Weert wil geen verdozing in de stad, maar krijgt die mogelijk toch

Tegenover de woningen aan de Uilenstraat in Weert ligt een uitgestrekte vlakte. Op de twaalf hectare stond ooit een gloeilampenfabriek van Philips. Die werd in 2007 gesloten en drie jaar later gesloopt. Omwonenden wisten dat het gebied, door de gemeente aangemerkt als Kanaalzone 2, ooit opnieuw gebruikt zou worden. Ze rekenden op een gevarieerd bedrijventerrein of woningbouw. Plannen waren er ook weleens. Tot uitvoering kwam het niet.

Afgelopen mei kreeg de buurt plotseling een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Vastgoedontwikkelaar EvolutionRE, gespecialiseerd in logistieke centra, wilde tekst en uitleg geven over de bouw van twee megaloodsen op het terrein. Benno van Mersbergen, bewoner aan de Uilenweg, schrok: „Het zou betekenen dat ik tegenover mijn huis een veertien meter hoge blinde muur krijg. Die neemt licht en een heleboel woonplezier weg.”

Van Mersbergen kreeg daarna sterk de indruk dat de gemeente zich verschool achter de procedure en dat EvoltionRE de leiding had met het aanleveren van allerlei studies. „Die zorgden eerder voor verwarring dan voor duidelijkheid, bijvoorbeeld over het aantal extra verkeersbewegingen.”

Inmiddels is duidelijk dat de veertien meter hoge loodsen van 74.000 en 15.000 vierkante meter met 79 laad-en losplaatsen voor meer dan duizend extra vrachtwagens per dag zullen zorgen. Rijkswaterstaat vraagt zich af of de brug over de Zuid-Willemsvaart bij Sluis 16 dat wel aan kan. Maar al dat extra verkeer moet ook dwars door woonwijken en over nu al behoorlijk dichtgeslibde wegen in Weert.

De gemeenteraad heeft in haar structuurvisie voor de komende jaren wel vastgelegd dat de distributiecentra buiten de bebouwde kom op een industrieterrein aan de A2 moesten komen. Maar dat gebied zit inmiddels vol en het bestemmingsplan voor Kanaalzone 2 (met zo ongeveer heel Weert tussen terrein en snelweg) sluit megaloodsen niet uit. Het voormalige Philipsterrein is de enige locatie van die grootte in de wijde omtrek en dus „hete grond”, legt wethouder Wendy van Eijk (VVD, Ruimte en Economie) uit.

Twee locaties voor megaloodsen in Weert

‘Verdozing’ van Nederland

Tot in de nationale politiek baart de ‘verdozing’ van Nederland zorgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in 2022 in met een motie van Henri Bontenbal (CDA). Die maakt dat de landelijke overheid vanaf volgend jaar de regie moet gaan pakken bij de komst van grote distributiecentra en paal en perk moet stellen aan wildgroei.

De aanvraag in Weert komt daar nog net voor. Wethouder Van Eijk zegt dat ze straks alleen kan toetsen aan het geldende bestemmingsplan.

De oppositie in de gemeenteraad stuurde in september per motie aan op een uitgebreider verkeersonderzoek. Omdat de stemmen toen staakten kwam de motie op 25 oktober opnieuw in stemming. Een aantal verontruste bewoners besloot in te spreken.

Namens de gezamenlijke wijkraden in Weert verzet Grad Peters zich tegen „een groot litteken” voor de stad. „De lusten zijn straks voor een investeerder en de lasten voor de Weertenaren.” Op de banen die vastzitten aan de megaloodsen zit volgens hem ook niemand te wachten. „Veel inwoners schuiven dagelijks aan in de file naar Eindhoven. Die zouden graag hoogwaardige werkgelegenheid in Weert zien: hightech, start-ups, maar geen logistieke centra.”

Omwonende Diek Tijsseling noemt de uitgevoerde studies „slordig en half onderbouwd werk” (nog los van het feit dat een onderzoeksbureau Weert met een d schreef). Hij waarschuwt voor een blijvend en onomkeerbaar verkeersinfarct en verkeersdoden, met name onder de jeugd die op weg naar school of naar huis te maken krijgt met het toenemende vrachtverkeer.


Lees ook
Hoe distributiecentra het Nederlandse landschap aantasten

Het distributiecentrum van de Primark in Roosendaal.

1.942 Handtekeningen

Benno van Mersbergen, voorzitter van de inmiddels opgerichte Stichting Kanaalzone 2 Groen, Veilig en Gezond, bood burgemeester Raymond Vlecken (CDA) aan het begin van de gemeenteraadsvergadering „een doos tegen de verdozing” aan. Daarin zitten 1.942 handtekeningen van bezorgde Weertenaren. Van Mersbergen trok als inspreker van leer tegen de almacht van „gepokte en gemazelde projectontwikkelaars met diepe zakken, die zich laten bijstaan door de beste experts die met geld te koop zijn”.

Van Mersbergen deed een klemmend beroep op de lokale politiek: „U laat dat toch zeker niet gebeuren? Raad en college van Weert, u gaat toch staan voor deze stad om te doen wat u gelooft dat goed is voor de stad?”

Het werkte – in elk geval richting de raad van Weert. Die zag af van een herstemming over de motie die aandrong op een verkeersonderzoek.

In plaats daarvan kwam een nieuwe motie op tafel met als belangrijkste constatering dat de raad geen vestiging van grootschalige logistieke centra in het gebied Kanaalzone 2 wil. Wethouder Van Eijk vroeg om precisering van het begrip ‘grootschalig’ en zei dat de provincie daarbij uitgaat van vijf hectare of meer. De indieners van de motie kozen een lagere grens en maakten er vier hectare of groter van.

De wethouder ontraadde de motie. De vergunningaanvraag loopt en ze kan een aanvraag alleen maar toetsen aan het geldende bestemmingsplan, maakte ze nog eens duidelijk. De gemeenteraad nam de motie desondanks unaniem aan.

Van Eijk vindt het „een duidelijke uitspraak en een opdracht aan het college”. Ze beloofde bij de beoordeling van de aanvraag voor de logistieke centra „maximaal ruimte te pakken” om aan het gevoel van de raad tegemoet te komen „zolang het juridisch houdbaar is”. Is dat niet het geval, dan kan de projectontwikkelaar miljoenen euro’s aan schadevergoeding eisen.

Van Eijk zelf zal de knoop niet doorhakken; ze staat op plek zeventien op de VVD-lijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen.