Weight Watchers heeft het zwaar door populariteit afslankmedicijnen

De Amerikaanse dieetorganisatie Weight Watchers gaat haar personeelsbestand uitdunnen. Het bedrijf lijdt naar eigen zeggen onder de grote populariteit van diabetesmedicijn Ozempic en afslankvariant Wegovy van de Deense fabrikant Novo Nordisk, zo bleek donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Consumenten zijn minder geïnteresseerd in de dieetplannen van Weight Watchers, nu deze medicatie een snellere manier lijkt te zijn om af te vallen.

De omzet van moederbedrijf WW International is het afgelopen kwartaal gedaald met bijna 11 procent ten opzichte van vorig jaar. De winst is gehalveerd. WW International hoopt met het schrappen van banen en andere bezuinigingsmaatregelen jaarlijks rond de 100 miljoen dollar te besparen. Hoeveel banen worden geschrapt is nog niet bekend.

Eerder dit jaar trok de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey zich terug als bestuurslid voor Weight Watchers. Winfrey werd jarenlang gezien als het perfecte gezicht van het dieetbedrijf. Openlijk sprak ze over de worsteling met haar eigen gewicht. Ze promootte sinds 2015 de niet-medische afvalmethoden van Weight Watchers.

Vorig jaar gaf Winfrey toe zelf afslankmedicijnen te gebruiken. „Dat er een goedgekeurd medicijn is om op gewicht en gezonder te blijven, voelt als een opluchting, als verlossing, als een geschenk en niet iets om je achter te verschuilen en weer belachelijk om te worden gemaakt”, zei ze in het tijdschrift People.

WeightWatchers stelde in een verklaring dat Winfreys vertrek niet het gevolg was van een meningsverschil. Het aandeel van WeightWatchers daalde na het vertrek van Winfrey met bijna 30 procent. In een jaar tijd daalde de koers in totaal met ruim 90 procent.

Te grote vraag

Na Winfrey’s uitspraken over Ozempic, en aanprijzingen ervan door andere beroemdheden als Elon Musk en Kim Kardashian, nam de populariteit van het medicijn nog verder toe. Het werd zelfs zo populair dat fabrikant Novo Nordisk vorig jaar een campagne startte om de vraag te beteugelen. Die is zo groot, dat diabetespatiënten soms noodgedwongen moeten overstappen op andere medicijnen tot Ozempic weer op voorraad is.

Sinds de introductie van Ozempic in Nederland in 2019 is het aantal gebruikers opgelopen van 12.000 tot 71.000 vorig jaar, bleek eerder uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Ruim één op de tien keer betaalde de gebruiker het medicijn zelf, zonder vergoeding vanuit de zorgverzekering. Duizenden Nederlanders lijken het medicijn dus te gebruiken als afslankmiddel, want diabetespatiënten krijgen Ozempic vrijwel altijd vergoed.

In Nederland is het aantal deelnemers aan de dieetworkshops van Weight Watchers al eerder geslonken. Vorig jaar sloot het bedrijf daarom alle dieetclubs hier. Onder begeleiding van een coach hebben honderdduizenden Nederlanders sinds de jaren zeventig geprobeerd af te vallen via Weight Watchers. Tegenwoordig kan dat in Nederland alleen nog via de app.