Wereldwijde persvrijheid onder druk, Nederlandse plaats op ranglijst stabiel

De persvrijheid over de hele wereld wordt bedreigd door „de mensen die er borg voor zouden moeten staan: de politieke autoriteiten”. Dat schrijft Reporters Without Borders (RSF) vrijdag over de ranglijst van wereldwijde persvrijheid die de ngo elk jaar uitbrengt. En gezien de helft van de wereldbevolking dit jaar mag stemmen in landelijke verkiezingen, verwacht de organisatie dat de politieke druk op journalisten alleen maar toeneemt.

Politieke groeperingen wakkeren haat en wantrouwen tegenover journalisten aan door belediging, bedreiging en door de pers in diskrediet te brengen. In sommige landen proberen politici landelijke media te controleren, ofwel door middel van staatsmedia, ofwel door media-acquisities door bevriende zakenlieden. RSF noemt nadrukkelijk Italië, „waar een lid van de regerende parlementaire coalitie het op één na grootste persbureau (AGI) probeert over te nemen”. Het land is vijf plaatsen in de ranglijst gedaald.

Ook benoemt RSF een gebrek aan politieke wil om de bescherming van journalisten af ​​te dwingen, vooral als het gaat om verslaggevers in oorlogsgebied. „In Gaza zijn sinds oktober 2023 meer dan honderd Palestijnse verslaggevers gedood door het Israëlische leger, onder wie minstens 22 tijdens hun werk.”

Nederland stijgt van zes naar vier

Nederland steeg van de zesde naar de vierde plek in de ranglijst, met Noorwegen, Denemarken en Zweden voor zich. In 2022 daalde Nederland van plek zes naar plek achtentwintig in de lijst, door onder meer de moord op Peter R. de Vries en geweld tegen journalisten bij demonstraties. De veiligheidssituatie is inmiddels verbeterd, concludeert RSF.

In een maandag gepubliceerd rapport over persvrijheid van mensenrechtenorganisatie Civil Liberties Union for Europe werden juist zorgen over het Nederlandse medialandschap geuit. Er is een concentratie van nieuwsmedia in beheer van een klein aantal eigenaren: bijna alle Nederlandse kranten, waaronder NRC, zijn in handen van Mediahuis of DPG.


Lees ook
Zorgen om persvrijheid in Italië na weren van monoloog over fascisme bij publieke omroep

Journalisten van persbureau Agi demonstreren tegen de voorgenomen overname door het rechtse parlementslid Antonio Angelucci.