar tegenstrever Donald Trump. Harris zat een tijdje in het bestuur van het San Francisco Museum en haar passie voor muziek spat van haar playlists af. Die tonen een brede keuze met zwarte muziek van jaren 60 tot nu, en ze is niet bang voor expliciete teksten. Saillant detail: bij de meest recente playlist – de ‘Kamala en Tim playlist’ – krijg je op basis van de eerdere playlists van Harris niet het idee dat Tim Walz daar veel aan had toe te voegen.


Lees ook

Hoe is het om kunstenaar te zijn in Trumps Amerika?

John McNaughton, MAGA Ride, 2019