Weinig verrassende uitslag presidentsverkiezingen Azerbeidzjan: Aliyev wint opnieuw

De huidige president Ilham Aliyev heeft opnieuw de verkiezingen in Azerbeidzjan gewonnen, naar verluidt met 92 procent van de stemmen. Dat meldt het Azerbeidzjaanse staatspersbureau AZERTAC donderdag. Aliyev is aan de macht sinds 2003 en won vaker met een opvallend hoog percentage van de stemmen. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op verkiezingen in het land, die oneerlijk zouden verlopen. De regering ontkent dat. Volgens journalistiek platform Radio Free Europe kwamen ook deze verkiezingen onregelmatigheden voor, zoals mensen die meerdere stemmen uitbrachten bij verschillende stemlocaties.


Lees ook
Is de oorlog om Nagorno-Karabach nu voorbij? En vier andere vragen over het opheffen van de enclave

Een <strong>vrachtwagen met gevluchte etnische Armeniërs</strong> is donderdag op weg naar Goris in Zuid-Armenië. Meer dan de helft van de 120.000 bewoners van Nagorno-Karabach heeft de enclave al verlaten.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/weinig-verrassende-uitslag-presidentsverkiezingen-azerbeidzjan-aliyev-wint-opnieuw.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Aliyev en zijn autoritaire regering staan bekend om hun harde aanpak van politieke tegenstanders. De president ligt daarom al langer onder een vergrootglas bij de internationale gemeenschap, maar al helemaal sinds Azerbeidzjan afgelopen september de Armeense enclave Nagorno-Karabach innam. De Raad van Europa ontnam Azerbeidzjan <a rel=eind vorige maand het stemrecht, onder andere wegens het verdrijven van Armeniërs uit de enclave. Uit eerder journalistiek onderzoek bleek verder dat Azerbeidzjaanse politici zich schuldig maken aan corruptie en zelfverrijking.

Ook zouden mensenrechten geregeld worden geschonden in het land. Zo worden tegenstanders van het regime, zoals journalisten en activisten, opgepakt en vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden, aldus de Raad van Europa. Dat gebeurde ook in aanloop naar de verkiezingen, die Aliyev vervroegde na de inname van Nagorno-Karabach. Volgens activisten zaten er begin december 254 politieke gevangenen vast in het land.

Uit onderzoek van NRC in samenwerking met Forbidden Stories bleek vorige week dat er weinig terecht is gekomen van de meer dan 20 miljoen euro die Azerbeidzjan van de Europese Unie ontving om mensenrechten te bevorderen. Een deel van het geld gaat naar ngo’s met goede banden met het regime van Aliyev. Van het geld hadden ook de gevangenissen in Azerbeidzjan verbeterd moeten worden, maar daar worde politieke tegenstanders nog altijd mishandeld en gemarteld.


Lees ook
Europees geld moest marteling in Azerbeidzjan voorkomen, maar journalist Hasanli wordt in de cel geschopt en geslagen

Aanhouding van journalist Ulvi Hasanli in Bakoe, 20 november 2023.