Wereldwijde militaire uitgaven stegen in 2023 naar recordhoogte

In 2023 is er wereldwijd voor 2,44 biljoen Amerikaanse dollar (zo’n 2.289 miljard euro) aan defensie uitgegeven. Dat blijkt maandag uit een door het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) gepubliceerd rapport. Niet eerder was dat bedrag zo hoog.

Met een stijging van 6,8 procent noteerde het Zweedse onderzoeksbureau de grootste stijging op jaarbasis sinds 2009. In alle door het SIPRI onderzochte regio’s namen de militaire uitgaven het afgelopen jaar toe. De Verenigde Staten gaven het meeste geld uit aan defensie: 37 procent van de mondiale militaire uitgaven werden gedaan door dat land, drie keer zo veel als China.

Nan Tian, onderzoeker bij SIPRI, zegt dat de wereldwijde stijging van militaire uitgaven een direct gevolg is van de mondiale „verslechtering van vrede en veiligheid”. Na de VS en China spendeerde Rusland het meeste geld aan defensie. Vanwege de oorlog met dat land namen ook de militaire uitgaven in Oekraïne toe. Daar werd 58 procent van de overheidsuitgaven aan defensie besteed (64,8 miljard dollar), in Rusland was dat 16 procent (109 miljard dollar). Gezamenlijk gaf de NAVO zo’n 1.341 miljard dollar uit.

Na de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar namen de militaire uitgaven van Israël toe met 24 procent. In het Midden-Oosten werd in 2023 de snelste toename van militaire uitgaven in de regio van de afgelopen tien jaar gemeten.